Slovenija

Meja sneženja se počasi spušča, po Sloveniji že nekaj dela za gasilce

Novo mesto, 17. 03. 2018 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Reke Krka, Ljubljanica in Vipava naraščajo in se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Padavine so sicer zajele vso državo, meja sneženja se bo počasi spuščala na okoli 500 do 800 metrov nadmorske višine. Dobra novica pa je, da naj bi s torkom prišli k nam tudi nekaj suhega vremena.

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije RS za okolje (Arso) se Krka in Ljubljanica s pritoki ter Vipava v zgornjem toku razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Pretoki teh rek so ustaljeni. Krka s pritoki je danes začela močneje naraščati, v nedeljo lahko poplavi tudi na širšem območju.

Narasla je tudi Ljubljanica, ki bo danes in v nedeljo poplavljala na Ljubljanskem barju na območju pogostih poplav. V noči na nedeljo se lahko razlijejo tudi manjše reke v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji, opozarjajo vremenoslovci.

Pred nami je nekaj deževnih dni, nato pa suho vreme.
Pred nami je nekaj deževnih dni, nato pa suho vreme. FOTO: iStock

Sicer pa se je napoved vremenoslovcev uresničila.

Padavine so dopoldne namreč od juga zajele vso Slovenijo. Meja sneženja je bila sprva med 700 in 1000, popoldne pa se je spustila na med 500 in 800 metrov nadmorske višine. Zapihal je severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja. Temperature so bile čez dan od 1 do 4, na Primorskem nekaj višje - do 9 stopinj Celzija.

Sicer so imeli zaradi meteornih voda, ki so zalivale hiše in kleti, kar nekaj dela gasilci po vsej Sloveniji.

Z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so tako sporočili, da je v Polhovem Gradcu voda popoldne zalila garažo stanovanjske hiše, v Škofji Loki so gasilci PGD Trata in Gosteče intervenirali v Frankovem naselju, kjer je voda poplavila tamkajšnjo športno dvorano.

Meteorne vode so zalivale hiše tudi v Radovljici in Beltincih. V naselju Slatina v občini Cirkulane se je dopoldne na pašniku pod počitniško hišo sprožil zemeljski plaz velikosti 12 krat 25 metrov. Gasilci PGD Cirkulane so plaz prekrili s folijo. Plazišče si je ogledal tudi občinski poveljnik civilne zaščite.

Tudi v Brežicah so gasilci iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta prečrpali okoli osem kubičnih metrov vode, ki se je natekla zaradi počene vodovodne cevi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zvečer in ponoči se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila do nižin, pravi vremenska napoved.

Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 1, na Primorskem do 6 stopinj Celzija.

Na Prometno-informacijskem centru voznike opozarjajo, da so danes in jutri možne snežne padavine. Vožnjo prilagodite razmeram na cesti ter se na pot ne odpravljajte brez potrebne zimske opreme, dodajajo. 

Zaradi zemeljskega plazu je zaprta regionalna cesta Rogatec - Majšperk pri Strmcu pri Svetem Florjanu. Obvoz je možen po cesti Rogatec - Žetale - Kozminci - Podlehnik - Jurovci - Majšperk - Stoperce.

Na cesti Smednik - Kostanjevica na Krki je zaprt odsek Koprivnik - Malence zaradi poplavljenega cestišča. 

Nedelja in ponedeljek bosta oblačna, nato prihaja nekaj suhih dni

Jutri bo oblačno, ponekod v notranjosti Slovenije bo občasno še naletaval sneg. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 2, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo oblačno. Čez dan bo ponekod začelo rahlo snežiti, na Primorskem rahlo deževati. Burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila. V torek bo pretežno oblačno in večinoma suho vreme. Burja na Primorskem bo prehodno oslabela.

Natančnejšo vremensko napoved za vaš kraj si preberite tu. 

Kaj kaže vremenska slika?

Nad Alpami in Jadranom je obsežno območje nizkega zračnega tlaka. Vremenska fronta je dosegla naše kraje in se bo čez dan pomikala proti vzhodnem Balkanu. K nam od severovzhoda doteka vlažen in postopno bolj hladen zrak.

Meja sneženja se bo tudi v sosednjih pokrajinah postopoma spuščala, marsikje bo zvečer ali ponoči snežilo do nižin, deževalo bo ob Jadranu ter po nižinah severne Italije. Ob severnem Jadranu bo pihala zmerna do močna burja. Jutri bo na Madžarskem, v Avstriji in v notranjosti Hrvaške povečini rahlo snežilo, drugod rahlo deževalo. Burja ob Jadranu bo prehodno oslabela.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BigBoss
18. 05. 2018 10.40
kure bedne
19. 03. 2018 11.44
+1
Arso že trepeta, ker zopet nič niso naredili oz. sanirali na LJ barju. Boli njih za poplavljanje.
Karantanija
18. 03. 2018 09.11
+2
Kje zdaj ta sneg?
Partizan811
17. 03. 2018 22.03
+2
kje je zdaj 30cm snega?
kombajn66
17. 03. 2018 21.57
+2
Sramota za ARSO.... ajde ceste pometat
piko112
17. 03. 2018 15.37
+8
Ja na ljubljanskem bajrju sem videl še vedno delajo hiše na novo, tako da očitno le ne poplavlja
nadali
17. 03. 2018 10.50
+11
Ja oblačno in deževno sem preverila in pogledala skozi okno👍
mastaflash
17. 03. 2018 10.09
+12
a normalne marele niste nasli al ste hotli kaj med vrsticami sporocit?
pickumaterinu123
17. 03. 2018 10.47
+8