Liga prvakov

Porto v zadnji minuti kaznoval brezzobi Arsenal

Porto, 21. 02. 2024 21.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Porto je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov pred domačimi navijači na kolena spravil favorizirani Arsenal, potem ko je edini gol na tekmi globoko v sodniškem dodatku drugega polčasa dosegel Galeno. 26-letni Brazilec je Davida Rayo premagal z izjemno natančnim strelom s kakšnih 20 metrov.

Več videovsebin
  • Vrhunci drugega polčasa tekme Porto - Arsenal
    10:09
    Vrhunci drugega polčasa tekme Porto - Arsenal
  • Vrhunci prvega polčasa tekme Porto - Arsenal
    09:11
    Vrhunci prvega polčasa tekme Porto - Arsenal

 

Arsenal je v obračun vstopil v vlogi velikega favorita. Kako tudi ne bi, ko pa je v zadnjih petih krogih angleškega prvenstva dosegel prav toliko zmag in ob tem zabil kar 21 zadetkov, od tega 11 na zadnjih dveh obračunih. Na drugi strani Porto zaseda tretje mesto portugalskega prvenstva in za večnima tekmecema Benfico in Sportingom zaostaja za zajetnih sedem točk. 

A varovanci Sergia Conceicaa so v preteklosti že večkrat dokazali, da jim je igranje na rezultat na največjem odru pisano na kožo, in tako je bilo tudi tokrat. Arsenal namreč v 90 minutah niti enkrat ni sprožil neposredno v okvir vrat Dioga Coste, kar se jim je v Ligi prvakov pripetilo prvič po marcu 2011. Še več, topničarji si niso pripravili niti ene omembe vredne priložnosti. 

Arteta le enkrat menjal, a Jorginho spremembe ni prinesel 

Na obeh krilnih položajih sta bila Gabriel Martinelli in Bukayo Saka, ki sta blestela v nedavnem nizu zmag, povsem brez idej in posledično lahek plen Portovih bočnih branilcev. V konici napada je bil podobno razglašen Leandro Trossard, kar se ni spremenilo niti po taktični spremembi Mikela Artete sredi drugega polčasa, ko je Belgijca potegnil na klop, namesto njega je vstopil Jorginho, v konico napada pa je šel Kai Havertz.

"Morali bomo biti veliko boljši. Če želiš priti v četrtfinale, si ne smeš dovoliti, da tako poceni izgubljaš žoge. Imeli smo tri situacije, ko bi lahko z boljšo kontrolo iztržili marsikaj. To bomo morali zdaj storiti na Emiratesu," je bil po precej presenetljivem porazu realen trener Londončanov. 

Porto – Arsenal
Porto – Arsenal FOTO: Sofascore.com

Potrpežljivi Porto dočakal nagrado za obrambno brezhibnost

Tudi domači sicer večji del tekme niso bili pretirano nevarni. Iz prvega polčasa velja omeniti dve situaciji. V 21. minuti je okvir vrat stresel Galeno, a mu nato v gol ni uspelo pospraviti niti odbite žoge, ki mu je idealno sedla na desnico. Pred koncem prvega dela je močno sprožil še Evanilson, a je bil njegov poskus lahek plen za Davida Rayo

V nadaljevanju je imel Porto nekaj svojih minut na sredini polčasa, a razen navdušenja že tako glasnih navijačev pritisk ni obrodil sadov. Potem pa je prišla 94. minuta, ko je Galeno na levi strani sprejel podajo Otavia in nato s približno 20 metrov neubranljivo meril v daljši kot vratarja Raye za eksplozijo navdušenja na Dragau. 

Porto bo tako na Emirates odpotoval z lepo prednostjo, Arteta pa si bo na letalu domov zagotovo belil glavo, kako prebiti čvrsto in predvsem zbrano obrambo Portugalcev, ki ji je znova več kot odlično poveljeval zimzeleni kapetan Pepe. To je po tekmi prepoznal tudi Mikel Arteta: "Porto je neverjetno dobro organizirana ekipa, ki vseskozi prekinja ritem tekmeca. Določene stvari bomo morali narediti veliko boljše, a zdaj vsaj vemo, kaj lahko pričakujemo na Emiratesu."

Na Otoku verjamejo, da Arsenal ostaja favorit za napredovanje 

Po tekmi so bili zelo zanimivi odmevi  v angleških medijih, kjer so si bili enotni, da Arsenal kljub sila skromni predstavi ohranja vlogo favorita. "Mislim, da topničarji niso storili veliko napak in da prednost 1:0 ne bo dovolj za Porto pred potjo na Emirates. A vseeno jim je treba čestitati, v obrambi so bili odlični. Videti je bilo, da garajo drug za drugega," je za BBC komentiral nekdanji trener Celtica Neil Lennon

Podobno je razmišljal nekdanji topničar Theo Walcott: "Ena tekma še ne more odločiti potnika v četrtfinale. Prepričan sem, da bo Arsenalu glede na njegovo formo in atmosfero na Emiratesu uspelo priti do preobrata. Mislim, da bodo brez večjih težav napredovali in da drugi obračun ne bo tako zaprt in oster, kot je bil tokratni." 

Številne je zmotilo dejstvo, da je Arteta uporabil le enega rezervista, ko je Trossarda zamenjal z Jorginhom. "Ali Arteta sploh zaupa nogometašem izven prve enajsterice? Lahko bi se odločil, da zapre formacijo in iz igre potegne bodisi Martinellija bodisi Sako, ki nista bila tako učinkovita?" se je spraševal Walcott in dodal: "Kot trener bi pri izidu 0:0 lahko razmišljal o tem."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Liga prvakov, osmina finala, 21. februar, izid: 

Porto – Arsenal 1:0 (0:0)
Galeno 94.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.