Slovenija

Vlada sprožila postopke za priznanje Palestine: 'Grozote se morajo končati'

Ljubljana, 09. 05. 2024 11.44 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je sprožila postopke za priznanje Palestine, je v izjavi novinarjem dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Po njenih besedah gre za prvi, nepovratni korak. Napovedala je še, da bo vlada v roku enega meseca oziroma do 13. junija odločitev poslala v DZ. Kot je poudaril premier Golob, je bila odločitev vlade enotna. Priznanje Palestine je po njegovih besedah vzvod pritiska za prekinitev spopadov v Gazi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sproženi postopki za priznanje Palestine
    04:01
    Iz 24UR: Sproženi postopki za priznanje Palestine
  • Iz SVETA: Slovenija bo priznala Palestino
    03:01
    Iz SVETA: Slovenija bo priznala Palestino

Priznanje Palestine je vzvod pritiska za končanje spopadov v Gazi, je po današnji seji vlade, na kateri je ta sprožila postopke za priznanje Palestine, dejal premier Robert Golob in poudaril, da je koalicija v tem enotna. Po njegovih besedah so grozote v Gazi nedopustne in se morajo končati.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: POP TV

"Grozote, ki smo jim vsak dan priča v Gazi, so nedopustne in se morajo končati," je dejal Golob in poudaril, da so vsa prizadevanja vlade, vključno z današnjim sklepom o začetku postopkov za priznanje Palestine, usmerjena v to. Zagotovil je, da je koalicija glede tega enotna.  Tudi iz Levice so sporočili, da pozdravljajo, da je vlada pripravljena priznati Palestino kot neodvisno in suvereno državo, v okviru rešitve dveh držav iz leta 1967. Močno upajo, da se bodo s tem uresničila dolgoletna prizadevanja Levice, da Slovenija končno naredi to, kar je prav - prizna Palestino kot samostojno državo. Glede na dejstvo, da je Gaza danes praktično popolnoma uničena, v Levici pričakujejo, da vladni postopek priznanja ne bo dolgo trajal in da bomo do dokončnega priznanja prišli že v naslednjem mesecu.

Golob je izpostavil, da Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov nosi bistveno večjo odgovornost, kot bi jo v preteklosti. "Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta," je dejal in pojasnil, da je Slovenija pri svoji odločitvi iskala ravnotežje med interesi Zahoda, arabskega sveta in vseh ostalih članic ZN.

"Vlada je danes naredila prvi korak, pomemben korak k priznanju samostojne, neodvisne, suverene države Palestine," je povedala ministrica Tanja Fajon. Izrazila je upanje, da bodo postopki čim prej končani, saj si Slovenija želi zagotoviti končanje grozot v Gazi, trajno premirje, dogovor o izpustitvi talcev, varnost Izraela in mirno sobivanje Izraelcev in Palestincev.

Po njenih besedah bodo napredek v regiji spremljali, saj cilj ni zgolj priznanje kot simbolično dejanje, temveč si želijo doseči umiritev razmer oziroma končanje vojne.

Pojasnila je, da je vlada odločitev o začetku postopkov sprejela na podlagi meja med Izraelom in Palestino iz leta 1967, kar pomeni, da bi Palestina obsegala Gazo, Zahodni breg in Vzhodni Jeruzalem.

Izpostavila je še, da pri priznanju vsekakor ne gre za priznanje "teroristične organizacije Hamas". "Nasprotno, gre za to, da opolnomočimo prenovljene palestinske oblasti, ki bodo lahko iz Ramale imele nadzor tudi na Gazo," je dejala.

Z začetkom postopkov za priznanje Palestine Slovenija pošilja jasno sporočilo o nujnosti vzpostavitve miru na Bližnjem vzhodu in rešitve dveh držav, pa je Fajon glede današnje odločitve zapisala na omrežju X.

Zunanja ministrica je ob odhodu z vladne seje izrazila upanje, da bodo Sloveniji sledile podobno misleče države in tudi same sprožile postopke priznanja Palestine. Ob tem je zagotovila, da koordinacija s temi državami ves čas poteka.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so namreč konec marca ob robu vrha EU sprejeli skupno izjavo, v kateri so izrazili pripravljenost priznati Palestino, ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne.

V Sloveniji predlog za priznanje države pripravi vlada, nato ga mora potrditi parlamentarni odbor za zunanjo politiko in zatem še državni zbor. Kot je danes povedala Fajonova, bo vlada odločitev v DZ poslala najpozneje v enem mesecu oziroma do 13. junija.

Lenarčič o priznanju Palestine: Če podpiramo rešitev dveh držav, moramo tudi obe priznati

Priznanje Palestine je samostojna odločitev slovenske vlade in parlamenta, a če podpiramo rešitev dveh držav, moramo tudi obe priznati, je danes v Ljubljani dejal evropski komisar za krizno upravljaje Janez Lenarčič. Po njegovih besedah je sicer ključno, da se končajo spopadi v Gazi in da se ljudem zagotovi humanitarno pomoč.

"Priznanje Palestine je samostojna odločitev slovenske vlade in parlamenta. Če pogledamo na zadevo z mednarodnopravnega vidika, je očitno naslednje: če podpiramo rešitev dveh držav, moramo tudi obe priznati," je ob robu dogodka ob dnevu Evrope na Kongresnem trgu v Ljubljani dejal Lenarčič.

Priznanje Palestine samo po sebi ne bo prispevalo veliko k dostavi humanitarne pomoči, je še dejal Lenarčič. "Treba je ustaviti morijo, za kar si odločno prizadevamo, treba je dostaviti nujno potrebno humanitarno pomoč in začeti moramo z delom na terenu za vzpostavitev dveh držav. Absolutne prioritete so prenehanje spopadov, bombardiranja, vojaških operacij in dostava humanitarne pomoči v tem vrstnem redu."

"V Gazi smo priče humanitarni katastrofi, ki je posebne narave. V konfliktih imajo ljudje običajno možnost pobegniti, medtem ko Palestinci v Gazi nimajo te možnosti. Ujeti so v ozkem in gosto naseljenem pasu ob morju, zato je še nujneje zagotoviti humanitarno pomoč v zadostnih količinah. To se ne dogaja in glavno odgovornost za takšno stanje ima Izrael. Doseči moramo prekinitev sovražnosti, izpustitev talcev, ki so v rokah Hamasa že več kot pol leta v grozljivih okoliščinah, in to čim prej," je še dejal evropski komisar iz Slovenije.

Priznanje Palestine po mnenju opozicije ne bo prispevalo k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu

Sprožitev postopkov za priznanje Palestine ne bo prispevala k umiritvi razmer na Bližnjem vzhodu, prej obratno, je danes ocenil predsednik SDS Janez Janša. Da priznanje Palestine ne bo olajšalo življenja ljudi na Bližnjem vzhodu in v Gazi, je menil tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je dodal, da si bo Slovenija s tem le Pilatovsko umila roke.

Janša je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi tožbe proti Evropski komisiji poudaril tudi, da je slovenska vlada za začetek postopkov za priznanje izbrala neprimeren čas. Priznanje entitete, kjer ima oblast gibanje Hamas, ki je lani izvedlo teroristični napad na drugo državo, po njegovih besedah je videti kot nagrada za teroristično dejanje.

V notranjepolitičnem smislu pa gre pri postopku priznanja Palestine po Janševih besedah za populistično dejanje, ki se bo že srednjeročno za Slovenijo izkazalo kot škodljivo. Slovenska vlada se namreč pridružuje peščici evropskih držav, ki se za ta korak odloča ravno v trenutku, ko to predstavlja prilivanje olja na ogenj, je dejal predsednik SDS.

Omenil je še, da ima Hamas v svojem statutu kot cilj zapisano uničenje judovske države. "Skratka, Slovenija, slovenska vlada zdaj začenja nek postopek za priznanje teroristične organizacije, ki se kot teroristična proklamira v svojem ustavnem aktu," je dejal in dodal, da je cinično in neodgovorno to razglašati za prispevek k miru.

