Slovenija

Fajonova jasna: Za Slovenijo priznanje Palestine ni več vprašanje

Ljubljana, 05. 05. 2024 07.47 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., K.H.P., STA, T.H.
Komentarji
0

Zunanja ministrica Tanja Fajon se mudi na drugem obisku Izraela in zasedenega Zahodnega brega od začetka vojne v Gazi. Slovenska delegacija si je najprej ogledala muzej holokavsta, Fajonova pa se je nato sestala z družinami izraelskih talcev in z zunanjim ministrom Izraelom Kacem, srečanje s predsednikom Jicakom Hercogom pa so odpovedali tik pred zdajci. Popoldne je prečkala mejo in odšla v Ramalo, kjer se je sestala s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom in premierjem Mohamedom Mustafo, nato pa si ogledala še nezakonite naselbine Izraelcev na Zahodnem bregu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Strinjali smo se, da se ne strinjamo'
    02:56
    Iz 24UR: 'Strinjali smo se, da se ne strinjamo'
  • Izjava Fajonove po srečanjem z izraelskim kolegom
    01:33
    Izjava Fajonove po srečanjem z izraelskim kolegom
  • Oglašanje iz Jeruzalema: zadnje podrobnosti srečanja
    01:42
    Oglašanje iz Jeruzalema: zadnje podrobnosti srečanja
  • Srečanje Fajonove z izraelskim kolegom Kacom
    01:12
    Srečanje Fajonove z izraelskim kolegom Kacom
  • Fajonova na obisku muzeja holokavsta
    00:46
    Fajonova na obisku muzeja holokavsta

Sta Izrael in Hamas skoraj sedem mesecev po začetku vojne vendarle pred težko pričakovanim premirjem? Pogajanja, ki so prav takrat potekala v Kairu, naj bi sicer nekoliko zbližala stališča sprtih strani, a za zdaj končne odločitve ni. Se je pa v senci pogajanj danes zunanja ministrica Tanja Fajon v Jeruzalemu srečala z izraelskim kolegom Kacem. V njunem pogovoru je bil ministričin ključen poziv mir, in da naj dialog zamenja orožje.

Na že drugem uradnem obisku, tokratnem po glasovanju v Varnostnem svetu, kjer je Slovenija glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Združenih narodih, je Fajonova Izrael spet pozvala, naj orožje zamenja dialog. Dobila pa jasen poziv, naj naša država premisli o stališčih glede priznanja Palestine.

"Drugi obisk v Izraelu v pol leta ni prinesel napredka. Izrael in Slovenija ostajata vsak na svoji strani glede reševanja vprašanja in priznanja palestinske države. Izraelski minister Kac je Fajonovo pozval, naj Slovenija znova dobro premisli o nameri priznanja Palestine, saj da bo s tem priznala Hamas. Ta mu je odgovorila jasno: priznanje ni vprašanje, vprašanje so zgolj okoliščine. Fajonova je poudarila nevzdržne razmere in izraelsko stran, vključno s predsednikom Hercogom, pozvala, naj uradni Jeruzalem stori vse za čimprejšnje končanje konflikta in premirje ter seveda apelirala na Izrael, naj ne izvede ofenzive na Rafo, orožje pa naj čim prej zamenja z dialogom," je v informativnih oddajah 24UR  iz Izraela poročala novinarka Katja Horvat Plevnik.

Kako je potekal dan?

Slovenska delegacija si je najprej zjutraj v Izraelu ogledala Yad Vashem, muzej holokavsta. Zunanja ministrica Tanja Fajon je tam položila venec in kamen v skladu z judovsko tradicijo ter se vpisala v knjigo spominov.

Nato se je Fajonova v Jeruzalemu sestala z zunanjim ministrom Izraelom Kacem, s katerim ostajata na različnih bregovih glede priznanja Palestine. Izraelci Sloveniji sporočajo, naj dobro razmisli o tem, saj je vsako priznanje Palestine priznanje Hamasa. 

Fajonova se je sicer srečala tudi z družinami talcev, ki jih je med napadom na Izrael 7. oktobra lani zajel Hamas. V pogovoru z njimi je dejala, da si "vsi želimo, da čim prej pride do premirja in izpustitve talcev", ter obsodila vse oblike terorja in nasilja nad civilisti, vključno s spolnim nasiljem.

