Nogomet

Barcelona z zmago na povratni tekmi izločila Neapeljčane

Barcelona, 12. 03. 2024 22.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant, Nina Mihalič
Komentarji
149

Na Kanalu A in VOYO smo spremljali povratni dvoboj osmine finala Lige prvakov med Barcelono in Napolijem. Tekmeca sta se na prvi tekmi razšla z remijem (1:1), v Kataloniji pa so bili s 3:1 uspešnejši nogometaši Barcelone.

Več videovsebin
  • Prihod nogometašev Barcelone in vpogled v garderobe obeh moštev
    02:53
    Prihod nogometašev Barcelone in vpogled v garderobe obeh moštev
  • Iz 24ur: Pred spektaklom Barcelone in Napolija
    05:50
    Iz 24ur: Pred spektaklom Barcelone in Napolija
  • Prihod nogometašev Napolija na olimpijski stadion v Barceloni
    03:18
    Prihod nogometašev Napolija na olimpijski stadion v Barceloni

 

Prva tekma osmine finala med Napolijem in Barcelono se je končala brez zmagovalca. Za domače je bil uspešen Victor Osimhen, za Katalonce je natančno meril Robert Lewandowski

Xavi Hernandez je tokrat v začetno enajsterico uvrstil 17-letnega Pauja Cubarsija, ki je na Barcini najpomembnejši tekmi sezone debitiral med evropsko elito. V prvi postavi se je ponovno znašel tudi 16-letni Lamine Yamal, kar pomeni, da se je Barcelona v zgodovino zapisala kot prva ekipa, ki je v izločilnih bojih Lige prvakov nastopila z dvema igralcema starima 17 let ali manj.  

Španec na klopi Kataloncev je imel s sestavo ekipe zaradi poškodb kar precej težav, saj so bili odsotni Frenkie de Jong, Gavi, Pedri, Marcos Alonso, Ferran Torres in Alejandro Balde. Na drugi strani Neapeljčani, ki so pod taktirko novega trenerja Francesca Calzone doživeli prvi poraz, s tem niso imeli skrbi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvič so nevarneje zapretili gostje iz Neaplja. V 4. minuti je sam proti domačim vratom stekel nigerijski napadalec Osimhen, ki pa se v zaključku ni najbolje znašel, zato je brez težav posredoval Marc-Andre ter Stegen. Na drugi strani je Barcelona zapretila v 13. minuti, ko se je z imenitno globinsko podajo izkazal Cubarsi, a njegovega podajalskega vložka ni znal unovčiti Fermin Lopez.

Je pa bil 20-letni Lopez precej natančnejši dve minuti kasneje, ko je izkoristil zavrnjeno podajo Raphinhe z leve strani in Špance popeljal do vodstva.

Napoli se še ni uspel dobro pobrati po prejetem zadetku, ko je moral Alex Meret še drugič po žogo v svojo mrežo. Brazilec Raphinha je bil tudi tokrat udeležen pri drugem zadetku Špancev, ko se je po bliskovitem protinapadu njegov strel od vratnice odbil v noge Joaa Cancela, strelca drugega zadetka. 

Odgovor Italijanov je sledil v 30. minuti, ko je asistenco Mattea Politana v zadetek pretvoril osrednji branilec Amir Rrahmani. Napoli je bil štiri minute zatem blizu izenačenja preko Giovannija Di Lorenza, toda z izjemno obrambo se je izkazal nemški čuvaj mreže ter Stegen. 

Podobno kot v prvem polčasu so tudi v drugem delu igre prvi zapretili Neapeljčani, toda strel Khviche Kvaratskhelie je švignil mimo Barcinih vrat. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gostujoči nogometaši so v 49. minuti zahtevali najstrožjo kazen ob morebitnem prekršku Cubarsija nad Osimhenom, toda piščal Dannyja Makkelieja se ni oglasila. Na drugi strani je iz prekinitve do zadetka prišla Barcelona, a je bil gol razveljavljen, saj se je strelec Yamal znašel v prepovedanem položaju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktualni španski prvaki so se sredi drugega polčasa otresli uvodnega pritiska Napolija in prevzeli vajeti igre v svoje roke. Sprva sta neuspešno vrata gostov ogrozila Raphinha in Yamal, nato pa je na sceno stopil dokaj neopaženi Robert Lewandowski, ki je z zadetkom po lepo odigrani akciji in podaji rezervista Sergija Roberta Katalonce dokončno popeljal do napredovanja. Poljak je na zadnjih 13 tekmah izločilnih bojev Lige prvakov dosegel prav toliko zadetkov. 

Italijani, ki so v zaključku tekme povsem padli v igri, kljub vsemu še niso vrgli puške v koruzo. V 89. minuti je namreč prečka veselje preprečila Mathiasu Oliveri, v sodnikovem dodatku pa je znova za nevarnost pred vrati domačih poskrbel 'Kvaradona'. Vendarle se izid ni več spremenil, med osem najboljših pa so napredovali Katalonci.

To je bila ponovitev scenarija z osmine finala Lige prvakov iz sezone 2019/20, ko se je prva tekma v Neaplju končala z 1:1, v Barceloni pa s 3:1.

Statistika Raphinha - najbolje ocenjeni posameznik obračuna
Statistika Raphinha - najbolje ocenjeni posameznik obračuna FOTO: Sofascore.com
Statistika Barcelona  - Napoli
Statistika Barcelona - Napoli FOTO: Sofascore.com

Povratna tekma osmine finala Lige prvakov, izid:
Barcelona - Napoli 3:1 (2:1)/1:1*
Lopez 15., Cancelo 17., Lewandowski 83.; Rrahmani 30.
*-izid prve tekme

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

konec tekme

LAHKO NOČ!

konec tekme

Za nocoj se bomo počasi poslovili. Bodite z nami tudi jutri, ko bo na sporedu tekma med madridskim Atleticom in milanskim Interjem. Iz Madrida se vam oglasi tudi naša ekipa.

konec tekme

In še igralec tekme po izboru našega partnerja Sofascore:

konec tekme

Poglejmo si še končno statistiko tekme:

