Blog Tadeje Lampret

Ameriško hrepenenje

New York, 05. 04. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tadeja Lampret
Komentarji
57

Bernie Sanders je demokratski kandidat, ki ga nihče ni jemal resno, zdaj pa ogroža Hillary Clinton. Neodvisni senator je oster kritik Wall streeta, korporacij, neenakosti in je za razliko od Clintonove glasoval proti vojni v Iraku.

Na severni strani Washington Square parka, kjer so študenti, turisti in Newyorčani uživali v zadnjem toplem dnevu pred napovedano vremensko kislico in zmrzaljo, se je vila dolga vrsta mladih ljudi. Ob čakajočih so se z brošurami in listi papirja ustavljali nič kaj starejši fantje in dekleta, popisovali podatke ter spraševali: "Bi volili za Bernieja? Veste, da se zavzema za brezplačni študij? Imate morda čas, da kot prostovoljec pomagate kampanji? Samo nekaj telefonskih klicev je potrebnih ..." Na robu vhoda v park ob Peti Aveniji so dekleta neutrudno delila kepice sladoleda. Hkrati so iz množice ob znamenitem slavoloku z vseh strani leteli klici "Ben, Jerry, se lahko fotografiram z vama?" Najbolj slavna sladoledarja na svetu, Ben Cohen in Jerry Greenfield (Ben and Jerry's), sta se namreč odločila, da bosta podporo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Bernieju Sandersu dokazala z brezplačnimi kepicami sladoleda, ki se imenuje "Berniejevo hrepenenje." Bil je le še en običajen dan v najbolj neobičajni predsedniški kampanji v moderni zgodovini.

Slavna sladoledarja Ben in jerry sta someščana in Sandersova podpornika.
Slavna sladoledarja Ben in jerry sta someščana in Sandersova podpornika. FOTO: Tadeja Lampret

Vedno družbeno dejavna in politično aktivna ustanovitelja znamenitega Ben and Jerry's sta svojo pot k uspehu leta 1978 začela na bencinski črpalki v Burlingtonu v zvezni državi Vermont in sta tako someščana ter podpornika morda največjega presenečenja letošnje nenavadne predsedniške kampanje. Tako kot nihče ni pričakoval, da bo Donald Trump aprila 2016 še vedno vodilni republikanski predsedniški kandidat, nihče ne bi stavil niti dolarja na to, da bo 74- letni demokratični socialist Bernie Sanders še vedno v tekmi za demokratsko nominacijo. "Ne vem, zakaj ste presenečeni. Jaz ga spremljam že 30 let, občudujem vse, za kar se zavzema in to, da ne spreminja svojih stališč. Vedno sem se spraševal, zakaj ne kandidira za predsednika in končno me je uslišal," mi je v toplem spomladanskem večeru, ko je nebo nad Bronxom temnelo, hitel pripovedovati Marc.

Dolgoletna vojna proti Wall Streetu

Medtem se je park v newyorški soseski, kjer skoraj tretjina prebivalcev še vedno živi pod pragom revščine, hitro polnil in Sandersa je pričakala glasna 18.000 glava množica. "Kaj pravimo? Dovolj je dovolj!" je z odra ob pomoči tisoče grl hrumel že precej hripavi senator, ki je boj proti pohlepu Wall Streeta in neenakosti bil še preden je to postalo moderno. Sin priseljencev s Poljske dobro ve, kako težko je (pre)živeti v najbogatejši državi na svetu, če se ne rodiš s srebrno žlico v ustih. Zato o tem govori že vso svojo politično kariero. Njegovi privrženci ne morejo pozabiti, kako je v kongresu kot šolarčka ošteval prvega moža ameriške Centralne banke Alana Greenspana ter mu očital, da kot oseba, ki očitno predstavlja samo bogataše, nima stika z realnostjo. Podobno se je Sanders lotil Lloyda Blankfeina, predsednika banke Goldman Sachs. Označil ga je za najboljši primer korporacijskega pohlepa, Blankfein pa mu je nedavno vrnil z besedami, da je njegova kandidatura "nevarna" za vse Američane, ki si želijo kaj več.

