Glasba

Elton John in Barnie Taupin spremenila svet glasbe

Los Angeles, 21. 03. 2024 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Elton John in Bernie Taupin sta prejemnika Gershwinove nagrade Ameriške kongresne knjižnice za priljubljeno pesem. Njima v čast so v Washingtonu priredili tudi koncert z mnogo znanimi izvajalci.

Eden izmed večjih skladateljskih duetov vseh časov, Elton John in Bernie Taupin, sta prejela Gershwinovo nagrado Kongresne knjižnice za priljubljeno pesem. Glasbena nagrada se imenuje po še enem legendarnem skladateljskem dvojcu Georgeu in Iri Gershwin, katerih dokumente hrani knjižnica.

Srečanje, ki se zgodi enkrat v življenju, je leta 1967 združilo mladega pianista Johna in pisca besedil Taupina. Od takrat sta zgradila trdno vez in v več kot petdesetletni navezi ustvarila številne pesmi, med drugim: Your Song, Tiny Dancer, Rocket Man in Don't Let the Sun Go Down on Me. Njuno delo poteka po ustaljenih tirnicah, Taupin napiše besedilo, ki ga pošlje Johnu, ta se usede za klavir in ustvari pesem. 

Rezultati njunega trajnostnega partnerstva so preprosto izjemni. Tega se zaveda tako Bernie kot tudi John. "No, to (ta nagrada) je dokaz. Rada imava različno glasbo. Mislim, da ni glasbene zvrsti, ki nama ne bi bila zelo všeč. In to je – dolgoživost najine kariere je posledica tega, da se pesmi razlikujejo in pesmi trajajo, ker pokrivajo različna ozemlja."

Predstavnica Ameriške kongresne knjižnice Carla Hayden pravi, da so ponosni, da lahko počastijo dva človeka s tako velikim vplivom na generacije ljubiteljev glasbe. "Elton John in Bernie Taupin sta napisala nekaj najbolj nepozabnih pesmi v naših življenjih. Njuni karieri izstopata po kakovosti in široki privlačnosti njune glasbe ter vplivu na kolege umetnike."

Johnu in Taupinu so se poklonili s koncertom v Washingtonu, D.C., na dogodku pa ni manjkalo znanih imen. Med drugim so nastopili Annie Lennox, Brandi Carlile in Metallica.

Po poročanju ameriških medijev je tokrat tretjič, da so Gershwinovo nagrado podelili dvema umetnikoma skupaj. Gloria in Emilio Estefan sta jo prejela leta 2019, Burt Bacharach in Hal David pa leta 2012. Lani je Gershwinovo nagrado prejela kanadska kantavtorica Joni Mitchell.

Gershwinovo nagrado, ustanovljeno leta 2007, podeljujejo posameznikom ali skupinam za izjemen prispevek k popularni glasbi in njeni dediščini. Med dosedanjimi prejemniki so glasbene legende, kot so Paul Simon, Stevie Wonder, Paul McCartney, Carole King, Billy Joel, Smokey Robinson in Willie Nelson. Gershwinova nagrada je eno izmed najvišjih častnih priznanj na področju popularne glasbe v ZDA.

 John je spregovoril tudi o vsem dobrodelnem delu, ki ga je opravljal v svojem življenju. "No, to je samo del tega. Če si uspešen, moraš vračati. In to je moja mantra, vse odkar sem leta 1990 prenehal uživati prepovedane substance. In, veste, to gre z roko v roki. Če dosežete velik uspeh, potem morate nekaj ponuditi nazaj."

Zvezdnik že od devetdesetih let svoje moči usmerja predvsem v zbiranje denarja za pomoč žrtvam aidsa in okuženim z virusom HIV, na tem področju namreč že od leta 1992 deluje njegova fundacija Elton John AIDS Foundation. Vsako leto z njo zbere na milijone evrov, sicer pa je je zelo znana tudi njegova dobrodelna zabava, ki jo vsako leto organizira po podelitvi oskarjev. Oboževalce pa že leta navdušuje tudi z dražbami, kjer redno razprodaja svoja odrska in zasebna oblačila, avtomobile in druge predmete iz svoje zbirke.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.