konec tekme
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jevgenij Suhov
14. 03. 2024 13.23
+5
ej fantje, daniboj je halar…
ledr
13. 03. 2024 20.34
+11
Napol mladinsko - kadetska ekipa Barcelone je dosegla izjemen uspeh med člansko elito. Da se bo ekipa s tako zasedbo uvrstila med 8 najboljših v Evropi si nikoli ne bi mislil. To štejem kot izjemno velik uspeh. Sam kaj takega nisem napovedal ali pričakoval. Bravo!
Anticripstoned
13. 03. 2024 21.37
+7
kje je meja, tudi v laligi bi bli na 1 mestu, če ne bi imel ata Perez vseh sodnikov na plačilni listi in s tem +14 točk do sedaj
Vladimir.Krutov
13. 03. 2024 20.05
+6
Čestitam....lepo mirno do julija 2024....bo zanimivo...
Mirko_z_radirko
13. 03. 2024 19.46
+7
Mene samo zanima če kdo ve kak so penali bli?😂 dany če slučajno ve bi blo super
Lucky
13. 03. 2024 19.40
+7
265004 omenja cvet Barcinih trenerjev. Vsi so se omenjal kot kandidati za zamenjavo Xavija. Pišem, kar sem slišal. Decov in Laportin favorit, naj bi bil Arteta. Vlka klavzula in njegova želja, da še nekaj časa nadaljuje v Arsenalu, ga postavlja na stran. Luco bi tudi rad oddelal pogodbo v PSG. Za Guardiolo se pa ve, da zaenkrat ne. Je pa menda naslednji favorit Flick, šel na sestanek z Guardiolo. Že kar nekaj časa se pa govori, kot omenjajo nekateri tule, da bi lohk Xavija prepričal, da ostane še vsej eno sezono. Zanimivo bo.
ledr
13. 03. 2024 20.31
+6
Arteto že nekaj časa spremljam, ker mi je Arsenal simpatičen klub. Ampak ta človek mi vedno bolj ni všeč, saj opažam, da zna bit izredno podel in nesramen. Jaz pa ne maram nasilja v kakršni koli obliki. Čeprav je verjetno dober kot trener ampak kot osebnost pa očitno ni na ravni trenerjev ki bi jim lahko podali naziv "gospod".
Anticripstoned
13. 03. 2024 19.02
+13
Dany75 oz Davidpraprotnik oz cripstined oz zapirač oz halar....nehi komentirat, pripravi robčke z aloevero, zate imam dobro novico...tvoj idol tvoj heroj, tvoj smisel življenja ronaldo cr7 pride 100% v stožice...vsaj ena svetla točka letos zate
drimtim
13. 03. 2024 19.47
+9
Messi,Messi....😂😂😂😂😂😂😂
mmickica
13. 03. 2024 14.44
+14
Rezultat dober, sama tekma tudi, igra pa tako tako... Konec prvega polcasa in zacetek drugega so bili kot kure brez glave... No potem so se na sreco zlozili skupaj in z malo srece se je dobro izteklo. Zame najboljsi igralec pa brez dvoma Cubarsi! Ta fant igra kot da ima ze 10 let izkusenj, ne morem verjet. Bravo!
Lucky
13. 03. 2024 17.36
+12
Rafa Marquez producira vsake pol leta enga talenta. Zdej trga tale Nemc, Darwich, če sm prav napisal. Super se giba, kontrola žoge. Verjetn bo kmal zravn prvotimcu treniru. Faye sem že omenu. Verjetn še ni zravn, ker je trenutn preveč CB-jev. Pol Diarra trga. Zdej so prpelal 2 talenta, ko jih je Real mel pod svojim okriljem, pa ju zavrgu. En, al celo oba sta v Rayo Valecano mladinski šoli full napredovala. En je LB, en mislim da LW. Pol se še Messinho vedn odloča med Barco, Cytijem in PSG-jem. Talentov kolk češ. Pol maš še vedn Fatija, Garcio, Pablo Torre. Velik pomembnih odločitev bojo mogl sprejet. Nkol ne veš, kk jim bo šla kariera.
Luigi Taveri II.
13. 03. 2024 17.46
+9
Bo naslednji trener imel toliko poguma, da bo igral s 16 letniki kot Xavi ? Tekma pa sem mislil ,da bo izgubljena brez vseh obrazov na klopi.
Kollerik
13. 03. 2024 19.37
+5
No, po včerajšnji rapsodiji Cubarsia je zdaj po novem na tapeti za prodat spet Araujo. Ker zaradi salary capa mora Barca pač prodat vsaj enega kapitalca, pišejo. Če bodo res prodali enega najboljših branilcev, ki je povrhu še v najboljših letih, bo to top flop...