Člani ameriškega kongresa so zagotovo v kategoriji, ki jo zlahka označimo z besedico "več". V povprečju se namreč lahko pohvalijo s premoženjem, vrednim več kot milijon dolarjev. Sanders naj bi bil kljub temu, da je bil v spodnji dom kongresa izvoljen leta 1991, leta 2007 pa je postal senator, vreden "le" pol milijona dolarjev. "Ne vem, mobitel imam ves čas prižgan, čakam na klice z Wall Streeta, pa jih ni," je ob smehu prisotnih tudi v Bronxu vtiral sol v rane Hillary Clinton. Njene astronomske vsote za govore v podjetjih, kot je Goldman Sachs (675.000 dolarjev honorarja za tri govore), so zaradi Sandersa postale splošno znane in utrjujejo podobo, da je nekdanja prva dama in zunanja ministrica svetlobna leta oddaljena od vsakdana in problemov povprečnega Američana.

Volivce in prostovoljce pridobivajo tudi s pomočjo brezplačnega sladoleda Berniejevo hrepenenje.
Volivce in prostovoljce pridobivajo tudi s pomočjo brezplačnega sladoleda Berniejevo hrepenenje. FOTO: Tadeja Lampret

Nočejo politika, želijo nemogoče

Vse od dne, ko je Sanders mrkega obraza, razmršenih las in z besedami "nimam veliko časa, imam veliko dela,“ pred kongresno palačo v Washingtonu oznanil kandidaturo, so ga podcenjevali tako mediji kot politični analitiki in strankarski vrh. "Že mesece nam govorijo, da je konec, pa smo še vedno tu. Sanders govori vse, česar od politikov še nikoli nisem slišal, zavzema se za ljudi, ne sprejema donacij korporacij in milijarderjev,“ pravi John, ki je Sandersa v Bronxu prvič videl v živo. Takoj pa mi našteje Sandersove dosežke. Da je bil proti, ko je Washington z denarjem davkoplačevalcev po krizi leta 2008 reševal Wall Street. Da je glasoval proti vojni v Iraku. Pa tudi proti mnogim trgovinskim sporazumom, ki odnašajo delovna mesta. Da nenehno pridiga o neenakosti, o dvigu minimalne plače, o zdravstvenem zavarovanju za vse, o pomembnosti dostopnega šolanja.

