Drugi športi

Bach: Zanimanje za organizacijo OI še nikoli ni bilo tako veliko

Lozana, 28. 04. 2024 10.42 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub grožnjam zaradi podnebnih sprememb, dopinga s pomočjo umetne inteligence ali konkurence e-športa je vodja Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach prepričan, da prihodnost športnega gibanja še nikoli ni bila tako svetla. Kot je dejal predsednik, se za kandidaturo olimpijskih iger leta 2036 poteguje dvomestno število držav.

Thomas Bach je navdušen zaradi interesa, ki vlada za olimpijske igre.
Thomas Bach je navdušen zaradi interesa, ki vlada za olimpijske igre. FOTO: AP

Thomas Bach, 70-letni nemški sabljač, bedi nad olimpijskimi igrami že od leta 2013, ko je bilo zanimanje za organizacijo iger po večkratnih škandalih zaradi stroškov in korupcije skoraj na dnu. Manjša privlačnost iger je bila očitna v času kandidature za poletne igre 2024 in 2028, ko sta bila kandidata le dva, Pariz in Los Angeles, ki sta si razdelila ti tekmovanji.

Od takrat so bile igre leta 2032 dodeljene avstralskem Brisbanu, Bach pa je v petek na sedežu Moka v švicarski Lozani v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da se za igre 2036 poteguje dvomestno število držav: "Še nikoli nismo bili v tako ugodnem položaju. Še nikoli nismo bili priča tako velikemu zanimanju za organizacijo OI."

Igre leta 2036 bi tako lahko bile priložnost za Savdsko Arabijo, sicer tudi edino kandidatko za svetovno prvenstvo v nogometu 2034, Katar, Indonezijo in Indijo. "Do teh iger je še 12 let, zato je veliko prezgodaj, da bi komentiral kakršne koli interese,"  je na to temo dejal Bach.

Bach ponovno povečanje zanimanja za organizacijo iger pripisuje reformam, ki so bile izvedene pod njegovim vodstvom in so skušale odpraviti potratno porabo, zaradi katere je v preteklosti bankrotiralo več gostiteljskih mest. Namesto prevelikih in bleščečih novih stadionov in objektov, ki pozneje pogosto postanejo neuporabni, Mok spodbuja uporabo obstoječe ali začasne infrastrukture.

Olimpijske igre v Parizu.
Olimpijske igre v Parizu. FOTO: Shutterstock

Na igrah v Parizu, ki se bodo začele 26. julija, bo približno 96 odstotkov športnih dogodkov potekalo na obstoječih ali začasnih lokacijah, v Los Angelesu 2028 bi ta številka morda že znašala sto odstotkov. "Pariz so prve igre, ki so od začetka do konca popolnoma v skladu z našimi reformami olimpijskega programa," je dodal Bach.

Kot priznava predsednik, je vse večji izziv tudi globalno segrevanje. To velja predvsem za zimske igre, ki so odvisne od snega, pa tudi za veliko večjo poletno različico iger. Potrdil je, da se bodo poletne igre morda morale preseliti iz tradicionalnega termina v juliju in avgustu v hladnejše jesenske mesece, kot na primer SP v nogometu leta 2022 v Katarju.

Bach je še poudaril pomen trenutne revolucije na področju umetne inteligence, zaradi katere je Mok prejšnji teden predstavil strategijo za uporabo računalniške tehnologije v pomoč športnikom. Dotaknil pa se je tudi vse večjega razvoja e-športa, zlasti med mladimi: "Mislim, da na OI ne boste videli e-športnih dogodkov. Morda pa boste kmalu videli lastne e-športne olimpijske igre."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anion6anion
28. 04. 2024 12.10
+1
Saudska Arabija.
alicante123
28. 04. 2024 11.53
+3
Kandidirajo se predvsem tisti, ki ne vedo kam z denarjem ali pa s tem nimajo izkušenj. Olimpijske igre so čista izguba denarja za državo gostiteljico, preveč eksotičnih športov.
Delavec_Slo
28. 04. 2024 11.22
+2
Ja a OI pa niso onesnaževanje?- vsa olimpijska mesta po OI sp mesta duhov! če je že vse onesnaževanje!