Liga prvakov

Oblak junak Atletica, ki je po enajstmetrovkah izločil lanskega finalista

Madrid, 13. 03. 2024 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Simon Valant, Jakob Batič
Komentarji
5

Atletico Madrid je na povratni tekmi osmine finala Lige prvakov pripravil preobrat in izločil Inter. Po rednem delu je bilo 2:1, skupno pa 2:2, zato so o zmagovalcu odločale enajstmetrovke. Kar dve je ubranil sijajni Jan Oblak in ko je v zadnji seriji zgrešil še gostujoči kapetan Lautaro Martinez, je postalo jasno, da se lanski finalist poslavlja od izločilnih bojev. Za Atletico sta sicer zadela Antoine Griezmann in Memphis Depay, za goste pa Federico Dimarco.

Oblak klonil po tipični Interjevi akciji

Če smo se bali, da bi utegnili moštvi zavoljo minimalne razlike po prvi tekmi v drugo taktizirati, smo že v uvodnih minutah povratnega srečanja uvideli, da temu na srečo ne bo tako. Dlani Yanna Sommerja je v peti minuti ogrel Samuel Lino, na drugi strani pa je Jana Oblaka kot prvi preizkušal Denzel Dumfries

Po slabe pol ure igre je pred gostujočimi vrati z glavo zapretil Alvaro Morata, ki je v kazenskem prostoru dobil uporabno podajo Maria Hermosa, a se je vnovič izkazal Sommer.

Pet minut kasneje pa je bil na drugi strani Oblak nemočen, ko je Inter izvedel svojo prepoznavno akcijo. Po kombinaciji na sredini igrišča je sledila bliskovita tranzicija v napad, kjer je žogo na levi strani dobil Nicolo Barella, ki je nesebično zavrnil Federicu Dimarcu, ta pa je rutinirano zaključil za svoj prvenec v Ligi prvakov. 

Griezmann ekspresno vrnil in bil nato še enkrat blizu

A veselje črno-modrih ni trajalo dolgo. Že v prvi akciji po prejetem zadetku so Atleti namreč izenačili, potem ko je Antoine Griezmann iznajdljivo unovčil darilo Benjamina Pavarda, ki ni uspel razčistiti po podaji Kokeja. Francoz ni bil daleč od tega, da bi se tik pred potjo v garderobo veselil še enkrat. Streljal je po preigravanju v kazenskem prostoru, vendar se je za napako v 35. minuti z izbijanjem odkupil Pavard.   

Morata ni imel svojega dne

Colchonerosi so odločno vstopili v nadaljevanje. Marcos Llorente je v 52. minuti kot na vrtiljaku obrnil Dimarca in potem v kazenskem prostoru našel Griezmanna, ki pa sijajne podaje ni znal izkoristiti. Izkazal se je Sommer.  V nadaljevanju Madridčani niso bili kaj prida uspešni pred Interjevimi vrati, tudi – ali predvsem – zato, ker Morata nikakor ni imel svojega dne. V drugem polčasu je dočakal le eno priložnost, a je streljal daleč mimo vrat, čeprav bi bilo bolje, da bi žogo prepustil osamljenemu Griezmannu. 

Depay zamenjal Morato in takoj poživil igro

Simeoneju je bilo jasno, da mora nekaj spremeniti, zato je po 70 minutah v igro najprej poslal Rodriga Riquelmeja in Angela Correo, ki sta hitro poživila igro. Še bolj pa jo je s svojim vstopom v 79. minuti Memphis Depay. Izkušeni Nizozemec je v 85. minuti dočakal prvo priložnost in s silovitim strelom stresel okvir vrat, ko je Sommerja rešila vratnica. 

Le dve minuti kasneje je nekdanji član Barce dobil sijajno podajo Kokeja, ki je našel luknjo v sicer zgoščeni Interjevi obrambi. Druge priložnosti ni izpustil iz rok in Wanda Metropolitano je eksplodirala od navdušenja. 

Simeone ni mogel verjeti, kaj je zapravil Riquelme

Izgledalo je, da sta se obe ekipi sprijaznili s podaljški, a bi Atleticu kaj lahko že pred koncem rednega dela uspel popoln preobrat. V tretji minuti dodatka je Griezmann sijajno našel Riquelmeja, ta pa je meril visoko preko vrat in sledili so podaljški. O tem, kako veliko priložnost je zapravil 23-letni Španec, še največ pove reakcija njegovega trenerja, ki se je samo prijel za glavo in vrgel na zelenico. 

Oblak zaustavil Sancheza in Klaassna

V podaljških sta bili obe ekipi malenkost bolj previdni, zato priložnosti ni bilo veliko. O potniku v četrtfinale so odločale enajstmetrovke. Prvi so streljali nogometaši Interja, zanesljiv je bil Hakan Calhanoglu, na drugi strani pa je bil prav tako natančen Memphis Depay. V drugi seriji je Oblak prebral namero Alexisa Sancheza, a je nato enako storil Yan Sommer pri strelu Saula Nigueza

S tem pa izjemnega večera škofjeloškega vratarja še ni bilo konec, saj je že v naslednji seriji ubranil še poizkus Davyja Klaassna, ki je bil veliko boljši od Sanchezovega. Nato je zapravljeno iz 93. minute popravil Riquelme, nakar sta zadela še Francesco Acerbi in Angel Correa. V zadnji seriji je tako Lautaro Martinez nujno moral zadeti, vendar je meril visoko preko vrat in Wanda je znova eksplodirala od navdušenja, nogometaši Atletica pa so se veselili napredovanja. 

Atletico Madrid – Inter 2:1 (1:1) // 0:1
Griezmann 35., Depay 86.; Dimarco 33.

11-metrovke:
Depay (zadetek); Calhanoglu (zadetek)
Niguez (Sommer brani); Sanchez (Oblak brani)
Riquelme (zadetek); Klaassen (Oblak brani)
Correa (zadetek); Acerbi (zadetek)
Martinez (čez gol).

// izid prve tekme 

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.00

LAHKO NOČ!

00.00

Jutri na Kanalu A in VOYO spremljajte dvoboj med Slavio iz Prage ter Milanom

Za nocoj se bomo počasi poslovili. Bodite z nami tudi jutri, ko bomo od 18.30 dalje spremljali povratni obračun Lige Evropa med praško Slavio in Milanom.

23.58

Atletico Madrid kot zadnji do četrtfinala!

V četrtfinalu Lige prvakov bodo nastopili Bayern, Arsenal, PSG, Barcelona, Real Madrid, Borussia Dortmund, Manchester City in Atletico Madrid.

23.57

Statistika Jana Oblaka, ki je pri izvajanju enajstmetrovk zaustavil dva strela.

23.56

Sommer je bil najbolje ocenjeni posameznik po ocenah Sofascore.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dadinho10
13. 03. 2024 21.54
+8
Kaj pomeni, da so cinicni pred golom? BIrsa bi rad zvenel pametno, potem pa uporablja besede, za katere ne vem, da glih pozna pomen...Ali je to neki zargon, katerega jaz se nisem slisal*?
24bata
13. 03. 2024 21.35
+1
Minuta ni minila so ga že prejeli.
24bata
13. 03. 2024 21.31
-1
Italjani jih bojo napokali.Simeone pravi blefer kot kekec.
drimtim
13. 03. 2024 20.37
+1
Lautaro bo imel šov.
JOSEPH HAYDN
13. 03. 2024 19.19
+6
Brečko legenda železnic