Zato ga Hillary Clinton slika kot sanjača, ki obljublja nemogoče. Toda, če kdaj, potem na letošnjih predsedniških volitvah Američani sporočajo, da želijo prav tisto, kar se je do zdaj zdelo - nemogoče. Predsednika, ki se ne vede kot pragmatični politik, ki ni kupljen, ki govori razumljiv jezik množic. Kako zapletena je dinamika letošnjih volitev mi na večerji pri prijateljih najbolje ponazori novi znanec, pravi trdoživi Newyorčan. "Vedno sem bil republikanec. Zdaj bom na strankarskih volitvah 19. aprila prestopil in volil za Sandersa, ker me je enostavno prepričal, da je najboljši kandidat, da bo uvedel spremembe. Toda, če ne bo dobil nominacije, nikakor ne morem voliti za Hillary, saj ji ne zaupam, ampak se bom vrnil k republikancem. Tam pa bom volil le za Trumpa, ostali so obupni.“ Ni čudno, da izida letošnjih volitev ne zna niti približno napovedati nihče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
05. 04. 2016 21.43
Kak lepo hillary pere gnar za svoje volitve, omejitev 10 000 dolarjeu na osebo v donacijah je ne gane, v vsaki državi dajo po 10 000 stranki ki ta gnar naprej pošilajo v hilirin fond, seveda delček gre za ostale demokratske izvoljence ki so trenutno tudi super delegati. A je kaj čudno da v državah kjer berni zmaguje s 70% večino super delegati ne menjujejo glasov za njega. Kapitalizm s par miljončki si kupiš državo.
zweistein
05. 04. 2016 20.57
+4
Fajn članek! Bernie 2016!
frako
05. 04. 2016 20.06
+5
Ja glih pred kratkim so mel protest pred CNN ker ne poročajo o sandersu, med tem k ma hilary cca 120 minut na dan reklame, sendersa omenjajo 20 minut na dan povprečno. Hilary pa tud neče debaterat s sandersom več k usakič zgubla voliuce, čeprav vedno mediji objavlajo da je ona zmagala v debati. Problem je ker so vsi ostali politik v ameriki kupljeni. Sam od wall streeta dobiva hilary 300 K dolarjeu za 45 minut govora, rad bi slišou ta govor ki je tok vredn. Par miljonou donacij da ne govorimo o super pekih. Sandersa pa financirajo navadni ljudje po 25 dolarjeu. Eliti se pa tresejo hlače in bodo naredl kar se da da ne bo sanders predsednik.
rossi66
05. 04. 2016 20.29
+0
frako
05. 04. 2016 21.24
+1
irska grčija francija vse naše južne brate pa še kje sm biu ti?
rossi66
05. 04. 2016 21.58
-2
OK, vse mi je jasno... Nisi vreden debatiranja o zivljenju v ZDA.
rossi66
05. 04. 2016 19.17
-4
Upan, da se Sanders nikoli ne "zgodi" ZDA... Po jugoslovanskem socializmu in skandinavskem social-liberalizmu me niti malo ne mika okusati se ene take izpeljanke... Dobri stari kapitalizem... bring it on!
frako
05. 04. 2016 20.01
+3
Ja pol maš pa reveže pa bogate onih umes pa zlo malo. Ti vidiš sam blišč holivuda to kar ti hočjo pokazat, gete ti ne bodo pokazal. Mau poguglej kok majo brezdomceu v ameriki.
rossi66
05. 04. 2016 20.29
-1
Frako..., daj ne mi utrujat s temi nesmisli: mau poguglej... T.e.s.l.o eno, a zdaj pa mislis da te ja pamet srecala, ker si odkril Google in Wikipedio... Bogi revez. Dokler mi bodo slovencki in Blatnega Dola tezili, naj se o zivljenju v ZDA ucim z weba, do takrat vas brezveznikov niti ne jemljem resno. Nimas ti treh tock o bliscu in getih Amerike z googlanjem...
frako
06. 04. 2016 11.08
Ja no sory ti bom bl detajlno povedou poguglej statistični urad posameznih držav v ameriki, tm boš našel podatek kolk majo brezdomcev. Vem da eni ne znate pravilno guglat pa vam pol blogerske strani vn meče ki nimajo virou.
nikhrast
05. 04. 2016 16.03
-1
Bernie pretirava, isto Trump, pa to je navada vseh politikov. Pa kaj bo naredil predsednik sam, potrebuje sodelovanje Congressa in Senata, če sta pa v republikanskih rokah, nobene šanse za velike spremembe. Davčna zakonodaja v Ameriki je tako komplicirana, da bi morali vse zavreči, začeti znova, zdaj pa samo dodajajo zakone. Zastonj študij, prav smešno.
mrBlack
05. 04. 2016 15.59
+1
zna biti zanimivo za ZDA če prvič v zgodovini izvolijo socialista... za preostali svet zna biti pa bolj zanimivo če izvoljo trumpa :) jaz bi raje, da izvolijo trumpa, je že čas da propadejo :)
nikhrast
05. 04. 2016 15.57
+3
