Slovenija

Bosta SDS in NSi z ustavno presojo preprečila referendume 9. junija?

Ljubljana, 26. 04. 2024 12.55 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijski SDS in NSi sta napovedali vložitev zahteve za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih glede rabe konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Hkrati zahtevata tudi njuno zadržanje do odločitve ustavnega sodišča, kar bi lahko premaknilo izvedbo teh dveh referendumov z 9. junija, ko bodo evropske volitve. Posvetovalni referendum je pravno neobvezujoč in posledično sam po sebi nima pravnih posledic. Zato ustavni pravnik Samo Bardutzky ob pobudi opozicije za ustavno presojo in zadržanje odlokov o razpisu referendumov o rabi konoplje in pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pravi, da se zastavlja vprašanje, o čem bi odločalo ustavno sodišče.

Zahtevo za oceno ustavnosti bodo v SDS in NSi vložili, ko bodo odloki o razpisu teh dveh referendumov objavljeni v uradnem listu. To lahko stori najmanj tretjina poslancev.

Menijo namreč, da je referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja v nasprotju s 17. členom ustave, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o konoplji pa poudarjajo procesne nepravilnosti, saj sta v državnozborskem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov.

Referendum o zakonu o vladi
Referendum o zakonu o vladi FOTO: Bobo

V SDS in NSi bodo predlagali tudi zadržanje teh dveh referendumskih odlokov do končne odločitve ustavnega sodišča. Če bi se ustavno sodišče odločilo za njuno zadržanje, bi se lahko izvedba teh dveh referendumov zamaknila, kar pomeni, da volivci o teh vprašanjih ne bi odločali skupaj z evropskimi volitvami, 9. junija.

Državni zbor je namreč v četrtek razpisal posvetovalne referendume o pravici do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu pri volitvah v DZ ter o rabi konoplje. DZ je odločil, da bodo referendumi potekali 9. junija, sočasno z volitvami v Evropski parlament. Roki za referendumska opravila bodo tako začeli teči 6. maja.

Takšno odločitev so podprli poslanci Svobode, ki so predloge odlokov tudi vložili, in poslanci Levice. V SD, kjer so sicer z dopolnilom predlagali, naj se posvetovalni referendumi izvedejo novembra, so se glasovanja vzdržali. V SDS in NSi pa so temu nasprotovali, z SD pa delijo mnenje, da bodo teme referendumov v kampanji zasenčile evropske teme.

"Ne moremo trditi, da bi zaradi posvetovalnega referenduma prišlo do neustavnosti"

Po mnenju predstojnika katedre za ustavno pravo Bardutzkyja je vprašanje o pristojnosti ustavnega sodišča glede presoje odlokov za razpis posvetovalnih referendumov zelo kompleksno. Spomnil je, da lahko ustavno sodišče presoja o splošnih aktih.

"Ustavno sodišče je že reklo, da je odlok o razpisu zakonodajnega referenduma splošni akt in povsem možno je, da se tudi v primeru razpisa posvetovalnega referenduma šteje za pristojnega. Toda posvetovalni referendum za razliko od zakonodajnega sam po sebi nima pravnih posledic. Zakonodajni referendum ima zelo otipljivo pravno posledico. Pri tem se lahko prepreči uveljavitev zakona, ki je bil sprejet v državnem zboru. Medtem pa so učinki posvetovalnega referenduma pravno neobvezujoči," je izpostavil.

Zato je po mnenju Bardutzkyja zelo dobro vprašanje, kaj točno bi presojalo ustavno sodišče in kaj točno bi bila vsebina njegove presoje, "kajti ne moremo trditi, da bi zaradi posvetovalnega referenduma prišlo do neustavnosti," je izpostavil.

Spomnil je tudi, da zakon o ustavnem sodišču kot pogoj za zadržanje izvrševanja izpodbijanega splošnega akta zahteva, da se izkaže, da bi v tem primeru lahko nastale težko popravljive posledice. Zato se po mnenju Bardutzkyja v primeru posvetovalnega referenduma, ki nima pravno zavezujočih učinkov, postavlja tudi vprašanje, katere bi bile s pravnega vidika težko popravljive posledice, je dodal.

"Še vedno mora državni zbor, pa če se strinja s stališčem, izraženim na referendumu ali ne, to pretopiti v zakon ali v neko drugo odločitev in šele takrat lahko nastanejo neke posledice. V tej fazi si težko predstavljam, kaj bi bile težko popravljive posledice," je izpostavil.

Bardutzky sicer v napovedi opozicije vidi predvsem poskus zamajati časovnico izvedbe referendumskega dne. A glede tega po njegovem razumevanju ni ovir, da se ga recimo ne bi izvedlo skupaj z evropskimi volitvami. "In dvomim, da bi ustavno sodišče interveniralo na tej točki," je dejal. Ne glede na to pa meni, da ustavno sodišče ne bo zavrglo zahteve za presojo.

Ustavni pravnik Igor Kaučič pa je ta teden za oddajo Ob 8h na Radiu Slovenija ocenil, da lahko ustavno sodišče odloča o odloku o razpisu referenduma, vendar samo v delu, ki se nanaša na njegovo izvedbo. O tem je v preteklosti že odločalo, ko je reklo, da referenduma ni mogoče izpeljati med počitnicami in dopusti, je opozoril v pogovoru za Radio Slovenija.

"Tokrat ne gre za to, zato mislim, da ustavno sodišče ne bo poseglo. Če bi opozicija želela vsebinsko presojo vprašanja, torej ali je posvetovalni referendum sploh dopusten, pa te pristojnosti ustavno sodišče nima. Ima ga samo za zakonodajne referendume," meni Kaučič.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (224)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vostro
27. 04. 2024 11.50
+3
Pa kaj a ste ti privrženci ubrisani al kaj.... gremo se za šparanje vi pa volitve posebej pa sej niste normalni!!! narest volitve vse na isti datum in pika!!! zdej bomo pa 3x razpisovali volitve pa še kle zapravlal dnar... sicer pa razumem ker drugače nebi mogli vlečt po 60 € tko jih bote pa 3x drgač bi pa sam 1x... VOLITVE NAREST VSE NA ISTI DAN!!! prišparamo na davkoplačevalskem denarju... al bo spet golobček kriv da se tok zapravlo...
herohero
27. 04. 2024 11.27
+2
Pomeni, da volja ljudstva za SDS ni pomembna. Za njih je važna samo njihova prepričanost, oz. samo kljubovanje sedanji oblasti.
toleranca
27. 04. 2024 10.45
+7
Če bo po zakonu, potem US sploh ne bo obravnavalo te neumne pritožbe NSi in SDS.
mr.poper
27. 04. 2024 10.28
+6
SDS bo moral nujno aktivirati Vilija Kovačiča , saj drugače ne bodo uspešni pri uničevanju RS !
vednokontra
27. 04. 2024 10.07
-3
janezdolar; Kaj se mora zgoditi z človekom, da podpira vladajoče. Pripda kasti priviligirancev, ki so v prvi generaciji naropali premoženje (stanovanja)v drugi generaciji pa privilegije javnih služb in vso smetano javne ekonomije. Vsi ostali, ki sami ustvarjamo pa smo vseskozi RAZREDNI SOVRAŽNIKI, ki jih je potrebno uničiti.
vicente
27. 04. 2024 08.50
+4
Odbor SDS in NSI spodnji duplek napovedujeta skupinski samomor na dan volitev,prosto po "monty pytonu"
boss2
26. 04. 2024 21.23
+6
Sds in Nsi delujeta složno,ko je potrebno dodatnopljuvati po lastni državi🥲
janezdollar
26. 04. 2024 19.12
+5
Kaj se mora zgoditi s človekom v otroštvu, da kasneje podpira SDS… 🤮🤮🤮
Protikomunist
26. 04. 2024 21.24
+1
Zrasti mora v prepričanju, da bo brez rdeče
Protikomunist
26. 04. 2024 21.25
+2
vicente
27. 04. 2024 08.51
+1
Serenity
26. 04. 2024 18.01
+8
Konopljo je potrebno legalizirati. Morali bi se zgledovati po visoko razvitih drzavah. To je le zdravilna rastlina. Cisto naravno.
-2
Protikomunist
26. 04. 2024 17.50
+14
Kletni troli danes nadure delajo. Izgleda da je danes poleg Pinga nekdo še toaster prinesel. 😁
Julijann
26. 04. 2024 17.32
-3
Navsezadnje je zame bolj moteče, da se pri soočenjih dela razlika med parlamentarnimi strankami in ostalimi. Zakaj je temu tako? V čem je pogled ene neparlamentarne stranke manj vreden od stališč parlamentarne?
SREBRNIBREG.
26. 04. 2024 17.30
+22
Kjer je janšarija tam je svinjarija.
Julijann
26. 04. 2024 17.29
-15
