Tujina

Je Rusija za dosego ciljev uporabila kemično orožje kloropikrin?

Moskva/Kijev, 02. 05. 2024 14.53 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

ZDA obtožujejo Rusijo, da je v Ukrajini uporabila kemično orožje kot "metodo vojskovanja" in s tem kršila mednarodne zakone, ki prepovedujejo uporabo kemičnega orožja. Uporabili naj bi dušilno sredstvo kloropikrin, ki ga sicer kot bojni strup poznamo že iz časa prve svetovne vojne. ZDA so sicer uvedle dodatne sankcije proti več deset posameznikom in okoli 200 podjetjem, povezanim z rusko orožarsko industrijo, so sporočili iz Washingtona. Ruske sile so medtem zavzele vas Berdiči v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine, je sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ob tem je ukrajinska vojska potrdila, da je njihov sovražnik dosegel preboj na območju vasi Očeretine, ki leži dobrih deset kilometrov severno od Berdičev.

Obtožbe ameriških uradnikov, ki naj ne bi bile "osamljen incident", naj bi bile v nasprotju s Konvencijo o kemičnem orožju, katere podpisnica je tudi Rusija. Kremelj je sicer obtožbe že zavrnil in jih označil za "neutemeljene". Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je novinarjem v Moskvi poudaril, da Rusija spoštuje vse obveznosti konvencije. Slednjo je sicer ratificiralo 193 držav, piše BBC.

Ukrajinski vojak po napadu v Harkovu
Ukrajinski vojak po napadu v Harkovu FOTO: AP

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), globalni nadzorni organ, namreč navaja, da je kemično orožje snov, ki se uporablja za namerno povzročanje smrti ali škode. Ima veliko število strupenih lastnosti, kloropikrin denimo, ki ga je po navedbah ZDA Rusija uporabila za "odstranitev ukrajinskih sil z utrjenih položajev", je snov, ki se je pogosto uporabljala med prvo svetovno vojno. Po podatkih ameriškega Centra za nadzor bolezni povzroča draženje pljuč, oči in kože ter lahko povzroči bruhanje, slabost in drisko. 

Uporaba te kemikalije je v vojni strogo prepovedana, OPCW pa jo uvršča na seznam dušljivih snovi. 

Ameriški predsednik Joe Biden je že večkrat posvaril pred uporabo kemičnega orožja v Ukrajini. Marca 2022, nekaj tednov po tem, ko je Moskva začela invazijo je Biden obljubil, da bo ruski predsednik Vladimir Putin plačal "visoko ceno", če bo dovolil uporabo kemičnega orožja. "Če bi ga uporabili, bi se mi odzvali," je dejal Biden.

Vendar očitno Moskva tega opozorila ni upoštevala. Ukrajina namreč trdi, da so se njene enote v zadnjih mesecih soočale z vse več kemičnimi napadi. Tudi tiskovna agencija Reuters je v začetku leta poročala, da so ruske sile uporabile granate, napolnjene s solzivcem. Pravijo tudi, da so zaradi izpostavljenosti strupenim plinom zdravili najmanj 500 ukrajinskih vojakov in da je eden od njih umrl.

Leta 2017 je sicer OPCW sporočila, da je Rusija uničila zadnje zaloge tega orožja. Vendar je bila Moskva kasneje obtožena, da so podali nepopolne izjave o svojih zalogah. Od istega leta naprej je bila namreč Rusija obtožena vsaj dveh kemičnih napadov – napada v Salisburyju na nekdanjega sovjetskega obveščevalca in zastrupitve pokojnega ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega leta 2020.

ZDA z novimi sankcijami proti ruski orožarski industriji

Po navedbah ameriškega finančnega ministrstva so sankcionirali približno 200 podjetij in 80 posameznikov, ki so povezani z rusko orožarsko industrijo, tako v Rusiji kot v tretjih državah. Med temi so Kitajska, Slovaška, Azerbajdžan, Belgija, Turčija in Združeni arabski emirati.

Njihovo premoženje v ZDA bo zamrznjeno, poslovanje z njimi pa prepovedano. Prav tako bo sankcioniranim subjektom oteženo mednarodno poslovanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na napoved novih sankcij, ki vključujejo tudi kitajska podjetja, so se ostro odzvali v Pekingu. "Pozivamo ZDA, naj prenehajo z blatenjem in omejevanjem Kitajske ter prenehajo brezobzirno izvajati nezakonite in enostranske sankcije," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. Dodal je, da bodo v odgovor sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito pravic in interesov kitajskih podjetij.

V Pekingu vztrajajo, da Kitajska ni na noben način udeležena v konfliktu v Ukrajini in da ima vso pravico vzdrževati "normalne gospodarske odnose" z vsemi državami, vključno z Rusijo.

Rusi samo meseca aprila uporabili več kot 300 raket

Kot je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sporočil, je Rusija meseca aprila uporabila več kot 300 raket, približno 300 brezpilotnih letal tipa Šahed in več kot 3200 vodenih bomb. V teh napadih je bilo izgubljenih veliko življenj, je poudaril Zelenski.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ta teror lahko ustavimo le z močjo. Moč naših ljudi, moč enotnosti sveta, moč pritiska na Rusijo, moč sistemov zračne obrambe, ki so zagotovljeni Ukrajini in moč naših vojakov, ki držijo frontno črto," je zapisal na družbenih omrežjih.

Rusija dosegla preboj na območju vasi Očeretine

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva so ruski vojaki "v celoti osvobodili naselje Berdiči", od koder so se konec minulega tedna umaknile ukrajinske sile. Kot je takrat dejal vrhovni poveljnik ukrajinske vojske Oleksandr Sirski, je to območje sicer "najbolj zapleten" del fronte.

Ukrajinska vojska je ob tem potrdila, da so ruske sile dosegle preboj na območju vasi Očeretine, ki leži nekaj več kot 11 kilometrov severno od Berdičev, je za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax povedal tiskovni predstavnik tamkajšnjih ukrajinskih enot Nazar Vološin. Dodal je, da izvajajo vse potrebne ukrepe, da bi bi sovražnika z območja pregnali.

Stanje na fronti se je z vidika ukrajinskih sil v zadnjem času poslabšalo, saj je ruska vojska ponekod na vzhodni fronti dosegle znaten napredek. Ukrajinske sile medtem čakajo na dostavo orožja in streliva, ki so jim ga obljubile zahodne zaveznice.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou