Tujina

Levosredinske evropske politične skupine proti sodelovanju s skrajno desnico

Bruselj, 08. 05. 2024 16.40 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Politične skupine socialistov (S&D), liberalcev (Renew), Zelenih in Levice v Evropskem parlamentu so v današnji skupni izjavi zagotovile, da ne bodo sodelovale s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami. K temu so pozvale tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Skupina EPP, ki ji pripada von der Leyen, se izjavi ni pridružila.

Protesti proti skrajni desnici v Nemčiji
Protesti proti skrajni desnici v Nemčiji FOTO: Profimedia

"Smo pred ključnim trenutkom v zgodovini našega evropskega projekta, ko skuša skrajna desnica znova vrniti najtemnejše strani naše zgodovine, spodkopava vse, kar smo zgradili, in zastruplja naše demokracije. Evropska unija se je vedno odločno zoperstavila grožnjam ekstremizma z vseh strani političnega spektra," so zapisali vodje političnih skupin S&D, Renew, Zelenih in Levice.

Vzpon skrajno desnih in radikalnih strank v Evropi po njihovem mnenju ogroža evropski projekt, evropske vrednote ter državljanske svoboščine in temeljne pravice državljanov. Ob tem so obsodili nedavne napade na politike in stranke v Nemčiji, Španiji, Belgiji in na Švedskem.

"Nikoli ne bomo sodelovali ali oblikovali koalicije s skrajno desnimi ali radikalnimi strankami na katerikoli ravni. Predsednico Evropske komisije in vse evropske demokratične stranke pozivamo, naj odločno zavrnejo normalizacijo, sodelovanje ali zavezništvo s skrajno desnimi in radikalnimi strankami," so v izjavi, ki so jo objavili na spletni strani S&D, navedli vodje štirih levosredinskih političnih skupin trenutne sestave parlamenta.

Izjavi se ni pridružila desnosredinska skupina Evropske ljudske stranke (EPP). "Skupina EPP ni podpisala izjave, ker je njen edini cilj podpreti politično kampanjo ene določene skupine. Predlagali smo konkretne in razumne spremembe, da bi oblikovali besedilo, ki bi ga podprle vse demokratične sile. Spremembe je zavrnila ravno ta politična skupina," so sporočili iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu.

Za katero politično skupino gre, niso pojasnili. Po navedbah virov v EPP naj bi šlo za skupino socialistov in demokratov.

V vrstah liberalcev so izrazili obžalovanje, da se EPP ni pridružila izjavi. "To pod vprašaj postavlja njihovo zavezanost skupnemu boju proti destruktivnim skrajno desnim strankam," je dejala vodja Renew Valerie Hayer in EPP pozvala, naj podpiše izjavo.

En mesec pred volitvami v Evropski parlament je razprava o povolilnem sodelovanju vse bolj razgreta. Trenutna predsednica komisije Ursule von der Leyen, ki si prizadeva za nov petletni mandat, na nedavnem soočenju z vodilnimi kandidati drugih strank ni izključila možnosti sodelovanja z Evropskimi konservativci in reformisti (ECR). Z Identiteto in demokracijo (ID) medtem ne namerava sodelovati.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

patogen
09. 05. 2024 10.18
Takšno izključevanje je bilo tudi ob ustanovitvi protiimperialistiočne fronte, ko so levičarske stranke tam zbrane izključile možnost povezovanja z desnico.
vranavrani
08. 05. 2024 19.40
+4
Skrajna levica v eu je enaka kot pri nas, govorijo o vključevanju vseh, hkrati pa delijo na vaše in naše in to nasilno.
konc
08. 05. 2024 17.17
+8
Zafurali so celo Evropo in potem so "skrajni desničarji" problem? Ja, to bo to. Evropske volitve se bližajo, čas je za spremembe.
Slavko BabIč
08. 05. 2024 17.05
+6
še ultra levi levičarji bi radi subvencije za turški kebab v Nemčiji, ker mu je naasla cena iz 4 ojrov na 10 ojrov! pri nas pa malica 8 ojrov!
Slavko BabIč
08. 05. 2024 17.04
+3
levo ni več levo, in desno več ni desno pri politikih! to je sedaj vse binarno!
JApajaDAja
08. 05. 2024 18.54
+2
"fluidno"...bi rekel maljevac s svojimi :-)