Slovenija

Ko študent na rajžo gre, malo švica in več ve

Ljubljana, 15. 04. 2023 15.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
9

Ta teden je v Ljubljani potekal tradicionalni Tek od faksa do faksa, dogodek, ki povezuje študente ter zaposlene. Gre za rekreativno prireditev, na kateri so tekači lahko tekli tri različno dolge kroge, in sicer 5, 10 ter 15 kilometrov, vse tri tekaške proge pa so bile speljane tako, da so udeleženci spoznali čim več različnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Da je prireditev med študenti zelo priljubljena, priča podatek, da so v zgolj petih dneh od začetka prijav zapolnili vseh 600 mest. Da so bili tekači nad organizacijo zadovoljni, pa pričajo njihovi veseli obrazi, ki jih je v objektiv ujel naš fotograf.

Zaradi velikega zanimanja in odličnega razpoloženja organizatorji že razmišljajo o preoblikovanju dogodka, da bo naslednje leto omogočal prijavo tudi vsem ostalim tekačem, ki jih zdaj usmerjajo med navijače ob trasah Teka od faksa do faksa.

Kar organizatorje še posebej veseli, je podatek, da so se na tek prijavile tekačice in tekači z vseh 26 članic – 23 fakultet in 3 umetniških akademij – Univerze v Ljubljani, tudi s Fakultete za pomorstvo in promet, ki ima sedež v Portorožu. Največ tekačev med prijavljenimi je s Fakultete za šport (103), Medicinske fakultete (53) in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (52).

Dogodek organizirata Študentski dom Ljubljana (ŠDL) in Center za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani (COD UL), partner dogodka, ki je letos potekal že četrtič, pa je bil Adidas Runners Ljubljana.

Mesec aprila je mesec zdravja

Prvi Tek od faksa do faksa je potekal leta 2018, če ne bi bilo dveh covidnih let, bi letos tekli že šestič, tako pa je prireditev odpadla leta 2020 in 2021. Rekreativna prireditev, ki poteka v sklopu meseca zdravja, je namenjena povezovanju študentov in zaposlenih, skrbi za njihovo dobro počutje, pa tudi spoznavanju članic Univerze v Ljubljani. 

Dogodki meseca aprila namreč spodbujajo k rednem vsakodnevnem gibanju in skrbi za svoje zdravje, ozaveščanju o pomenu krvodajalstva, temeljnih postopkih oživljanja in dolgoživosti družbe ter povezovanju študentk, študentov in zaposlenih.

Na letošnjem Teku od faksa do faksa je teklo več kot 520 tekačev.
Na letošnjem Teku od faksa do faksa je teklo več kot 520 tekačev. FOTO: Luka Kotnik

Precejšen organizacijski zalogaj

Na tek so se prijavili 603 tekači, od tega 594 študentov in devet zaposlenih, dejansko pa je teklo 468 tekačev, devet zaposlenih in 46 vodij skupin ter njihovih pomočnikov. 

Glavni del skupine, ki organizira dogodek in skrbi za njegovo izvedbo, predstavljajo Ivanka Stritar in Mojca Rupert s centra COD UL ter Aleksandar Matković iz ŠDL. Poleg njih skupina šteje še 46 spremljevalcev skupin, ki skrbijo za posamezne skupine tekačev. Vsaka skupina ima namreč dva spremljevalca, število tekačev v skupini pa ne presega 25. En spremljevalec je na začetku skupine, drugi pa na koncu. Osem oseb je del tako imenovane tehnične skupine, poleg njih pa širšo ekipo sestavljajo še moderator, zdravstvena služba in pa DJ, ki skrbi za glasbeno podlago. Skupaj torej za organizacijo skrbi okoli 60 oseb. 

Dogodek je organizacijsko zelo zahteven, saj poteka po pločnikih in stezah ljubljanskih ulic, ceste pa med tekom ostajajo odprte, zato je ključno, da organizatorji zagotovijo, da se skupine ne združujejo in da je dovolj spremljevalcev ter usmerjevalcev na postajah za okrepčilo. "Vse to zahteva natančno načrtovanje in koordinacijo ter pozornost do najmanjših podrobnosti, saj je varnost in dobro počutje udeležencev na prvem mestu," pojasnjuje Matković. 

Za organizacijo dogodka je skrbelo okoli 60 oseb.
Za organizacijo dogodka je skrbelo okoli 60 oseb. FOTO: Luka Kotnik

V zgolj petih dneh zapolnili vsa mesta

Od prvotnega dogodka leta 2018, na katerem je bilo nekaj deset prijav, se je zanimanje za tek z leti dramatično povečalo. "Prijave za dogodek so bile odprte 15. marca, vendar je bilo število prijav preseženo v samo petih dneh, kar je nas organizatorje prisililo, da smo morali prekiniti sprejemanje prijav zaradi varnostnih omejitev," pripoveduje Matković in dodaja, da je varnost udeležencev na prvem mestu.