Tisti z velikimi dohodki plačujejo manj davkov ker lahko uporabijo več davčnih oljašav. Davčna zakonodaja je pa komplicirana, ameriška je napisana na 625 straneh, piknik za odvetnike, skoraj nobeden pa ne izpolni svoje davčne pole. Saj lahko doniraš milijone kakšni bolnici, samo to je davčna olajšava, pa še radodaren boš zgledal v javnih očeh.
Transformerji
05. 04. 2016 14.26
+3
Ivek ni imel šans - ga je ubil pijani Oswald, zato pa zaradi 1.500 evrov dolga izgubiš stanovanje, če pa pokradeš milijone ali milijarde, si pa nekaznovan......pa še vse ti ostane v davčnih oazah.....
CestniKolesar370Wattov
05. 04. 2016 13.25
+2
Bernie nima šans. Zakaj? Ker Američan ima rad svoj denar in noče, da vlada posega v njegovo denarnico z davki in mu daje nazaj nek manjši delež. Pri nas imajo tudi vsi radi svoj denar in nočejo davkov. Po drugi strani pa bi radi, da jim država (mi davkoplačevalci) plačamo vse od A do Ž zastonj. Ne bo šlo tko.
Transformerji
05. 04. 2016 14.13
+5
Kaj pa nakladaš - najmanše davke plačujejo najbogatejši! Ti so tisti, ki nočejo, da jim država posega v denarnice !
ficfiric 1
05. 04. 2016 14.16
+2
Sej veste kako je...ne morem dat 3miljonov od 10ih....kako bom potem zivel...men poberete 3miljone, delavcem pa 200evrov...to ni posteno...;-)...
Transformerji
05. 04. 2016 14.18
To kar si napisal - naši tajkuni in podjetja z računi v tujini nočejo, da jim država posegala v denarnico. Si tudi ti skril svoj denar?
CestniKolesar370Wattov
05. 04. 2016 14.19
Kolikor mi je znano, imajo v Ameriki progresivno lestvico obdavčitve. A če imam milijon €, naj za kilo kruha plačam 1000€? Tajkuni in kradljivci državnega premoženja so druga zgodba, popolnoma nepovezana s tem.
Transformerji
05. 04. 2016 14.20
Moj komentar se ne nanaša ni ficfiricov komentar....
dostojevski II
05. 04. 2016 14.42
+2
FriedmanovMilton.......Kolikor mi je znano, imajo v Ameriki progresivno lestvico obdavčitve...... NIČ TI NI ZNANO !!! "Družine iz srednjega razreda ne bi smele plačevati večjih davkov kot milijonarji in milijarderji. Temu je težko oporekati. Ne gre za vojno razredov, to je matematika," pravi ameriški predesednik Barack Obama. Predsednik ZDA je tako predlagal t. i. 'pravilo Buffet', ki predvideva višjo minimalno davčno stopnjo za tiste, ki zaslužijo več kot milijon dolarjev na leto. Predlog se imenuje po bogatem vlagatelju Warrenu Buffettu, ki je pred časom opozoril, da različne luknje v zakonodaji bogatim omogočajo plačevanje nižjega davka, kar je mogoče, ker so davčne stopnje za naložbe nižje (15-odstotne) od davčnih stopenj za dohodek (od 10- do 35-odstotne). Tajnica Warrena Buffetta plača več davka kot milijarder Warren Buffett.
CestniKolesar370Wattov
05. 04. 2016 14.53
-1
Kakšen problem pa je recimo ameriškemu milijonarju selitev v tujino in adijo še tisto davkov kolikor jih poberejo? Veš koliko denarja kroži zaradi Ameriških milijonarjev in koliko dela dajejo drugim? Lahko se pa vsi po vrsti odselijo in veš kakšen bo rezultat? Manj pobranih davkov in adijo v Monaco.
dostojevski II
05. 04. 2016 15.04
+1
Zaradi mene se lahko odselijo v Monaco, na Mars ali v p.m.... S tem nimam nobenih težav. Repliciral sem ti, ker tvoj zapis, ---kolikor mi je znano, imajo v Ameriki progresivno lestvico obdavčitve----, ne drži.
mrBlack
05. 04. 2016 16.02
+0
firmo bodo težje selili v monako :) HQje ima tako ali tako večina korporacij v oazah, vendar če želijo poslovati v zda, morajo imeti tam predstavništvo pa naj zanj plačajo pravičen davek.
Transformerji
05. 04. 2016 13.04
+0
Bernie, boj se Oswalda!
Transformerji
05. 04. 2016 13.17
+2
... kajti Oswald je živ, in še zdrav......
Jimi1
05. 04. 2016 12.53
+6
Sanders ali Trump ? Desno ali levo, samo stran od liberalnega kapitalizma ki tudi pri nas nastavlja kupljene fugure na obeh straneh, samo, das e ne bi nič na bolje spremenilo... Ovce pa se še vedno delijo na leve in desne, volijo pa vedno enako pohlepno skorumpirano opcijo.... Politika bi morala biti od ljudi in za ljudi, ne pa za malo elitaško skupinico na vrhu...
igy02
05. 04. 2016 11.30
-2
Mogoče pa jim bi lahko ta Tadeja povedala naš primer. Vse je kao zastonj. Na listi 500 univerz sveta ni nobene slovenske, zdravstvo čakaš na operacijo nekaj let, ekonomija je na psu, vojska nima niti za strelivo, upokojenci ne morejo živeti niti dva tedna itd itd. In vse je zastonj. Američani kar naj ostanejo pri svojem in sanjača Sandersa pošljejo domov.
