Znanost in tehnologija

S pomočjo znanosti lahko trije moški znova stojijo, hodijo in celo kolesarijo

Washington, 08. 02. 2022 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
0

Pet let po nesreči, ki ga je paralizirala, je ponovno shodil. Zdravniki so Michelu Roccatiju v hrbtenico vgradili elektrode, ki mu pomagajo pri ponovni aktivaciji mišic. S to tehniko so do ponovne mobilnosti pomagali še dvema drugima moškima. Elektrode so povezane z različnimi ukazi, ki jih lahko pacienti izberejo med možnostmi na svojem tabličnem računalniku. Ta jim tako poleg stoječega položaja in hoje omogoča celo kolesarjenje ali zamahovanje z nogami v vodi.

Michel Roccati si je leta 2017 v prometni nesreči poškodoval hrbtenjačo, zaradi česar je izgubil ves občutek in gibanje nog. A zdravniki so mu zdaj vsadili električno simulacijo, ki jo moški brezžično upravlja kar s tablico. Ta mu pomaga, da lahko stoji, hodi in vozi kolo, v bazenu pa lahko tudi brca, poroča The Guardian. To vzbuja upanje, da lahko ti majhni vsadki pomagajo paraliziranim.

Vendar pa Roccati ni edini, ki je prejel elektrode. Raziskovalna skupina je s to tehniko pomagala še dvema drugima pacientoma. Vsi trije so stari med 29 in 41 let, s pomočjo znanosti pa so tako znova pridobili vsaj del neodvisnosti.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rocatti napravo uporablja kot del svojega rutinskega treninga in rehabilitacije za krepitev mišic in ohranjanje kondicije. "Zdaj je to del mojega vsakdanjega življenja," je dejal.

Sistem sta razvila nevroznanstvenik na švicarskem inštitutu za tehnologijo v Lozani Grégoire Courtine in nevrokirurginja v univerzitetni bolnišnici v Lozani Jocelyne Bloch. Elektroda, ki je položena na hrbtenjačo, dovaja električne impulze do hrbtenjačnih živcev, ki nadzorujejo različne mišice v nogah in trupu. Impulze nato nadzoruje programska oprema na tabličnem računalniku, ki izda navodilo za določeno dejanje, kot sta na primer hoja ali kolesarjenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V le nekaj urah po operaciji so tako vsi trije moški s pomočjo naprave lahko stali, njihova učinkovitost pa se je nato izboljšala s tremi do štirimi meseci vadbe in usposabljanja. "Zahvaljujoč tej tehnologiji smo lahko ciljali na posameznike z najresnejšimi poškodbami hrbtenjače," je dejala Courtinova in dodala, da lahko s pomočjo vsadkov aktivirajo hrbtenjačo na podoben način, kot to storijo možgani.

Za izvedbo določenega gibanja oseba le izbere ustrezno možnost na svoji tablici. Tablica nato stopi v stik z napravo, podobno srčnemu spodbujevalniku, ki nato pošilja signale vgrajeni elektrodi. To stimulira različne sklope mišic za določen čas in trajanje.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1