Predvideno srečanje Fajonove z izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom so odpovedali tik pred zdajci, uradno zaradi zapletov z urnikom. Sta se pa pozneje slišala po telefonu.

Srečanja na Zahodnem bregu

Popoldne je prečkala mejo in odšla na zasedeni Zahodni breg, kjer se je najprej sestala s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo. "Prišla sem se pogovarjat o miru," mu je dejala ob začetku srečanja v Ramali. 

Fajonova s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo.
Fajonova s palestinskim premierjem Mohamedom Mustafo. FOTO: 24ur.com

Strinjala sta se o potrebi po premirju in sklicu mirovne konference, ki bi zagotovila varnost Palestincem in Izraelcem. Priznanje Palestine bi koristilo obema stranema in pripeljalo do rešitve dveh držav, je še naprej stališče Fajonove. 

Tanja Fajon s palestinskim predsednikom Abasom
Tanja Fajon s palestinskim predsednikom Abasom FOTO: MZEZ

Sledilo je še srečanje s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Fajonova je tako z Mustafo kot s predsednikom Abasom govorila o tem, kako opolnomočiti novo palestinsko oblast in jo reformirati, da bo dovolj močna in bo imela nadzor ne samo nad Zahodnim bregom, ampak tudi nad Gazo.

Sledil je ogled nezakonitih naselbin Izraelcev na Zahodnem bregu. Fajonova je izrazila zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja izraelskih naseljencev na zasedenem Zahodnem bregu in napovedi Izraela o financiranju gradnje novih naselbin.

'Naj dialog zamenja orožje'

Pred odhodom na pot na Bližnji vzhod je slovenska zunanja ministrica povedala, da smo znova v ključnem trenutku v regiji, ko pričakujemo, ali bo prišlo do dogovora za izpustitev talcev in za premirje. "Kot razumemo, je tu vprašanje trajanja samega premirja ene in druge strani, prihajajo različne informacije, ampak ključni je trenutek, ki ga je treba pograbiti," je bila jasna.

V okviru programa sta načrtovani še srečanji Fajonove s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom ter palestinskim predsednikom vlade in zunanjim ministrom Mohamedom Mustafo.

Upa, da bodo te dni tudi sami priča, da prihaja do pozitivnih informacij. "Predvsem pa bo še enkrat zelo jasen poziv Slovenije, zlasti izraelski strani, naj ne gre v vojaško operacijo v Rafi, kjer je veliko nedolžnih civilistov, to bo vodilo v novo humanitarno krizo," je opozorila. 

"Moje glavno sporočilo bo poziv za mir," je še poudarila Fajonova. Spomnila je, da je Slovenija v Varnostnem svetu zdaj odgovorna za zagotavljanje dialoga in miru. "To bo tudi zlasti sporočilo izraelskemu sogovorniku, ministru Katzu, naj dialog zamenja orožje," je poudarila. Kot je dejala, si želi dosego dogovora za izpustitev talcev in vzpostavitev premirja, ki bi bilo trajno. Želi si tudi zagotovitve dodatne humanitarne nujne pomoči, "da se končata morija in stradanje nedolžnega civilnega prebivalstva". "In da se resno pogovarjamo o priznanju Palestine, rešitvi dveh držav, kar bi zagotovilo tudi varnost Izraelcem," je strnila svoja pričakovanja glede obiska. 

Fajonova je sicer že januarja na zasedanju zunanjih ministrov članic EU poudarila, da je palestinska država edino jamstvo za varnost Izraelcev. V začetku marca se je s Kacem pogovarjala po telefonu in mu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, sklenitev dogovora o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev civilistom v Gazi.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so medtem ob robu marčevskega vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

Slovenija je zatem v Varnostnem svetu ZN glasovala za polnopravno članstvo Palestine v ZN, ki pa so ga ZDA ustavile z vetom. Zaradi glasovanja je izraelsko zunanje ministrstvo na pogovor poklicalo slovensko veleposlanico v Tel Avivu Andrejo Purkart Martinez.

To bo že drugi obisk ministrice Fajonove v Izraelu in Palestini od začetka vojne v Gazi. Tam se je namreč mudila že novembra, ko je izpostavila, da je edino zagotovilo za varnost Izraela mirovni proces, ki bo vodil k priznanju palestinske države.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou