Slovenija

BLOG: Ste že slišali za dieto 'golo'?

Ljubljana, 13. 08. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
6

V svetu prehranskih pristopov se vedno znova pojavljajo inovativne metode, ki obljubljajo učinkovito hujšanje in boljše zdravje. Ena takšnih je tudi dieta "golo", ki se osredotoča na uravnavanje hormonov za dosego ciljev hujšanja. Ta pristop ni le prehranski način, temveč tudi filozofija, ki v ospredje postavlja ravnovesje hormonov in spodbuja trajnostno izgubo telesne teže. Temelji na prepričanju, da lahko z uravnavanjem ravni inzulina optimizirate presnovo in izgubo telesne maščobe.

V današnjem članku bomo raziskali osnove t. i. diete golo, preučili njene prednosti in slabosti ter preverili, ali je ta pristop resnično tako učinkovit, kot trdijo. 

Kaj je dieta golo? 

Dieta golo je dietni načrt za hujšanje, osredotočen na uravnavanje ravni inzulina za optimizacijo izgube teže. Dieto golo je razvila skupina nutricionistov, zdravnikov in farmacevtov in je zasnovana kot dieta za hujšanje, izgorevanje maščob in pospešeno presnovo. Osredotoča se na živila z nizkim glikemičnim indeksom, da prepreči skoke in padce krvnega sladkorja ali ravni inzulina. 

Ustvarjalci diete trdijo, da lahko uživanje dietnih živil, ki stabilizirajo krvni sladkor, pospeši izgorevanje maščob in hujšanje. Obljubljajo tudi, da lahko s pospeševanjem presnove pojeste do 30 odstotkov več hrane kot na običajni dieti. 

Tako kot drugi načrti, ki uporabljajo prehranska dopolnila, tudi dieta golo prodaja izdelek, imenovan Golo release, ki vsebuje več mineralov in rastlinskih spojin, za katere se domneva, da zvišujejo raven energije, se borijo proti lakoti in ohranjajo raven sladkorja v krvi. 

Kako deluje? 

Tako kot drugi dietni programi tudi dieta golo uporablja kombinacijo prehranskih sprememb, sprememb življenjskega sloga in dodatkov za spodbujanje izgube teže. Podobna je dieti z nizkim glikemičnim indeksom, ki poudarja uživanje hrane, ki ne bo zvišala ravni sladkorja v krvi. Živila, kot so sadje, zelenjava, beljakovine, zdrave maščobe in polnozrnati viri, so dovoljena, druga pa omejena. 

Ta dieta temelji na ideji, da lahko stabilizacija krvnega sladkorja in ravni inzulina prinese več koristi, ko gre za vaš videz in vaše zdravje. Dieta golo naj bi vplivala na pospešeno izgubo teže, lažje izgorevanje maščob in poskrbela za optimalne vrednosti holesterola. 

Dieta temelji na "matriki presnovnega goriva", ki vključuje štiri "skupine goriva", po katerih bi morali načrtovati svoje obroke, vključno z ogljikovimi hidrati, zelenjavo, beljakovinami in maščobami. Pri vsakem obroku si moramo prizadevati vključiti eno do dve porciji vsake skupine "goriva", pri čemer moramo biti še posebno pozorni na velikosti porcij, ki jih določa dieta. Ta uporablja tudi koncept, imenovan "fit točke", ki je poseben sistem točk, ki vam omogoča, da pojeste več, če poskrbite za dodatno vadbo. 

Veliko posameznikov in posameznic, ki začnejo dieto, se odloči za bolj restriktivno, tedensko različico načrta, kot sta Reset 7 ali 7-dnevni Kickstart. Te kratkoročne diete naj bi spodbujale razstrupljanje tistih, ki so na dieti, preden začnejo s standardno različico tega načrta prehranjevanja. 

Dieta golo je zanimiv in precej drugačen prehranski pristop, ki se osredotoča na ravnovesje hormonov za trajnostno izgubo telesne teže.
Dieta golo je zanimiv in precej drugačen prehranski pristop, ki se osredotoča na ravnovesje hormonov za trajnostno izgubo telesne teže. FOTO: Shutterstock

Kaj smemo uživati? 

