Tujina

Iskanje male Danke ustavljeno, oče ji sporoča: Ljubica, našel te bom

Bor, 27. 03. 2024 07.53 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z., A.K.
Komentarji
13

Male Danke Ilić, ki je izginila med igro v naselju Banjsko Polje pri mestu Bor v Srbiji, kljub celonočnemu iskanju niso našli. V Srbiji so prvič aktivirali sistem "Najdi me", namenjen nujnemu obveščanju javnosti v primeru izginotja mladoletne osebe. Iskanje so, ker so zaključili, da se deklica ne nahaja na tem območju, ustavili, preiskava pa se nadaljuje. Na terenu je bilo več kot 500 ljudi, med njimi policisti, gasilci, pripadniki gorske reševalne službe in številni občani, ki želijo pomagati. Župan je posvaril, da gre za zahteven teren z gozdovi in potoki. Policisti so blokirali vse vpadnice v okolici naselja, postavili so nadzorne točke, na katerih so pregledovali vozila.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Izginila dveletna deklica
    03:19
    Iz 24UR: Izginila dveletna deklica
  • Iz SVETA: Izginotje deklice v Srbiji
    02:25
    Iz SVETA: Izginotje deklice v Srbiji

 

Medtem ko je vsa Srbija spala, prebivalci mesta Bor niso zatisnili očesa. Iskanje male Danke Ilić, ki je izginila v torek okoli 13.45, je trajalo vso noč, ko se je temperatura spustila na vsega 6 stopinj Celzija, dež pa je za kratek čas ponehal. Člani gorske reševalne službe so pojasnili, da so v običajnih okoliščinah to dobri pogoji za iskanje, a tukaj šteje vsaka minuta, saj gre za še ne dveletno punčko. Iskanje so popoldne ustavili, saj so zaključili, da dosedanje informacije kažejo na to, da se deklica ne nahaja na približno deset kvadratnih kilometrov velikem območju, ki so ga preiskovali.  Ob tem so napovedali, da se še vedno nadaljuje intenzivna preiskava dogodka. 

Po Dankinem izginotju je bil v torek v Srbiji prvič aktiviran sistem "Pronađi me" (tako imenovani "amber alert"), namenjen nujnemu obveščanju javnosti v primeru izginotja mladoletne osebe. Deklico so iskali policisti, gasilci, reševalci, pripadniki gorske reševalne službe in več sto občanov. 

Po Dankinem izginotju je bil v Srbiji prvič aktiviran sistem "Pronađi me ("Najdi me").
Po Dankinem izginotju je bil v Srbiji prvič aktiviran sistem "Pronađi me ("Najdi me"). FOTO: Pronađi me

Ganljivo sporočilo očeta

"Danke še vedno nismo našli. Veliko informacij pride do nas, vendar bi bilo nekorektno govoriti o tem, dokler predstavniki ministrstva za notranje zadeve ne podajo uradne izjave za javnost. Glede na izkušnje vam lahko povem, da je policija zelo previdna pri dajanju kakršnih koli informacij medijem in občanom prav iz razloga, da to ne bi škodilo preiskavi," je za Blic povedal Igor Jurić, direktor Centra za pogrešane in zlorabljene otroke.

"Nihče od nas ni spal to noč, ostali smo budni in čakali na kakšno informacijo, ki bi nas razveselila. Zdaj pa upamo, da se bo to zgodilo danes," je dejal. "Okoliščine so popolnoma nejasne. Dveletna punčka se je izgubila v zelo kratkem času, a izginotja otrok se pogosto zgodijo tako, da otroka v nekem trenutku enostavno izgubiš izpred oči in potem se začne pekel."

Prvič se je oglasil tudi dekličin oče Miloš Ilić, ki je na družbenih omrežjih objavil njeno fotografijo in zapisal: "Ljubica moja, očka te bo našel!"

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Danka je zlat otrok, miren, tih. Priden otrok, ki vsakemu dovoli, da se ji približa, saj zaupa ljudem. Nikoli ni zadržana, ne boji se. Takšna je, odkar jo poznam," pa je povedal Milan Ilić, dekličin dedek. "Tukaj sem od včeraj in celo noč. Ne bom se premaknil, dokler ne bom slišal informacij o svoji vnukinji," je še dodal novinarjem pred družinsko hišo.