Maximus
05. 04. 2016 10.54
+7
Najboljši kandidat po Kenedyju. Bojim se le da bo končal kot Kennedy...
mrBlack
05. 04. 2016 16.03
+3
99% je možnosti da ne bo dočakal volitev, pa ne zaradi starosti :)
sejvam
05. 04. 2016 10.08
+5
Gre se za navadno šah potezo, taktiko reublikanske stranke in Wall Streeta, Berni je namenjen samo temu da prevzame del Trumpovih volilcev na sebe in tako pomaga Hillary do zmage..pred začetkom glavnega dela bo odstopil in nagovoril svoj del privržencev naj volijo Hillary..nothing but the show
mrBlack
05. 04. 2016 16.05
ne, ne bo. berny je že od nekdaj sicialist in eden redkih belcev, ki je bil na g. M. L. Kingovem govoru v znak podpore. "starček" ima srce na pravem mestu.
MeaCulpa
05. 04. 2016 09.57
-3
hahahahaha....on bi talu dodatno socialo v deželi,ki ima vec jo zadolženost glede na BDP kot mi.... no njih resuje, da lahk printajo svetovno valuto, dokler se lahko. Se strinjam,da bi to bilo krasno, če bi vse te stvari bile omogočene vsem ljudem sirom sveta vendar to ne gre. Če pa Sandersu uspe to izvesti( pomoje ni šanse, da gre skos senat), bo pa Amerika javni dolg povečala in se potisnila v prepad hitreje ko js spijem PIR na vroč poletni dan.
aaaaaa122121
05. 04. 2016 10.03
+6
petrodolar je v propadu. samo vprasanje casa, in hvala k... da je tako. oz cimprej naj propade petrodolar.
MeaCulpa
05. 04. 2016 10.14
+1
heh petrodolar lahko že čez kaka dva meseca postane vreden skoraj nič ! edina težava je v tem, da če oz. ko propade pride kriza,ki bo nekajkrat hujša kot 2008. Tako, da želeti si ta propad je vprašljiva reč, malo anarhizma...je pa res, da moreš vcasih, da postaviš lepo novo zgradbo podreti kaj starega.
aaaaaa122121
05. 04. 2016 10.32
+1
ja drugacnega upanja za ta.svet.ni vec, kot totalen reset. mi je vseeno za vecino ofc, ker smo sami krivi za situacijo v kateri smo, torej bomo tudi nosili posledice, zakaj bi se sekiral za ljudi, ki se slepo verjamejo politiki in se v 21. stoletju se delijo na leve in desne, zarad teh omejencev v glavah je avet kjer je, torej po moje cas da pride do 90% pucanja tega planeta, kot si elite zelijo ze dolgo, in mislim da smo 5 do 12 kar se tega tice:)
virus11
05. 04. 2016 10.41
-4
Dolar se.dooolg ne bo.padu tko da se mal umirita
MeaCulpa
05. 04. 2016 11.18
+3
ja sej js tut mislim, da se par let ne ampak lahko pa se zadeva odvije tudi hitro.
mrBlack
05. 04. 2016 16.06
virus, dolar bo tako ali drugače v dveh letih konkretno padel. upaš stavit?
rossi66
05. 04. 2016 20.34
mrBlack, meaCulpa... kaksna teleta, pa to ni res...
velikauharica
05. 04. 2016 09.53
+3
super, eni američani so končno spregledali, zdaj je le še vprašanje kaj bo naredila CIA
vstajnik1941
05. 04. 2016 09.49
+2
Spet bluzenje nekih Lačenbergerjev, ki se jim ne ljubi delat"
ficfiric 1
05. 04. 2016 14.22
-1
A to je tisto delo kot 3/4 zaprisezenih kapitalistov...ocka direktor banke...sinek podeduje miljone...in potem svica cele dneve....dela ko hudic...ta bo ta delavski kapitalizem...;-)
Uporabnik981904
05. 04. 2016 09.30
-2
Sanders je človek ki bi delil ustvarjeno (predvsem se misli pri tem materijalne dobrine). Lepo. Vendar (kot smo to povsem navajeni pri nas) je oseba brez ustvarjalnih potencialov v smislu pridobivanja materijalnih dobrin. To je dead loop za vsako družbo. Negativna selekcija in pohod proti siromašenju celotne družbe. Socialistom ponavadi na koncu zmanjka tujega denarja
mrBlack
05. 04. 2016 16.08
+1
razen: Norvežanom, Švedom, Dancem, Fincem in kvazi socialistom Kitajcem. Zmanjkalo ga ni niti Gadafiju, ga je bilo treba raje bombardirat. Denarja je zmanjkalo nam, sz in severni koreji.
Gregor Novak
05. 04. 2016 09.28
+2
Se pravi, ne smem komentiran, a takrat, ko lahko ali pa pa mi ne izbrišete komentar ali pa so besede "neprimerne", pa lahko napišem samo bravo nato, Obama, Merklca! Begunci so žrtve,...pa verjetno Dober dan. A je še celo to neprimerno? "Lep" dan vsem tam dol.
ni_mi_vse_eno
05. 04. 2016 09.25
+1
Demokracija: Tisti, ki bo pripravil najboljšo fešto bo demokratično zmagal. :)