Ker je zanimanja vsako leto več, se bodo potrudili, da bodo prihodnje leto število prijav še povečali, seveda ob zagotavljanju ustrezne varnosti za vse udeležence.

Gre za rekreativno prireditev, kjer ni merjenje časa, merijo se le nasmehi na obrazu, ki kažejo nivo zadovoljstva z dogodkom.
Gre za rekreativno prireditev, kjer ni merjenje časa, merijo se le nasmehi na obrazu, ki kažejo nivo zadovoljstva z dogodkom. FOTO: Luka Kotnik

Na dogodku se ne meri časa, udeleženci tečejo brez pritiska in se sproščeno družijo v prijetnem vzdušju, zato so nad prireditvijo najbolj navdušeni predvsem tisti, ki se sicer ne udeležujejo tekaških prireditev. "Poleg tega so se mnogi udeleženci navdušili za trening teka in se morda celo odločili za redno vadbo. Vse to nakazuje, da je bil dogodek uspešno izpeljan ter prispeva k širjenju športne in tekaške kulture med študenti," dodaja Matković.

Rektor iz pisarne na ulico med študente

Ker so fakultete in akademije precej razpršene po Ljubljani, to omogoča pestrost tras, kar je zagotovo velik plus tega dogodka. Tudi letos se je teka udeležil rektor, prof. dr. Gregor Majdič, ki je tekačem zaželel uspešen in zabaven tek. Kot pravi Matković, je rektor v cilj pritekel svež in dobre volje z občutkom, da bi lahko naslednje leto v takšnem tempu pretekel tudi traso 10 km. "Kot športnik, ki ni reden tekač, je bil s svojim tekom zelo zadovoljen. Nasploh je rektor velik podpornik in ambasador športa, kar velikokrat pokaže z udeležbo na (ob)študijskih športnih dejavnostih." Je pa pozdrave in spodbude sodelujočim poslal tudi direktor ŠDL, Tomaž Pečnik, ki pa je bil žal zdravstveno zadržan.

Na vprašanje, kdo je 'oče' dogodka, Matković odgovarja, da so idejo o tekaški prireditvi v dolžini 5 in 10 km skupaj zasnovali ŠDL ter COD UL. Kasneje pa se je dogodek razširil še na 15 km. "Omenjena organizatorja sta se odločila za tovrstno sodelovanje, saj imata enako populacijo in enake cilje, s skupnimi močmi pa te cilje lažje in kvalitetnejše uresničujeta," dodaja. 

Takole je na začetku zbrane pozdravljal tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, ki je s študenti odtekel petkilometrski krog.
Takole je na začetku zbrane pozdravljal tudi rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič, ki je s študenti odtekel petkilometrski krog. FOTO: Luka Kotnik

Mnogo študentov, razen svoje, drugih fakultet sploh ne pozna

Kot opažajo, precej študentov, razen svoje fakultete, drugih fakultet in akademij sploh ne pozna oziroma niti ne ve, kje so njihove lokacije. Večino časa se tako gibljejo le na lokaciji fakultetaštudentski dom oziroma njihov začasni dom. 

"Glavni namen dogodka je spodbujanje rekreacije, druženja, povezovanja med študenti ter spodbujanja zdravega načina življenja. Prav tako pa tudi spoznavanje lokacij fakultet, akademij in mesta Ljubljane, kar lahko pomaga pri lažjem prilagajanju novih študentov na okolje in ustvarjanju občutka pripadnosti skupnosti," pravi sogovornik in dodaja, da lahko takšni dogodki prispevajo tudi k razvoju socialnih veščin, komunikacijskih sposobnosti in timskemu delu med študenti. "Skratka, namen je ustvariti pozitivno in podporno študentsko skupnost ter spodbuditi zdrav način življenja." 

Veliko študentov s pomočjo te prireditve spozna še ostale fakultete v prestolnici.
Veliko študentov s pomočjo te prireditve spozna še ostale fakultete v prestolnici. FOTO: Luka Kotnik

'Naš cilj je doseči 1000 prijav na dogodek'

Ker je zanimanja za tek veliko, si bodo prizadevali naslednje leto omogočiti udeležbo čim večjemu številu študentov. "Vendar pa je varnost naših udeležencev na prvem mestu, zato bomo postopoma povečevali število prijav, ob upoštevanju vseh potrebnih varnostnih ukrepov. Naš cilj je doseči 1000 prijav na dogodek, vendar bomo vselej sledili smernicam in priporočilom ter poskrbeli za varno in prijetno izkušnjo za vse udeležence," dodaja Matković. 

