Slovenija / ARHIV ČLANKOV
07.56 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Katere spremembe prinaša novela zakona o maturi?

Veljati je začela novela zakona o maturi, ki omogoča vpogled v ocenjene izpite na splošni maturi in digitalno vlaganje ugovora zoper oceno za prihodnji izpitni rok splošne mature. Prav tako izboljšuje pravico do opravljanja mature v dveh delih, v dveh zaporednih izpitnih rokih.
07.34 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Nadzor nad ljubljansko psihiatrično kliniko pokazal več sistemskih nepravilnosti

Nadzorna komisija po koncu sistemskega nadzora ljubljanske psihiatrične klinike zaradi pričevanj o domnevnem nasilju zaposlenih nad pacienti nasilja v poročilu ni nedvoumno potrdila, je pa ugotovila več sistemskih nepravilnosti. Vodstvo klinike pa v odzivu opozarja na več pomanjkljivosti poročila.
07.15 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali nas z recesijo povezujejo zgolj občutki?

Na evro območju je oktobra leta 2022 letna stopnja rasti cen dobrin in storitev znašala nekaj več kot 10 odstotkov. Ljudje so to razumljivo doživeli kot izrazito negativen ekonomski šok. Med letoma 2010 in 2020 so bili namreč navajeni na stopnjo inflacije, ki je bila precej nižja od dveh odstotkov. Občutek negotovosti in frustracije, o katerem je marsikdo poročal, je bil naravni odziv na te nenavadne okoliščine. Zaradi njih so se mnogi vsaj začasno znašli v nezavidljivi finančni situaciji. Toda k sreči se je v zadnjem letu vrtoglava rast cen začela umirjati.
00.15 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Katero kremo uporablja več kot 62.000 Slovenk?

Kozmetiko kupujemo po privlačnosti embalaže, vonja in barve, ne preverimo pa, kaj kozmetika vsebuje in ali je naravnega izvora. Ste se kdaj spraševali, kaj vsebuje vaša kozmetika? Je 100 % varna in ni testirana na živalih?
00.15 04. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Top 10 izdelkov na Facebooku in Tiktoku - posebni popust za bralce 24UR

Naša ekipa je pregledala najbolj prodajane izdelke tega tedna in si za bralce izborila eksluzivni popust.
19.43 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Med novimi obveznostmi med zdravniško stavko tudi spričevala za orožni list

Rekordni, večmesečni zdravniški stavki, kot vse kaže, še ni videti konca. Kvečjemu se v povezavi s stavko odpirajo nove fronte. Vlada je zdravnikom z novelo zakona o zdravniški službi naložila še več obveznosti, ki jih morajo opravljati med stavko. Med drugim morajo na primer, kot opozarja mladi zdravnik, urejati zdravniška spričevala za orožni list. Ali je stavka ob vseh omejitvah, ki jih zahteva vlada, sploh še stavka, se sprašujejo v sindikatu Fides in napovedujejo, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti. Ob vsem tem s svojo pobudo tudi Mladi zdravniki – da se nadure in nočno delo končno začnejo šteti v delovno dobo.
19.34 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Ali namerava Italija blokirati naš največji infrastrukturni projekt?

Medtem ko Slovenija na projektu Drugi tir Divača–Koper hiti z umeščanjem v prostor dodatnega, tako imenovanega levega tira, naši zahodni sosedje zahtevajo dodatna pojasnila. Deželno vlado Furlanije - Julijske krajine, kot kaže, skrbi zaščita doline Glinščice, po kateri teče edini površinski vodotok tržaškega Krasa. Skrb za naravo ali morda tudi ekonomski interesi za zaščito tržaškega pristanišča?
19.28 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Razočarani dostavljavci: O odhodu Glova smo bili obveščeni prek aplikacije

Španski Glovo, eden od dveh največjih dostavljavcev hrane in drugih izdelkov pri nas, po vsega treh letih zapušča Slovenijo, kamor je prišel s prevzemom slovenske E-hrane. Le še teden dni bomo tako na naših ulicah videvali kolesarje in mopediste v rumenem, v modro obarvani Wolt pa bo tako, vsaj začasno, ostal brez konkurence. In kaj ob odločitvi vodstva pravijo dostavljavci? Razočarani smo, obveščeni smo bili prek aplikacije, tik pred zdajci, tako rekoč hkrati z ostalimi uporabniki.
18.51 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pomanjkanje kadra v gostinstvu: 'Višanje urne postavke ne bo šlo v nedogled'

Po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje je v gostinstvu trenutno prostih 2239 delovnih mest. Ker pa to delo zahteva človeka ob vikendih, praznikih, pa zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ga mladi neradi sprejmejo, saj vse bolj cenijo ravnovesje med delom in zasebnim življenjem. Dejstvo tudi je, da so v gostinstvu in turizmu pogoste kršitve delavskih pravic. Na drugi strani pa to delo zahteva oseben pristop, hiter tempo in organiziranost, kar tudi ni primerno za vsakogar. Delodajalci so zato primorani iskati tudi alternative.
18.38 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Predelava konoplje v medicinske namene: 'Ena od več možnosti v onkologiji'

Ne le glede datuma posvetovalnih referendumov, ki se bodo bržkone odvili na dan evropskih volitev, politične stranke bodo na različnih bregovih tudi glede vsebine teh referendumov. Eden teh bo tudi o uporabi konoplje, mnenja glede legalizacije pa niso deljena le na političnem parketu. Medtem ko stroka pravi, da o učinkih konoplje vemo premalo, da bi posameznikom dovolili, da bi na svojih balkonih ali vrtovih gojili rastline in iz njih potem izdelovali pripravke, Janko Pirc, obsojen in nato oproščen, ker je gojil konopljo, da bi pomagal hudo bolnemu sinu in partnerici, pravi, seveda je potreben nadzor, ni pa prav, da bi rastlino ugrabile farmacevtske multinacionalke.
17.12 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

