Tujina

Ukrajina: Sestrelili smo 23 raket, ki so bile izstreljene proti Kijevu

Kijev, 09. 05. 2023 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ukrajinska stran trdi, da so sestrelili 23 od 25 raket, ki so bile ponoči izstreljene proti Kijevu. Po besedah ukrajinskega generala Sergija Popka v napadu ni bilo žrtev, rakete pa naj bi bile izstreljene iz štirih bombnikov, ki so vzleteli z območja Kaspijskega morja.

Dim v Kijevu po sestrelitvi raket.
Dim v Kijevu po sestrelitvi raket. FOTO: Profimedia

"23 od 25 raket, ki jih je sinoči izstrelil sovražnik, je bilo sestreljenih, od tega približno ducat v okolici Kijeva. O škodi v Kijevu še ni poročil, razen požara, ki so ga povzročili padajoči ostanki. V prestolnici prebivalci niso trdno spali," so zapisale ukrajinske zračne sile. Sprva so sporočili, da so sestrelili 15 raket. Nad večjim delom države je bil razglašen tudi alarm za zračni napad, poroča Guardian

Do napada je sicer prišlo le nekaj ur pred praznovanjem dneva zmage v Rusiji, ko obeležujejo zmago Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno. "Rusija je čez noč, na 'sveti' 9. maj začela napad na ozemlje Ukrajine," so na Telegramu zapisale ukrajinske sile. 

Popko je dejal, da si ruske sile prizadevajo "na ta dan ubiti čim več civilistov". "Tako kot na fronti so tudi tu načrti agresorja spodleteli," je še poudaril.

Priprave na parado ob dnevu zmage v Moskvi.
Priprave na parado ob dnevu zmage v Moskvi. FOTO: AP

Do napadov prihaja kmalu po tem, ko je Ukrajina sporočila, da je Rusija v nedeljo sprožila največji napad z brezpilotnimi letali doslej. Rusijo pa je v preteklih dneh pretreslo več eksplozij in napadov z brezpilotnimi letali in sabotažami, vključno z domnevnim napadom na Kremelj, ki naj bi bil poskus atentata na ruskega predsednika Vladimirja Putina. Rusija je za dogajanje okrivila Ukrajino, ta pa kakršno koli vpletenost zanika. 

Prav danes je ob dnevu Evrope na obisku v Kijevu tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.