Tujina

Združeno kraljestvo bo prosilce za azil nastanilo na ogromno barko

London, 09. 05. 2023 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V vode Združenega kraljestva je prispela ogromna barka, ki bo ob obali Dorseta namenjena nastanitvi prosilcev za azil. Najprej se bo nastanitvena barka Bibby Stockholm ustavila v Falmouthu v Cornwallu, kjer jo bodo pregledali in ponovno opremili.

Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil
Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil FOTO: AP

Barko bodo zasidrali v pristanišču Portland, ob obalnem mestu Weymouth v Dorsetu. V trinadstropnem plovilu z 222 spalnicami bo bivalo okoli 500 samskih moških prosilcev za azil. Za uporabo bo pripravljena to poletje, predvidoma pa bo v uporabi najmanj 18 mesecev, poroča Sky News.

Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da bo nastanitev "osnovna", prosilcem za azil pa bo nudila zdravstveno oskrbo, gostinsko ponudbo in 24-urno varovanje, kar naj bi stalo približno 20.000 funtov (okoli 23.000 evrov) na dan. Na ministrstvu sicer niso povedali, koliko bo državo stala najemna pogodba, a so vztrajali, da je barka znatno cenejša od hotelov.

Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil
Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil FOTO: AP

Načrt je sicer naletel tudi na nekaj kritik. Kritičen je bil denimo svet Dorseta, ki ga vodijo torijci, in lokalni konservativni poslanec Richard Drax. Drax je celo zagrozil s pravnim postopkom zaradi "floatela" (plavajočega hotela), kar je sprožilo strah pred novimi napetostmi v konservativni stranki.  

Poslanec iz Južnega Dorseta, ki je pred tem podprl stroge ukrepe za zmanjšanje ravni priseljevanja v Združenem kraljestvu, je dejal, da je bila barka odvržena pred njihova vrata brez posvetovanja z notranjim ministrstvom, in pozval notranjo ministrico Suello Braverman, naj to idejo črta.  

Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil
Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil FOTO: AP

Aprila je Drax pristanišče v Portlandu opisal kot zelo, zelo omejeno območje. Pojasnil je, da bi zadrževanje na stotine ranljivih ljudi na tem območju za zelo majhno policijo v pristanišču pomenilo velik pritisk.

Za Sky News je povedal, da bodo tiste, ki bodo nastanjeni na barki, avtobusi prepeljali v bližnje pristanišče Portland, ki je poletno letovišče, skoraj v celoti odvisno od obiskovalcev in turistov.

Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil
Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil FOTO: AP

'Namestitev ni primerna za ljudi, ki bežijo pred vojno'

Vlado soočajo tudi s kritikami dobrodelnih organizacij in borcev za človekove pravice, ki trdijo, da namestitev ni primerna za ljudi, ki bežijo pred vojno. 

Operater iz Liverpoola Bibby Marine Limited je prejšnji mesec dejal, da so barko po kritikah, da je "zatirajoča nastanitev", ki jo uporabljajo za prosilce za azil na Nizozemskem, prenovili. "Vse v skupnosti spodbujamo, da k temu pristopijo odprto in nam pomagajo pokazati, kako uspešna je lahko tovrstna pobuda tako za migrante kot za lokalno skupnost," je dejal izvršni direktor portlandskega pristanišča Bill Reeves.

Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil
Ogromna barka, kjer bodo bivali prosilci za azil FOTO: AP

Premier Rishi Sunak je pred tem dejal, da bodo z barko prihranili denar davkoplačevalcev, saj vlada trenutno za nastanitev prosilcev za azil v hotelih porabi okoli šest milijonov funtov (približno 5,5 milijona evrov) na dan.

Časnik Times je sicer poročal, da bo najem plovila stal 15.000 funtov (okoli 13.700 evrov) na dan, medtem ko bodo stroški priveza v Portlandu znašali več kot 4500 funtov (približno 4100 evrov) na dan. Storitve, kot so varovanje in gostinstvo, naj bi predstavljale dodatne stroške.  

A vlada je opozorila, da naj bi bila barka poleg, ne namesto hotelske nastanitve.

Lani je Rokavski preliv z majhnimi čolni preplulo 45.755 ljudi, letos pa jih je do zdaj prispelo že več kot 6000.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PREDSIGNAL69
10. 05. 2023 12.42
+1
Barža je primernejši izraz kot barka.
Brabus
10. 05. 2023 08.54
+1
Pa še bazena ne rabijo.
User300173
09. 05. 2023 21.34
+2
Me nehote spomni na otoček pred Benetkami, kjer so v zgodovini imeli karanteno.
konc
09. 05. 2023 21.24
+4
Pametno. Ko se "trajekt" napolni, pa s polno paro poslati proti Ameriki, destinacija New York.
Biker 333
09. 05. 2023 20.51
+7
Pravilno nič ne bodo šetali po mestu pa ostale stvari...
niktalop
09. 05. 2023 19.57
+7
Ladjo pa zasidrati 100 km južno od Falklandskih otokov.
Harpuna
09. 05. 2023 18.34
+19
Tukaj vidimo kakšni ogromni stroški so za državo s temi ilegalci,pa jih vseeno naša vlada še kar zagovarja in sprejema.Tisto barko z ilegalci,pa bi morali vsidrati nekje sredi oceana in naj se odločijo ali tam,ali domov,bi bil hitro mir.