Stroške dogodka si organizatorji delijo. Je pa stroške majic, ki so jih letos prijeli udeleženci teka, kril partner dogodka  Adidas Runners Ljubljana, za kar so jim še posebej hvaležni. Matković je v okviru ŠDL odgovoren za športno področje, zato je njegova vloga pri projektu zagotoviti študentom čim več možnosti za udeležbo na tovrstnih dogodkih. "ŠDL je glavni soorganizator dogodka, zato se s skupnimi močmi trudimo zagotoviti kvalitetno organizacijo dogodkov, ki omogočajo študentom povezovanje, druženje, rekreacijo ter spodbujajo zdrav način življenja." Skupaj z ekipo sodelavcev oz. partnerjev iz COD UL skrbijo za celotno organizacijo dogodka – od prijav dogodka, dovoljenj, nabave, sodelovanj s partnerji ... 

Zanimanja za šport in zdravo življenje je med študenti iz leta v leto več.
Zanimanja za šport in zdravo življenje je med študenti iz leta v leto več. FOTO: Luka Kotnik

Kako pa kaj študentsko športno življenje?

Na vprašanje, kako ocenjuje fizično kondicijo študentov, Matković odgovarja: "Menim, da se ozaveščenost študentov o pomembnosti fizične pripravljenosti in zdravega načina življenja iz leta v leto povečuje. Sam sem študente spremljal že od leta 2008, ko sem tudi sama bival v ŠDL in iz lastnih izkušenj ocenjujem, da se je v tem času število študentov, ki se ukvarjajo s športom, povečalo. To nakazuje tudi povečana obiskanost fitnesa v Rožni dolini (pred 10 leti povprečno 80 prijavljenih na mesec, sedaj pa okoli 330), ki se je v zadnjih letih močno povečala. Je pa res, da se je veliko storilo pri izboljšanju kvalitete vadbe v fitnesu ter širjenje prostorov."  Po njegovem mnenju je ključnega pomena za dobro fizično kondicijo študentov, poleg ozaveščanja o tem, da imajo na voljo kvalitetne športne programe, ki jih spodbujajo k redni vadbi in izboljšanju lastne fizične pripravljenosti. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med študenti, ki živijo v Rožni dolini, je tek zelo priljubljena rekreacija. Le kako ne bi bila, če pa imajo v neposredni bližini veliko prostora za hojo, tek v naravi (Rožnik, Tivoli, Mostec), prav tako za tek ne potrebuješ neke dodatne opreme, preprosto greš v naravo se z njo povežeš in hkrati opraviš nekaj za svoje zdravje, dodaja Matković.

Imajo pa v Rožni dolini študenti prav tako na voljo veliko površin za ekipne športe (nogomet, košarka, rokomet, odbojka). "Nekaj let nazaj je manjkalo le zunanje vadbišče za moč, ki pa je bilo v sklopu mojega diplomskega dela tudi postavljeno. Ker je obiskanost konstantna, ne glede na vremenske razmere, je ŠDL tovrstna vadbišča postavil še za Bežigradom, v Mestnem logu in na Litostroju." Tisti, ki pa imajo raje vodene vadbe, pa so jim na voljo tudi te.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ZIPPO
15. 04. 2023 17.03
Zdrav tek, zdravo druženje! Le tako naprej do vsaj tisoč ali več udeleženih! 👍🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️🏃‍♂️🏃‍♀️
Slavko BabIč
15. 04. 2023 16.08
+1
đizus krajst, 600 študentov od 90.000 študirajočih?? študentov!
Slavko BabIč
16. 04. 2023 09.03
+1
Slavko BabIč
15. 04. 2023 15.41
-1
včasih so tekli na Grad, zdej že od fakultete do fakultete falirani študenti.....
Rožle Patriot
15. 04. 2023 15.58
-2
Jutri, bo že spanje v postelji namesto tela ..
Rožle Patriot
15. 04. 2023 15.58
-1
Rožle Patriot
15. 04. 2023 15.39
+2
Vložena kazenska ovadba zoper Zorana Jankovića - in njegovo C0 kanalizacijo !!! ____________________ Po logiki bi morala kazensko odgovarjati tudi EU, ki mu je odobrila in dala denar za tak pokvarjen projekt !
XVXC
15. 04. 2023 15.24
+2
Za trakom boste. Žal.
Rožle Patriot
15. 04. 2023 15.22
-4
To so vsi razvajeni študenti .. lewih oligarhov !!!