"Ne moreš priznati države, ki praktično nima osnovnih postulatov, kot je ozemlje, prebivalstvo, vladavina prava in podobno," pa je menil evroposlanec Milan Zver.

Tonin dvomi, da bi priznanje Palestine do Slovenije, Španije, Irske in Malte bistveno spremenilo razmerje in trenutno humanitarno krizo v Gazi.

"Po oceni nove Slovenije bi bil naslednji postopek bolj pravilen, in sicer najprej je treba doseči premirje in mir na Bližnjem vzhodu, potem je treba izvesti nove volitve med palestinskimi oblastmi, da imajo novo kredibilnost in tudi avtoriteto, nato pa pride ustanovitev države in priznanje Palestine," je dejal ob predstavitvi potujoče kavarne NSi pred evropskimi volitvami.

Ob tem je izrazil željo, da bi Slovenija resnično delala kot pošten posrednik, da bi se pogovarjala z obema stranema in s svojimi aktivnostmi prispevala k temu, da čim prej pride do premirja, ki bi vzpostavilo podlago za uresničitev rešitve dveh držav.

KOMENTARJI (1028)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tr3980
12. 05. 2024 10.23
+1
Bravo, končno nekaj pametnega.
Kranjec Petka
10. 05. 2024 09.44
-11
Kdo pa so ti Palestinci? Večinoma politični in oportunistični Imigrantje zadnjih 100 let. Najbol, da tle Bosno proglasimo.
Kranjec Petka
10. 05. 2024 09.41
-9
GROZOTA SRE VI. DOL S TO VLADO!!
pager
09. 05. 2024 21.59
-10
od kje se je pojavila ta vlada če vsi pišete proti njej, kdo jo je potem volil???
Kranjec Petka
10. 05. 2024 09.42
-10
NE RABIMO VOLITEV. NE ŽIVIMO V DEMOKRACIJI. KDO JE VOLIL, FUZHINE IN OSTALI, KI PROFITIRAJO.
List.
10. 05. 2024 09.44
-8
Uporabnik1908615
09. 05. 2024 21.56
-9
V resnici gre za priznanje islamskih teroristov, ki jih vodi Iran in ki je ugrabil palestinsko ljudstvo zato, da ga zlorablja za svoj živi ščit in islamsko vojno proti Izraelu, saj Iran dela vse, da se ne sklene mir med Izraelom in Palestinci, SLO levi politiki pa sodelujejo in pomagajo Iranu pri njegovih načrtih, saj se morajo odkupiti za oprano iransko milijardo preko NLB, pri kateri so očitno dobro sodelovali in se šli neuvrščeno politiko
Kranjec Petka
10. 05. 2024 09.44
-10
Kdo pa so ti Palestinci? Večinoma politični in oportunistični Imigrantje zadnjih 100 let. Najbol, da tle Bosno proglasimo.
Qwerty
09. 05. 2024 21.47
-8
Grozote imamo tudi v sloveniji, pa jih noben ne prizna
Perivnik
09. 05. 2024 21.46
-8
Grozote se morajo končati", pravi Golob. Kaj pa pravite gospod Golob na grozote v Sloveniji po drugi svetovni vojni, ko so komunisti pobili na tisoče nedolžnih ljudi, vmes tudi veliko otrok, pa jih niti dostojno pokopati nočete??? Jih Jankovič ne dovoli??? Se ga bojite????
txoxnxy
09. 05. 2024 21.39
-5
Grozote ja, samo te se nebodo končale če boste dali teroristom državo enako kot ISS . Nevem ali so fajonki obljubili doprsni kip okrog obrnjen za parkiranje koles in vrečo zelencev da prodaja državo za njihove interese .
Uporabnik1908615
09. 05. 2024 21.38
-5
palestibce je potrebno najprej vojaško osvoboditi vseh islamskih teroristov in skrajnežev, ki palestince grdo zlorabljajo za svoj živi ščit in se ne ozirajo na njihove žrtve, želijo vojno z Izraelom po diktatu iz Irana in šele potem je mogče skleniti mir in se dogovoriti o Palesinski državi
