Nogomet

Tottenham in Man. United brez prejetega gola v polfinale pokala FA, vragi pomirili nemirni Old Trafford

Swansea, 17. 03. 2018 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tottenham se je sprehodil v polfinale pokala FA z izjemno predstavo vezista Christiana Eriksna, ki je prispeval dva zadetka na gostovanju pri Swansea Cityju (3:0). Varovanci Mauricia Pochettina zdaj čakajo na polfinalnega nasprotnika na domačem Wembleyju, kamor se je zvečer prebil tudi Manchester United, ki je doma premagal Brighton & Hove Albion (2:0).

Christian Eriksen je osebno statistiko proti Swansea Cityju izboljšal na osupljivih osem golov na desetih tekmah, privrženci valižanskega kluba pa so po tokratnem obračunu četrtfinala pokala FA gotovo že dodobra naveličani izjemnega Danca, ki je spet blestel na stadionu Liberty. Tottenham je brez poškodovanega prvega strelca Harryja Kana in Dele Allija (klop) ter s kar sedmimi spremembami prve postave v primerjavi z gostovanjem v Bourmenouthu zanesljivo opravil delo v Walesu, kjer so Spurs po nedavnem slovesu od Lige prvakov spet prikazali formo, ki jih je krasila skozi večji del te sezone.

Izpad v osmini finala Lige prvakov proti Juventusu nogometašev Tottenhama, vsaj rezultatsko, ni preveč prizadel.
Izpad v osmini finala Lige prvakov proti Juventusu nogometašev Tottenhama, vsaj rezultatsko, ni preveč prizadel. FOTO: AP

Trener Mauricio Pochettino je le tekmo oddaljen od potegovanja za prvi naslov po prihodu v klub, ki je nazadnje kakšen kos srebrnine osvojil davnega leta 2008 v ligaškem pokalu. Tako polfinala kot finale bo seveda gostil osrednji angleški stadion Wembley, ki je zaradi prenove White Hart Lana začasno Tottenhamovo domovanje. Labodi so sicer doma nanizali kar sedem zaporednih zmag, portugalski trener Carlos Carvalhal je uspel v vsega nekaj mesecih Valižane rešiti iz brezna in popeljati na varno v Premier League, toda beli v soboto domačinom niso dopustili niti najmanjše možnosti.

Dve krasotici Eriksna in Lamele
Ni presenečenje, da so Valižani Tottenham nazadnje premagali leta 1991, začeli so sicer dobro, nekdanji član Swanseaja Michel Vorm je moral hitro zapustiti vrata, da je ustavil bivšega soigralca Nathana Dyerja. A nato je igral praktično le še Tottenham, ki bi lahko že v prvem polčasu povedel za več kot le dva gola. Eriksen je v enajsti minuti prekrasno zadel za 1:0, tudi gol Erika Lamele tik pred polčasom pa je bil prava mala mojstrovina: po tem, ko sta ga v priložnost poslala Eriksen in Lucas Moura, je Argentinec "zaplesal" mimo Toma Carrolla in zadel z desnico.

Plodna prva sezona Romeluja Lukakuja (na fotografiji) je dobila novo poglavje tudi na sobotni tekmi.
Plodna prva sezona Romeluja Lukakuja (na fotografiji) je dobila novo poglavje tudi na sobotni tekmi. FOTO: AP

Eriksen je zatresel tudi prečko, Moura pa je zgrešil z vsega nekaj metrov, medtem ko je bil Eric Dier z glavo prav tako zelo blizu cilju. Sodniki so za nameček s pomočjo sistema VAR razveljavili na videz veljaven zadetek Sona Heung-mina, ki je zadel s pomočjo prečke, a je bil Južnokorejec po mnenju delivcev pravice v prepovedanem položaju. Swansea bi se morda lahko vrnil v igro na začetku drugega polčasa, toda Vorm je ustavil Martina Olssona z razdalje in nato Tammyja Abrahama z neposredne bližine. Ko je tretji gol na tekmi po prodoru Moure v 62. minuti zabil Eriksen, je bilo vsega konec, zadnje pol ure pa je minilo v povsem revialnem vzdušju.

Sevilla se Man. Unitedu ni ponovila
Manchester United je bolečino po hitrem slovesu od Lige prvakov sredi tedna proti Sevilli ublažil z zanesljivo zmago nad Brighton & Hove Albionom, s katero so si varovanci kritiziranega trenerja Joseja Mourinha skupaj s Tottenhamom kot prvi zagotovili polfinalno vozovnico. Morebitno nezadovoljstvo med navijači je na Old Traffordu v prvem polčasu pogasil Romelu Lukaku, sedem minut pred koncem rednega dela drugega polčasa pa je delo dokončal Nemanja Matić.

Mourinho, ki je vse od poraza s Sevillo "blestel" s svojimi izjavami in z opozarjanjem na zadnja neuspešna leta opravičeval dosežke v aktualni sezoni, je tekmo začel brez francoskega vezista Paula Pogbaja in čilskega napadalca Alexisa Sancheza, ki na koncu nista dobila niti minute. V precej slabem prvem polčasu je United najresneje zapretil šele po 30 minutah igre, ko je preusmerjeni strel Juana Mate zletel mimo vrat, Chris Smalling pa je po kotu, ki je sledil, zatresel okvir gola.

Sedem minut kasneje so rdeči vragi le povedli, Matićevo idealno podajo na oddaljenejšo vratnico je pričakal Lukaku in z že 25. zadetkom v sezoni popeljal United v mirnejše vode. A brez obrambe Sergia Romera v 57. minuti bi se lahko obračun spet močno zakuhal, toda Argentinec je bil uspešnejši v dvoboju z Jürgnom Locadio. Galebe so domači kaznovali v 83. minuti, ko je srbski vezist Matić podaji dodal še zadetek in najvišje skočil na predložek povratnika v angleško izbrano vrsto Ashleyja Younga ter tako razblinil vse dvome o zmagovalcu.

Izida četrtfinala pokala FA:

Manchester United ‒ Brighton & Hove Albion 2:0 (1:0)
Lukaku 37., Matić 83.

Swansea City ‒ Tottenham Hotspur 0:3 (0:2)
Eriksen 11., 62., Lamela 45.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.