Lucky
13. 03. 2024 20.00
+7
Kollerik. Barca je znana po tem, da večino zadev rešuje v zadnjih minutah prestopnega roka. To je pa konc avgusta. Zato pa Vlado pravi, da je prestopni rok eden viškov sezone. Do takrat se bo še marsikej govoril in nakladal. Maš rečmo maso botov, ki jih filajo z AI in nakladajo, kk se Mbappe pogaja z Barco. Teh info bo še kolk češ. Kar se mene tiče, morjo prvo rešt Lengleta. Pol je pa tudi z Frenkijem treba neki narest.
265004
13. 03. 2024 14.27
+23
Še ena zanimivost..polovico ekip ki so se plasirale v četrrfinale trenirajo bivši igralci Barce...Guardiola,Xavi,Arteta,Enrique...to samo pove kako cenjen je klub v Evropi in kako mora goljufati klub ki ne proizvede nič iz lastne šole in trenerje vleče iz vsepovsod...Kako morajo čarati preko sodnikov in zveze da so konkurenčni...brez dela in vizije do prigoljufane lovorike je slogan Reala...
Dany75
13. 03. 2024 14.30
-29
265, edino kar znas je nakladati...filozofiras da sam sebi verjames...po eni zmagi ste glasni...od el clasica pa do vceraj pa ste bli vsi skriti...no ja,edino izgovore znate iskat...
Kollerik
13. 03. 2024 14.46
+18
Danči, če bi ti kdo sposodil možgane, bi mu lahko stisnil samo +
Sky85
13. 03. 2024 14.50
+17
Dany tekme je konec.ne bo penalov.lahko greš spat
265004
13. 03. 2024 15.01
+18
dany 75,pa kakšno nakladanje je to?Pa a ni to res kar sem napisal?Pa kateri trenerji so šli pol naprej?Iz marsa?Kdo se je skrival od el classica in rokoborske tekme?Pa vi bi se morali skrivat k so vam sodniki podarili zmago v rokoborbi...dej tko k Sky pravi,penalov je že konec lohk greš spat počas...tvoj svet sta crips in halar ,z njima debatiraj...
265004
13. 03. 2024 16.08
+15
na,pa se je spet skril,al pa je šel spat k je penalov že zdavnaj konec...beli labod...
Dany75
13. 03. 2024 16.51
-20
Hahaha...dajte si duška otroci moji...veselje nebo dolgo trajalo 🤣🤣🤣 mas ti rokoborbo,doma pod odejo...jaoo lepo ste napaljeni..prav uzivam,ko vidim da sem vam stopil na žulj...ni.messija,ni golov ha...pa.ste bli tak glasni za Real,kdo bo zabijal.gole ko odide Ronaldo..🤣🤣🤣 vi in vasi trenerji ste vsi skup za v okvir in na steno 🤣🤣 18 let podkupovanja,tak da pššš...ni vam več pomoči...ni tisti penali vas nebojo rešli...pa lahko pametujete še naprej...Komaj čakam da vas vidim kak boste pametovali po koncanem prvenstvu in ligi prvakov...spet bojo krivi sodniki 🤣🤣🤣
žikabato
13. 03. 2024 13.25
-14
Veselje vam bo kratko
Boeing12345
13. 03. 2024 12.31
-23
Napoli oškodovan. Penal bi moral biti saj je Cubarsi storil prekršek nad Osimhenom v kazenskem prostoru. Napoli bi se vrnil in imel več možnosti za napredovanje. Danes je bil Napoli oškodovan, prejšnjih pač Leipzig. To je nogomet, napake se pač dogajajo.
Kollerik
13. 03. 2024 12.42
+19
Boeing, ni čudno, da ti vrata odletavajo med letom, pa šraufi....
samomojemnenje
13. 03. 2024 13.07
+20
Penal bi mogoče lahko sodil. Ampak je bila zaradi tega ker ga ni sodil, v bistvu oškodovana Barca, sa je potem bil kot za Napoli. Če bi dosodil penal, bi VAR pokazal, da je bil pred tem offside in bi Napoli ne dobil kot. Nogomet je treba poznati, dragi Boening...
Luigi Taveri II.
13. 03. 2024 17.48
+10
DavorPraprotnik
13. 03. 2024 12.26
-29
Super za Koruptolono da je napredovala tudi čez naslednjega bodo šli če bodo seveda plačali dovolj visoko korupcijo
Kollerik
13. 03. 2024 12.43
+20
Tipičen pogled skozi očala fena belih skorumpirancev. Hja, tako to delajo tvoji, zdej pa misliš, da so še drugi takšni.....
Dany75
13. 03. 2024 13.09