Policijska zapora cest, teren prečesavajo s helikopterji in droni

Policisti so blokirali vse vpadnice v okolici naselja, postavili so nadzorne točke, na katerih so pregledovali vozila. V Banjsko Polje so lahko vstopili le vaščani, intervencijske službe, gasilci in policija. Pregledali so območje v radiju osmih kilometrov od kraja izginotja, vse zapuščene objekte v kraju, preverjali pa tudi vse "operativno zanimive osebe", ki so imele v preteklosti težave z zakonom, poročajo Novosti.

Reševalec tamkajšnje gorske reševalne službe (GSS) Danijel Aleksić je za agencijo Tanjug povedal, da so pri iskanju sodelovali tudi helikopterji, teren pa  so prečesavali tudi z brezpilotnimi letali s termovizijo. "Preiskali bomo vse sektorje, ki doslej še niso bili preiskani," je napovedal. 

Gorska reševalna služba po njegovih besedah deluje usklajeno s pripadniki Policije, na razpolago pa jim je dala tudi vsa svoja sredstva, kot so brezpilotna letala in iskalni psi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Župan: Gre za zahteven teren

Borski župan Aleksandar Milikić je povedal, da je v torek v iskalni akciji sodelovalo več kot 350 ljudi. "Gre za primestno naselje z zelo zahtevnim terenom, na njem so gozdovi in potoki. Čisto na koncu tega naselja je izginila naša mala someščanka," je dejal. Zahvalil se je vsem občanom, ki so priskočili na pomoč, a jih je prosil za razumevanje in jih pozval, naj ne ovirajo dela policistom.

Cesta nad naseljem, kjer je izginila Danka, pelje v gozd. Ta sicer ni strnjen, je pa v njem veliko gostega rastlinja. Le nekaj minut vožnje od kraja izginotja je Borsko jezero, ki reševalcem predstavlja še posebno skrb. 

Sinoči je v naselje Banjsko Polje prišel tudi notranji minister Bratislav Gašić, ki je pripeljal okrepitve – kolege, izčrpane od večurnega iskanja, so zamenjali drugi policisti. Tudi on je prostovoljce, ki želijo pomagati, opozoril, da to lahko storijo samo v sodelovanju s Policijo.

Kaj se je zgodilo?

Kot smo že poročali, je Danka izginila, ko se je z mamo in enoletnim bratcem igrala v naselju Banjsko Polje. Oblečena je bila v vijolične hlače, olivno zeleno jakno, lase je imela spete v čop. 

"Ko sem se obrnila, je ni bilo več. Maja bo dopolnila dve leti. Odziva se na svoje ime, ampak je še majhna in ne govori. Klicala sem jo, a mi ni odgovorila. V bližini je gozd, molim, da jo čim prej najdemo!" je za Novosti povedala obupana mama Ivana.

Danka je izginila v primestnem naselju, ki je precej poseljeno, v njem je veliko stanovanjskih objektov, hiš in poslopij. Obstaja več teorij o tem, kaj se je zgodilo. Kot poroča Blic, sosedje sumijo, da bi lahko šlo za ugrabitev. Zaradi suma, da je deklico napadla divja zver, naj bi se danes v iskanje vključili tudi lovci.

"Grozno je, kar se je zgodilo. Lokacija je zelo zahtevna, povsod okrog so gozdovi, grmovje. Samo da se otrok najde, to je za nas najbolj pomembno," je za Blic povedal sosed. Povedal je, da je omenjeno jezero daleč in da so gozd preiskali že najmanj 15-krat. "Obstaja možnost, da je nekdo prišel mimo in vzel otroka. Tega se bojim. Mimogrede, tukaj je mirno nasilje. Nikomur niso nikoli skrivili lasu, kaj šele otroku. Upam, da se bo vse dobro končalo," je še dodal.

Obvestilo o pogrešani deklici je objavljeno na reklamnih panojih na avtocesti, pa tudi na beograjskem letališču Nikola Tesla, poroča B92.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3