Tujina

Največji 'olimpijski bazen' v Parizu: 30-metrski zbiralnik za umazano vodo

Pariz, 07. 05. 2024 06.14 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Do olimpijskih iger v Parizu je še manj kot 100 dni in priprave na tekmovalnih prizoriščih so v polnem teku. Eno od njih bo tudi reka Sena, ki teče skozi francosko prestolnico, v njej pa bo potekalo maratonsko plavanje in plavalni del triatlona. A kaj, ko je reka umazana. Francozi so našli rešitev in zgradili ogromen 30-metrski vodni zbiralnik, kamor se bo stekala odpadna voda.

Lani, ko bi morala v Parizu potekati testna plavalna preizkušnja, jo zaradi slabe kakovosti vode niso smeli izpeljati v celoti. Eden od razlogov je bilo tudi oblino deževje, ki je preobremenilo staro mestno kanalizacijo, v reko pa se je začela stekati mešanica deževnice in neprečiščene odpadne vode. 

Francozi, ki si prizadevajo, da bi v Parizu in njegovi okolici športnikom ponudili čisto okolje, so se zato lotili posebnega projekta. Ob železniški postaji Austerlitz so izkopali ogromen rezervoar s kapaciteto 20 olimpijskih bazenov. V njem se bo zbirala odvečna deževnica, njegov namen pa je tudi preprečiti, da bi se onesnažena odpadna voda z bakterijami stekla v Seno. Zbrano vodo, ki bi se sicer v reko izlivala po kanalizaciji, bodo nato prečistili. 

Z novo pridobitvijo bodo lahko vodo zadržali tudi v primeru močnih neurij in s tem pripomogli k uravnavanju pretoka. 

"Ob pravem času," se je ob odprtju bazena ta teden pohvalil Marc Guillaume iz pariške prefekture, ki zatrjuje, da bo začetek olimpijskih iger sovpadal z dobrim stanjem voda. 

Pariška županja Anne Hildago je še bolj optimistična, saj je napovedala, da se bo še pred otvoritvijo iger 26. julija kopala v reki, morda celo s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, poroča AP.  

Projekt je le eden od korakov k čistejši reki in okolju. Prejšnji mesec so na primer odprli čistilno napravo vzhodno od Pariza, vse v želji, da bi bili vzorci vode, ki jih bodo med igrami vsak dan odvzeli ob 3. uri, ustrezni. V primeru odstopanj bodo tekmovanja lahko za nekaj dni tudi prestavili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
07. 05. 2024 11.49
-2
Poleg tega bodo ti ogromni rezervarji povzročali dodatne umetne padce zračnga tlaka, ki se ustvarjajo po ceveh in ostalih podzemnih greznicah. To pa bo povzročalo še hujše padavine...bravo :)
realizemzdaj
07. 05. 2024 13.24
+1
Izgleda, da prazni prostori resnično povzročajo vakuum in meglo.
realizemzdaj
07. 05. 2024 10.22
+4
Nimajo ravno občutka ne, kako majhen volumen je v resnici to. Na prvi pogled se mogoče res sliši veliko. Ampak izgleda, da si ne znajo predstavljat kakšna količina vode je to ob neurju na površini mesta.
PomisliNaSonce
07. 05. 2024 11.53
+0
To je čist zadost velika luknja pod zemljo, da vreme bo. Zakaj pa misliš, da je podzemlje mest komplet v ceveh, rovih in greznicah. Tudi to je vreme...misliš da ne znajo nardit sistem, z čimmanjšimi posegi pod zemljo....zanjo, a potem izgubi pomen. Gre se za prevladujoč vpliv na vreme daleč naokoli, ki ga pa tako mesto na takem mestu mora imet.
Nace Štremljasti
07. 05. 2024 10.10
+5
to bo super ko bodo plavali v dreku to je olimpijada ane
zdravkob
07. 05. 2024 09.59
+7
haha, 20 bazenov. Ja, kolk mislijo pa da je to vode? Toliko dežja pade v parih minutah po vsem Parizu. Kolk lahko te politike danes nategneš, to svet še ni videl.
Razsuti Tovor
07. 05. 2024 09.03
+7
A mora biti ravno OI razlog, da se vode končno očistijo?
Delavec_Slo
07. 05. 2024 08.41
+1