'Novinarji v Sloveniji pod pritiskom politike in vse bolj tudi gospodarstva'

Nova lestvica medijske svobode organizacije Novinarji brez meja (RSF) razkriva, da vlade in politiki vse bolj zanemarjajo svoje obveznosti pri zaščiti medijev. To je posebej zaskrbljujoče v luči številnih prihajajočih volitev po vsem svetu, so opozorili. Slovenska ministrica za kulturo pa je poudarila pomen javnih neodvisnih medijev, ki so največje informacijsko vezivo delujoče in demokratične družbe. V Sloveniji je zakonski okvir, ki varuje medijsko svobodo, sicer trden, sovražna nastrojenost proti novinarjem je po odhodu Janševe vlade potihnila, a novinarji so še vedno pod pritiskom politike in vse bolj tudi gospodarstva, navajajo Novinarji brez meja.
14.19 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Veterinarski higieniki preklicali napovedano opozorilno stavko

Veterinarski higieniki Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete v Ljubljani so preklicali napovedano opozorilno stavko, ki naj bi potekala od 6. do 11. maja. Stavko so odpovedali, ker delodajalec meni, da ne predstavljajo večine zaposlenih na fakulteti, zaradi česar naj bi s stavko delovali protipravno in nezakonito.
13.43 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Poslednje pismo Mance Košir: Ko gledam umirajočim v oči, gledam v oči resnici

Društvo Hospic je po smrti Mance Košir z javnostjo delilo njeno poslednje pismo. V njem je pokojna novinarka spregovorila tudi o smrti. "Ko gledam umirajočim v oči, gledam v oči resnici. Ker umirajoči nimajo mask na obrazu, ne igrajo več nobenih vlog, ne pozirajo," je zapisala. Poudarila je, da moramo za boljši odnos do starejših, hudo bolnih in umirajočih na družbeni ravni narediti več, pa tudi potrebo po detabuizaciji smrti, za kar je bila kot ambasadorka Hospica zadolžena.
13.10 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Tožilstvo zavrglo protiovadbo Uroša Urbanije v zvezi z nefinanciranjem STA

Ljubljansko tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo nekdanjega direktorja Ukoma Uroša Urbanije proti predstavnici Pravne mreže za varstvo demokracije Katarini Bervar Sternad in nekdanji odvetnici Nataši Pirc Musar. Urbanija jima je očital, da sta ga krivo ovadili zaradi domnevnega oškodovanja STA. O ovadbi zoper Urbanijo pa tožilstvo še odloča.
12.59 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Gregorčič na KPK prijavil ustavnega sodnika Čeferina

Nekdanji predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič je ustavnega sodnika Roka Čeferina prijavil na Komisijo za preprečevanje korupcije. Meni, da je Čeferin kršil določbe o nasprotju interesov s sodelovanjem pri oceni ustavnosti novele Zakona o RTVS, ki jo je decembra na sodišče vložil DS.
12.12 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

SLS vložila listo kandidatov za evropske volitve

Slovenska ljudska stranka je s podpisi 1.455 volivk in volivcev vložila predlog liste kandidatk in kandidatov za volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija. Na predlagani listi je devet kandidatk in kandidatov, in sicer Peter Gregorčič, Nina Strah, Franc Bogovič, Sara Ahlin Doljak, Franc Pukšič, Marija Aleš, Aljaž Barlič, Kaja Galič in Marko Balažic.
10.20 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Pahorjevo kandidaturo za posebnega odposlanca EU podpira tudi Pirc Musarjeva

Predsednica republike Nataša Pirc Musar podpira kandidaturo svojega predhodnika Boruta Pahorja za položaj posebnega odposlanca EU za dialog med Beogradom in Prištino, so potrdili na uradu predsednice. Pred tem je podporo kandidaturi nekdanjega predsednika že izrazil predsednik vlade Robert Golob.
10.05 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Katere naloge morajo opravljati upravne enote v času stavke?

V času stavke je težavno priti do zadev, ki jih včasih nujno potrebujemo. Še posebej v zdravstvu in na upravnih enotah. Zato smo pri Ministrstvu za javno upravo preverili, katere so sploh nujne naloge, ki jih upravne enote morajo opraviti, tudi v času stavke.
05.55 03. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

Kljub muhastemu vremenu turisti preplavili Slovenijo

Najbolj zaželene slovenske destinacije, kot so Obala, Bled, Kranjska Gora in Ljubljana, so še pred začetkom spomladanskih počitnic pričakovale dobro zasedenost, celo boljšo od lanskoletne, a so hotelirji zaradi slabega vremena prejeli številne odpovedi rezervacij. Kljub temu v Kranjski Gori beležijo med 60- in 70-odstotno zasedenost, na Obali pa je samo v Piranu včeraj prespalo 4600 gostov. Promenade, trgi, restavracije in lokali so bili polni kot sredi poletja, čeprav je pogled na turiste v jaknah, nekatere celo bundah, razkrival, da gre šele za uvod v turistično sezono.
19.57 02. 05. 2024
Slovenija Zadovoljna

V Mozirskem gaju, o ujmi, ki je divjala lani, praktično ni več sledu

Kako je videti Mozirski gaj, ki so ga lani avgusta prizadele poplave? Živi in to tudi po zaslugi številnih prostovoljcev. Jana Ujčič je preverila, kako se zopet bohoti v spomladanski opravi in srečala ogromno ljudi, tudi prostovoljce, ki jim je bilo mar in so takrat pomagali. Kako se zato počutijo?