Tujina

Osamljeni tank na vojaški paradi simbol pešanja ruske vojaške moči?

Moskva, 09. 05. 2023 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na vojaški paradi na Rdečem trgu v Moskvi v preteklosti niso manjkali tanki, letala in helikopterji. A letos preleta zračnih sil ni bilo, razkazali so manjše število oklepnikov, pred njimi pa se je v paradi zapeljal en sam tank – še ta je iz druge svetovne vojne. Parada je bila tudi ena najkrajših v zgodovini, saj je trajala manj kot 10 minut.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Putin znova upravičeval invazijo na Ukrajino
    03:17
    Iz 24UR: Putin znova upravičeval invazijo na Ukrajino
  • Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi
    11:36
    Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi

Skoraj osem desetletij parada ob dnevu zmage v Moskvi ni zgolj spomin na 27 milijonov izgubljenih sovjetskih življenj med drugo svetovno vojno, pač pa predvsem skrbno orkestriran prikaz ruske vojaške moči in najsodobnejše vojaške opreme. In če je še lani v paradi sodelovalo okoli 11.000 vojakov, 77 letal in helikopterjev ter 131 tankov in oklepnikov, je po več kot letu dni ruske vojne v Ukrajini ruska vojaška oprema videti precej zdesetkana. 

Po moskovskih ulicah je zapeljal en sam tank T-34, še iz časa druge svetovne vojne. Paradiralo je okoli 8000 vojakov, razkazali pa so skupno le okoli 125 kosov vojaške opreme, med njimi oklepna vozila tigr-M ter raketna sistema iskander-M in S-400 triumf. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ni bilo tankov, helikopterjev in letal. Ruske oblasti so sicer sporočile, da so letalski prelet odpovedali zaradi slabega vremena – čeprav je bilo nebo po posnetkih sodeč razmeroma jasno. 

Glavnine ruskega arzenala ni bilo videti, saj najverjetneje sodeluje v spopadih v vzhodni Ukrajini ali pa uničen leži na bojiščih.

Letošnja vojaška parada se bo zapisala kot ena najmanjših v ruski zgodovini, trajala pa je manj kot 10 minut. V paradi naj bi marširali predvsem kadeti in študenti vojaških univerz, ne pa vojaško osebje. Celotna parada je bila tako zgolj bleda senca nekoč mogočnega razkazovanja ruskih mišic.

Nekateri uporabniki družbenih medijev so opozorili tudi na to, da letos niso zasledili uradne sestave parade. Prav tako je zaradi bližnjih kotov kamere težko prešteti vsa sodelujoča vozila. A dejstvo je, da je bilo že lani v primerjavi z leti pred tem v paradi precej manj vojaških vozil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Parado si je v preteklih letih ogledalo tudi veliko tujih voditeljev. Tokrat pa so v Moskvo prišli le voditelji sedmih nekdanjih sovjetskih republik: Kazahstana, Uzbekistana, Kirgizistana, Turkmenistana, Tadžikistana, Belorusije in Armenije.  

Letošnje rusko praznovanje obletnice zmage Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo med drugo svetovno vojno so zasenčili neuspehi na bojišču v Ukrajini, vse večje napetosti z Zahodom in poostrena varnost Kremlja na domačih tleh. Sicer pa je dan zmage eden največjih državnih praznikov v Rusiji.