Kolesarstvo

Ima Tadej Pogačar na sebi raje rožnato ali rumeno majico?

Rapolano Terme, 10. 05. 2024 10.38 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
17

Kolesarski šampion, v srcih italijanskih kolesarskih navdušencev pa še veliko več, Tadej Pogačar, priznava, da je občutek nošenja rožnate majice vodilnega na 107. Dirki po Italiji nekaj izjemnega. Kot tudi status, ki ga uživa pri kolesarskih navdušencih od starta do cilja.

Dvakratnega zmagovalca Dirke po Franciji Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) so Italijani vzeli za svojega. Spremljajo ga na vsakem koraku, iščejo poti, da bi si zagotovili informacijo, v katerem hotelu med Dirko po Italiji biva z ekipo Združenih arabskih emiratov. Vse s ciljem, da bi se mu približali, ga videli od blizu, bili za iskanje prave lokacije nagrajeni z njegovim nasmehom, spominsko fotografijo, sebkom, morda celo avtogramom. Pogi na italijanskih tleh uživa status božanstva. Če ga ne izpustijo z avtobusa ekipe, ko zaključi katero od klasik na Apeninskem polotoku na odru za zmagovalce, ali pa četrtem mestu, je na uvodni tritedenski dirki sezone situacija drugačna. Pred avtobusom njegovega delodajalca je vselej največja gneča in kolesarski navdušenci z nestrpnostjo čakajo trenutek, ko se po stopnicah spusti 25-letnik s Klanca pri Komendi, jim pomaha, med nadobudneže pa razdeli nekaj spominskih kap. 

Tadej Pogačar nosi rožnato majico vodilnega na dirki od 2. etape.
Tadej Pogačar nosi rožnato majico vodilnega na dirki od 2. etape. FOTO: AP

Pred začetkom uvodne etape še v belem, od konca drugega tekmovalnega dne v rožnati majici vodilnega na dirki. Nosi jo peti dan zapored, vse od trenutka, ko je deklasiral tekmece na Oropo, četudi je dobrih 11 kilometrov pred ciljem padel, bil primoran zamenjati kolo, loviti glavnino. A osredotočenost na zastavljeni cilj je bila tolikšna, da bi bilo nekaj neverjetnega, če mu ne bi uspelo. A skromnost, ki jo premore slovenski šampion in odkritost v izjavah je tisto nekaj, kar vsakodnevno navdušuje. Kot po 6. etapi, ko so bili v ekipi pripravljeni tudi na dejstvo, da bi jim lahko kdo od tekmecev slekel rožnato majico. "Tudi, če bi izgubili rožnato majico, se ne bi nič branili, ker za ceno tega ni vredno pritiskati. A v zaključku etape je Ineos navil tempo, bolj nadzoroval vse skupaj, saj so se zavedali, da je lahko Luke Plapp nekdo, ki odpelje zelo dober kronometer, začini boj za skupno razvrstitev. 6. etapa je bila izjemna," je po prihodu z odra za zmagovalce povedal ponosni lastnik rožnate majice vodilnega in modre najboljšega hribolazca letošnjega Gira.

Želi si, da bi vsakega od tekmovalnih dni navduševal gledalce, ki mu v Italiji dajejo tisto nekaj več. Okolje, v katerem še bolj uživa ob vrtenju pedal. Razmere, ki niso primerljive s Francijo in dirko vseh dirk – Tour de France.

Vožnja na čas? Izziv!

Medtem ko je Pogačar noge na 107. rožnati pentlji za zdaj preizkusil zgolj na hribovitih in ravninskih etapah, ga zdaj čaka menjava kolesa, selitev na 'kozo' in prvi od skupno dveh kronometrov letošnjega Gira. "Nov izziv. Od svetovnega prvenstva nisem vozil in tisti je bil popolna polomija. Me zanima, kako bo. Se veselim potestirat," 7. etapo napoveduje Pogačar, ki ga, kot vse mogočnejšo konkurenco, čaka izjemno zanimiva 40,6 kilometra dolga trasa od Foligno do Perugie.

Vrhunci dirke po Italiji ob 18.30 na Kanalu A
Vrhunci dirke po Italiji ob 18.30 na Kanalu A FOTO: Kanal A
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
10. 05. 2024 11.59
+4
Pogi je trenutno najboljši kolesar na svetu pa če tudi bi nag kolesaril - Po mojem bi zmagal ta Giro tudi če bi imel ekipo iz Goričkega ali pa Pirana
petka5
10. 05. 2024 12.35
-3
no, tisti, ki mu je dal vijola hlače, je ravnal krepko narobe in mu celo prislužil opozorilo pred diskvalifikacijo - pa ni važno kako lepe ali všečne so komu... važno je to,da viola barva je na tej dirki barva dresa vodilnega šprinterja in je rorej popolnoma kršenje pravil,da on to nosi... bi mu morali dati črne hlače - to bi morali vedeti, tako kot ekipe nimajo dovoljenja,da imajo roza drese, EF jih za to dirko spremeni, tako tudi on ne bi smel nositi viola hlač... to je dejstvo. Kot vodilni kolesar in ekipa z njim bi lahko to malo bolj spoštovali - in bi celo morali vedeti,da se pač to spoštuje. Sicer pa čisto ok bi bilo,da bi vozil z roza majico in črnimi hlačami, če bo imel pa roza tudi na zadnji etapi pa da je takrat cel v roza oblečen, pa še bicikl spimpan... bi bilo čisto ok in dovolj.
petka5
10. 05. 2024 11.59
-4
Včerajšnja izjava da raje dirka po Ita kot na TDF ajejej...
PomisliNaSonce
10. 05. 2024 11.56
+6
Pogi Pramenčki Rules :)
petka5
10. 05. 2024 12.00
-8
meni pa se zdi,da mu ne pašejo, ne vem kdo mu je to stilsko svetoval...
pravica1
10. 05. 2024 12.04
+0
PomisliNaSonce
10. 05. 2024 12.08
+5
Čist je prerojen...več kot očit no vpliva tudi na njegovo moč, tako izražanja pred mikrofonon in kamero kot na kolesu. Samo gasaa tako naprej fant izpod naših Alp
petka5
10. 05. 2024 12.31
-6
Zmajevo gnezdo
10. 05. 2024 11.44
-3
avtor/admin, zakaj ne moreš napisat besedo g.l.u.p, sej to ni žaljivo.
devlon
10. 05. 2024 11.39
+0
Raje ima roznato in razmislja še, da bi se na eurosong prijavil
Zmajevo gnezdo
10. 05. 2024 11.43
+2
bravo Devlon, če že novinarji postavijo g.l.u.p.o vprašanje, je tvoj hudomušno g.l.u.p. odgovor, pravšnja popestritev.
hojladri123
10. 05. 2024 11.49
+4
deljenje na spol po tem katera barva ti je všeč je pase... Zakaj moramo še glede barv omejevati otroke in jih zapirati v okvire?