-25
Farselona je plačevala sodnike 18 let, in še vedno jih...pa si ti lahko zatiskas oči kolko hočes...celi svet pozna lopovscine vasega predsednika,kakor tudi vseh prejsnih...pa lahko cvilis se naprej!
Kollerik
13. 03. 2024 13.20
+16
Plačevali so oni sodnike samo v vaših glavah, na zelenici pa že desetletja gledamo enosmerni promet sodniških ,,napak,, v korist Reala in v škodo Barce. Tista nesreča v dolgi ljubezni Manzana s svojimi delodajalci je bila ena redkih izjem, zato pa so mu potem zmanjšali kazen na eno tekmo suspenza. Velike zasluge se ne pozabijo.
Dany75
13. 03. 2024 13.34
-19
Hahaha..kar tolaži se...na vsaki tekmi vidmo ja,kake penale vam podarjajo..enosmerni promet ja...v igri 🤣🤣 ko se vsi igrajo z vami 😁
MesOjediPinGvin
13. 03. 2024 17.09
+11
Real plačuje sodnike in generale ODKAR OBSTAJA !!!
drimtim
13. 03. 2024 11.58
+25
S takimi mladimi nogometaši priti med osem je odličen uspeh.Vse kar bo več je bonus saj čas dela za njih.
od tince tič
13. 03. 2024 11.54
+14
Samo na podlagi včerajšnje tekme, je padla cena Osimhenu vsaj za 80%. Človek je daaaaleč od vrhunskega napadalca.
LojzekBojzek
13. 03. 2024 11.54
+12
jokajo samo navijači belega baleta ani tako g m
Lucky
13. 03. 2024 11.50
+25
Za tole, so si pa zaslužl roman. Pred tekmo sem napisal, da je že cajt, da vsaj pol ekipe odigra dobro tekmo. Men se je zdel, da sanjam. Sam prvo Xavi. Lani jih je prpelu do naslova. Zdej po dolgem času med 8. Men je žal, da gre. Mene impresionira gibanje Raphinhe in Fermina. Pa Roberta poznej. Res škoda, da so z žogo tk švoh. Včasih mam občutek, da jo Raphinha niti vodit ne zna. Že zdavnaj sem napisal, da bi ga jst sprobu kot beka. Nej sam zbere stran. Gibanje teh 2 in tiste podaje Cubarsija, so slekle Napoli na začetku. Ma še kdo občutek, da Gundo 33 let, Cancelo 30 let, Ter Stegen 30 + let, vsi podajajo Cubarsiju? Zdej nas pa ti zvleč iz dreka. Pol še Araujo. Do onemoglosti mu podajajo žogo. Že jeseni sem pisal o Faye in Cubarsi. Res bi ju rad videl skupi parkrat igrat. Faye isto fenomenalno tala žoge. Edin v obrambi se še mal slabš postavlja. Zaenkrat Cubarsi rab Arauja zraven. Sam gol so dobil mislim po tistem, ko je Araujo pucal žogo direkt na nogo nasprotnika. Cancelo je naredu precej dobrih potez. Sam tud napake, da glava peče. Tista podaja z glavo v 16. 40 miljončkov nkol. Yamal je še komi hodu. Ampak vsi so pustil dušo na terenu. Za včeraj jim ne bi zameru, tud, če bi zgubl. Ampak, še enkrat se morm vrnat k Xaviju. Ka pr zdravi pameti mu je blo, da je Romeu šel notr? Zarad takih potez, sem bil vedn kritičn do njega. Kakorkol, Napoliju in zapiraču tokrat tud bog ni pomagal. Ogromna razlika, kk je šla Barca naprej in uni prejšn teden. Zapirač, kr oglas se še kej. Še ure bi lohk pisu. Hvala, če je kdo prebral.
drimtim
13. 03. 2024 11.55
+19
Kollerik
13. 03. 2024 12.16
+21
manucao
13. 03. 2024 13.06
+0
Pohvale za Barcelono za včerašnjo zmago. Toda ne delat prehitro neke račune brez krčmarja. Roko na srce Napoli ni ravno neka vrhunska ekipa. V naslednjem kolu bo vsekakor precej težje in tu se bo videla kakovost ekipe.
Kollerik
13. 03. 2024 14.06
+10
Zanimive novice iz tabora Barce. Zgleda, da je spomin na tisti ponižujoč porazu proti Villarrealu na Montjuicu januarja v luči včerajšnje lepe zmage nad Napolijem in uvrstitve v četrt finale že nekoliko zbledel. V zadnjih trenutkih tekme je Montjuic zazvenel z Xaijevim imenom. Podpredsednik Barce Rafael Yuste je Xaviju znova pustil odprta vrata za izpolnitev pogodbe v naslednji sezoni, kljub njegovi napovedi, da bo poleti odšel. Xavija so po tekmi seveda spet vprašali o njegovi prihodnosti, a je izdal le malo. »Nič se ni spremenilo. Preveč je čustev…. umirjeno ! Korak za korakom". Športni direktor Deco pa je priznal, da bi o tem razmislili, če bi si Xavi premislil. Bo Xavi kljub vsemu ostal? Možno….