9.5.se lahko začne volilna kampanija za evropske volitve. Vprašanj je veliko, upam, da jih bodo tudi novinarji na soočenjih postavili. Je res veliko vprašanje kakšno Evropo si želimo v naprej, oz.vsaj za obdobje petih let. Pred EU je kup problemov. Pokazali so že, da se ne znajo realno srečati z njimi ali izbrati prave poteze za odpravo teh. Že zato so evropske volitve pomembne. In sedaj naj hkrati predlagatelj referendumov predstavi dobra stališča za referendumska vprašanja in nasprotniki teh predstavijo stališča proti. Pomoč pri končanju življenja si navsezadnje zasluži nekaj več razprave kot slab mesec. Gre za etično vprašanje, za mogoče pasti takega sprejetega zakona. O taki vsebini se mora razpravljati nekaj več časa in to z večimi vpletenimi. Kje je naebkrat vsa stroka v Sloveniji? Ima še sploh kako besedo? Podobno je tudi glede konoplje. Kaj ljudje dobijo s tem, če vprašanje podprejo? Koliko gramov konoplje bi potem lahko imel posameznik, koliko rastlinic bi lahko sam gor spravil? Kar nekaj na silo in brez prave vsebine so ta referendumska vprašanja. Pa sem mislil, da so državljani bolj zreli, pa temu žal ni tako.
primorec2
26. 04. 2024 17.34
+16
Narod ni zrel? Kdo pa ste vi da lahko ocenjujete stanje naroda? Mislim, da ste podkalibrski nacitan nakladac, kateri misli, da nekaj zna v bistvu pa sebe prepričuje pred ogledalom.
Protikomunist
26. 04. 2024 17.55
+14
In če daš več časa, bodo državljani disertacije delali? Posvetovalni referendum služi samo temu, da se vidi smer razmišljanja večine volilcev. In SDS se boji ravno volilcev, ki razmišljajo s svojo glavo. Za NSI pa itak RKC razmišlja.
Julijann
26. 04. 2024 18.07
-12
Ne, res ni narod dovolj zrel! In sprašujem kje je vsa stroka. Kako se lahko človek odloči kar na prvo žogo, obkroži za nekaj, ko sploh ne ve točnih podatkov.
Protikomunist
26. 04. 2024 18.36
+8
Torej bi ti nezrelemu ljudstvu ukinil svobodo odločanja? Diktaturo torej. Diktator pa mora verjetno plešast biti. Zanimivo.
poper00
26. 04. 2024 21.26
+6
Julijan nezrel si edino ti.Pa kdo si ti ,da boš govoril o narodu pajac.
yanay
26. 04. 2024 17.28
+14
Prav je, da se posvetovalni referendum odvije skupaj z evropskimi volitvami. Bomo privarčevali! Glede na to, da je tak referendum pravno nezavezujoč, je neumno ob kakšnem drugem terminu metati denar skozi okno za nekaj, kar pravno formalno ne bo imelo prav nobenega učinka.
Rast112
26. 04. 2024 17.24
+24
SDS in nsi se bojita, da bodo sedaj ljudje bolj množično odšli na volišče in se bojijo, da bodo izgubili na celi črti. Sedaj bomo šele videli koliko več nagajanj in podtikanj koaliciji bo sedaj. Pa kar bodo počeli umazanega še naprej, vse se jim bo negativno obrestovalo, kot se jim je že do sedaj. Strah jih je, ker nimajo več nobene moči, pa sami so si krivi zato.
primorec2
26. 04. 2024 17.22
+11
Kaj če razpisano, da se te dve stranki ukinita in puklastemu komisarju dozivljensko prepove politično delovanje. Razlog? Podpiranje domobranstva in izdajstva in zaradi varnosti države. Je napovedal, da bo ob izvolitvi veleposlaništvo premestili v Jeruzalem. To pa je drugo ogrožanje varnosti, saj bi zanetil notranji spor. Smešno? Niti malo.
zmerni pesimist
26. 04. 2024 17.21
-5
zmerni pesimist
26. 04. 2024 17.20
-13
Vse bolj se sboboda spreminja v diktaturo ljudje razmislite ko boste šli volit
Podlesničar
26. 04. 2024 17.22
+7
G. Papež
26. 04. 2024 17.20
+0
Če imate na vrtu sadiko konoplje je to dobro za vse.
bojer
26. 04. 2024 17.19
-10
Kljub tridesetim letom, se mi zdi, da smo zelo nezrela družba. Pri tej vladi je to še kako očitno in začelo se je takoj na začetku vladanja z množico zakonskih predlogov. Nekako nismo sposobni podpreti dobrih idej z druger strani. Smo pa sposobni nenehno povzročati take in drugačne zdrahe. Ali smo volivci res to želeli?
primorec2
26. 04. 2024 17.36
+9
Bojler, kaj če bi debatirali o nečem, kar vsaj malko razumete...recimo kako segrejemo vodo.
bojer
26. 04. 2024 19.03
-2
Primorec2, to nekako ni smiselno, saj pravijo, da tople vode pač ne gre odkrivati, če je že. Sicer je bilo bistvo mojega komentarja, da, ne oziraje kje si oziroma na kateri strani, je problem. Za drugo stran je vselej vse narobe.....