Oknaj 4
09. 05. 2024 21.36
-4
Naši odločevalci preslabo poznajo islam in njihovo kulturo in si bodo s tem priznanjem naredili mačjo uslugo sebi in nam na dolgi rok
avgust.
09. 05. 2024 21.36
-4
Očitno nas naša vlada hoče očrniti pri vseh velikih-Rusih, Američanih in glede na ignoranco obiska Ši-ja in slavni govor Fajonke tudi pri Kitajcih. Bravo. Ampak simpatizerji se hvalijo, da smo spet na zemljevidu.
Tomen
09. 05. 2024 21.26
-9
Naj se ta GOLOBNJAK raje ukvarja z našimi problemi.Zaenkrat še niso ene koalicijske zaveze uresničili. Kaj bo naše priznanje Palestine pomenilo druga kot probleme in in "welkom" signal beguncem.
Uporabnik1908615
09. 05. 2024 21.21
-9
če bi islamski teroristi iz Hamasa, ki jih vodi in oborožuje Iran, nehali z napadi na Izrael in se umaknili iz Gaze ne bi bilo prav nobenih žrtev med Palestinci, saj so vojno začeli islamski teroristi iz Hamasa, ker nočejo miru z Izraelom ampak samo vojno
Boogieweeed
09. 05. 2024 21.38
+6
Če bi izraelski teroristi /morilci/uničevalci človeške rase se obnašali kot dober sosed, jih noben ne bi napadal. Tako pa se obnašajo kot da bi Angleži masakrirali Irce zaradi ire. Kapiras končno?
Vinko ERRRR
09. 05. 2024 21.20
-7
Bureki, ki ne znajo upravljati s svojo državo, bi sedaj radi bili global playerji🙈🙉🙉 Svet po koroni je čisto znorel
Defragment
09. 05. 2024 21.20
-8
Sedaj vemo! Implicitno priznanje kdo je boter pranja miljarde iranskega denarja. Saj je vsem jasno kdo podpira Hamas a ne?
Boogieweeed
09. 05. 2024 21.41
+7
Pa ve se da je hamas financiran s strani Izraela, ignorant. Celo komisar borelli je to odkrito povedal. Fatah so uničili in naredili hamas in se z njimi dogovorili da jih napadejo. Da imajo izgovor za samoobramnu genocid.
2mt8
09. 05. 2024 21.14
-5
Če Hamas ne bi oktobra 2023 naredil takšne neumnosti kot jo je, danes 2 milijona Palestincev ne bi tako trpelo. A ni to logično?
SREBRNIBREG.
09. 05. 2024 21.35
+5
Ampak to ni razlog, da Izrael pobije 20 tisoč nedolžnih otrok in žena. Sem pa za odstranitev Hamas-a. Mimogrede, če zelenkoti ne bi napadali Ruse v Dombasu jih Putin ne bi napadel. Sedaj pa je on zločinec in faše sankcije Izrael pa nič.
2mt8
09. 05. 2024 21.41
+1
Seveda Srebrnibreg. Ampak logično je, da bo odgovor Izraela 20x močnejši od kozlarije Hamasa. Še zmeraj je bilo tako.
SREBRNIBREG.
09. 05. 2024 21.11
+6
Spopad v katerem ne veš kdo je večji zločinec. Izraelci ali Hamas. Oboji isti zaradi katerih so mrtvi predvsem civilisti.
txoxnxy
09. 05. 2024 21.08
-18
Nov predlog za referendum . Ne more par norcev dat državo teroristom
SREBRNIBREG.
09. 05. 2024 21.09
+6
DOVOLJ
09. 05. 2024 21.07
-17
Bedarija na bedarijo = golobnjak. Nič od nič nimamo od njega, posebno mi Slovenci, samo nove probleme nam bojo zakuhal. Ni dost, da zdej že skor vsaka tadruga hod okol prestrašena iz solzivcem, treba še več telih. Izdajalcu je vseeno, važno da on, njegova nutrija in ićkoti veselo plujejo, drugi bomo pa že nekak. 🤮🤮🤮
rob3rt
09. 05. 2024 21.04
-11
Najboljše pri tej komediji bi bilo, da Izrael prizna neodvisno Štajersko.