Beli sekret
13. 03. 2024 14.55
+12
Urednik bi moral Luckyju nakazovati honorar za njegove prispevke, za razliko od Cripstona, ki ves čas ponavlja eno in isto kot lajna. Kar se pa Xavija tiče, bo z izkušnjami še veliko pridobil kot trener, kot tudi njegovi mladi igralci.
Sky85
13. 03. 2024 11.44
+18
Cripl si želi da real dobi barco.seveda si zeli,če pa real igra atomski nogomet.smo videli na obeh tekmah z lepzigom kako so igral atomski nogomet.glavni akterji atomskega nogometa na obeh tekmah pa sodniki...tako kot vedno
cripstoned
13. 03. 2024 11.47
-24
Ne grizi roke ki te hrani ...brez sodnikov bi barca bila v laligi na 9mestu, igrala bi evropski nogomet ob četrtkih in v spanskem pokalu bi izpadla proti tretjeligasem že v osminofinala...bodi raje tiho..
drimtim
13. 03. 2024 11.49
+19
Atomski nogomet z artilerijo iz var sobe to je bilo dovolj za napredovanje.
stoj?kov
13. 03. 2024 11.53
+18
Lucky
13. 03. 2024 12.44
+12
👍drimtim. Hahaha, artilerija iz Var sobe.
Bujar
13. 03. 2024 15.15
+3
Kot se zdi si Kripsl bolj od Barce želi samo še od tince ptića.
stoj?kov
13. 03. 2024 11.33
+13
barca lagano sportski čaka naslednjo žrtev ;) brez pol ekipe,z mladci suvereno naprej...spodaj pa romani od nedonošenčka...potalaš minus,greš dalje,nekateri pač živijo v svojem svetu
drimtim
13. 03. 2024 11.46
+11
Barca z mladino in nogometom naprej eni s krajo na obeh tekmah naprej.Kako jih peče Barcino napredovanje.Ni važno kakšen je razplet tekme bodo stali po forumu.Težke travme že pri ronaldu se lepo vidi.
cripstoned
13. 03. 2024 11.50
-17
ojojojoj...niste realni...dejstvo je da je napoli slab, zamenjali so 3 trenerje in naslednjo sezono ne bodo v evropi...bomo videli ta "nogomet" in mladino ter sodnike proti top klubom ki prihajajo na vrata najbolj umazanega kluba na svetu...takrat bo krivo spet vse ostalo samo Koruptilona ne..hahahahaah smešni ste..hvala da obstajate...priznam na koncu navijaču reala ns bi bilo vse toliko slajše kot je..
cripstoned
13. 03. 2024 11.31
-15
Dragi hejtercki če.mislite da navijača reala boli napredovanje koruptilone v našem tekmovanju se motite...ravno nasprotno...veseli smo da je Koruptilona napredovala na račun sodnikov in da se lahko sreča ravno z realom...to je moja zelja in zelja vsakega navijaca reala saj se zavedamo da lažje ekipe v četrtfinalu pac ne moremo dobiti...
LojzekBojzek
13. 03. 2024 11.32
+9
LojzekBojzek
13. 03. 2024 11.28
+6
beli primte se tako kot se obnaša vaš idol cr7
cripstoned
13. 03. 2024 11.28
-11
Kakšna nemoc klasičnih hejterckov največjega kluba...v tem je razlika...navijači reala smo brez problema priznali da je bil leipzig oskdovan za rdeči karton....medtem ko hejtercki niste sposobni priznati da je napoli bil oskodvan za penal in to celo za izenačenje...vidite...vi si lažete mi smo realni...vi omenajte sodniške pomoči in Koruptilona dokazuje da v tem nima konkurence...kjerkoli pogledaš koruptilono ima pomoč...6x pomoč v laligi (villareal 2x, granada 2x, osasuna, celta)...pokal (unionistas, barbastro, bilbao)...liga prvakov (porto,napoli)...na koncu 0a se vedno brez lovorike hahahahaha....živela korupcija, živela Koruptilona....
Maxx365
13. 03. 2024 11.52
+9
To ni Laliga, kjer bi imeli realovi sodniki svojo posebno Var sobo.