Na dieti golo lahko mešate in kombinirate različne skupine goriv, da ustvarite uravnotežene obroke. V idealnem primeru bi morali v svoje obroke vključiti eno do dve porciji vsake od naslednjih skupin goriva: 

- beljakovine: meso, morski sadeži, jajca, mlečni izdelki; 
- maščobe: kokosovo olje, maslo (pašne reje), olivno olje, ghee, oreščki, semena;
- ogljikovi hidrati: sadje (jagode, jabolka, pomaranče itd.), sladki krompir, beli krompir, stročnice, cela zrna (kvinoja, ajda, rjavi riž itd.);
- zelenjava: listnata zelenjava, kumare, zelena, cvetača, brokoli, šparglji, paradižnik.  

Živila, ki jih je treba omejiti:

- predelana živila (pripravljeni obroki, krompirjev čips, preste, piškoti, krekerji, razne sladice, rafinirana žita);
- pijače, sladkane s sladkorjem (gazirani sokovi, sadni sok, sladki čaj, športne pijače); 
- umetna sladila (aspartam, sukraloza, saharin, acesulfam-K itd).

Če se odločite preizkusiti kratkoročni različici diete, kot sta 7-dnevni Kickstart ali Reset 7, je treba omejiti tudi več drugih skupin živil. Čeprav je treba ta živila omejiti v prvi fazi diete, jih lahko kasneje, ko preidete na običajno dieto golo, počasi ponovno uvedete:
- rdeče meso: kosi govedine, svinjine, jagnjetine, teletine, divjačine z visoko vsebnostjo maščob;
- mlečni izdelki: mleko, jogurt, sir, maslo;
- polnozrnata žita: riž, kruh, ajda, ječmen, oves, kvinoja itd. 

Ali jo priporočam? 

Čeprav menim, da dieta morda ni potrebna za tiste, ki so dobro seznanjeni z zdravim načinom prehranjevanja in življenja, je lahko koristna za novince v "zdravem" prehranjevanju, ki iščejo smernice, da začnejo načrtovati svoje obroke. Motijo pa me takšna članstva in neke skupnosti, kjer si na nek način primoran upoštevati vse smernice. Vedno zagovarjam, da vzameš od vseh nasvetov in smernic le tisto, kar je zate vzdržno in sovpada s tvojimi prepričanji. Seveda, tukaj je potem tudi manipulacija, da brez določenega dodatka, ki ga promovirajo, ne bomo dosegli želenega rezultata. 

Glede na napisano na spletni strani GOLO so tablete za hujšanje golo drugačne od drugih tablet za hujšanje, ker so naravne in rastlinske. Dodatek vsebuje mešanico zelišč in mineralov, za katere menijo, da se borijo proti utrujenosti, spodbujajo zdravje presnove in podpirajo nadzor krvnega sladkorja. Dodatek vsebuje: 
- izvleček listov banabe,
- rožni koren (Rhodiola rosea),
- cink, 
- krom,
- izvleček salacije (Salacia reticulata),
- magnezij,
- berberin,
- izvleček plodov gardenije (Gardenia jasminoides),
- ekstrakt jabolka, 
- inozitol.

Odločitev o izbiri prehranskega pristopa je osebna. Pomembno je, da izberete način prehrane, ki je primeren za vaše potrebe, cilje in zdravstveno stanje.
Odločitev o izbiri prehranskega pristopa je osebna. Pomembno je, da izberete način prehrane, ki je primeren za vaše potrebe, cilje in zdravstveno stanje. FOTO: Adobe Stock

Druge sestavine, ki jih najdemo v dodatku, vključujejo celulozo in dekstrin, ki sta dve vrsti vlaken, skupaj s citronsko kislino, običajnim konzervansom za hrano. Na žalost manjkajo raziskave o učinkovitosti dodatka in večino razpoložljivih študij so izvedli raziskovalci, ki prejemajo neposredno financiranje podjetja. Potrebnih je več kakovostnih študij iz nepristranskih virov, da se oceni, kakšen vpliv ima ta dodatek na izgubo teže in ali je varen za dolgoročno uporabo. 

Medtem ko so raziskave o učinkih diete golo omejene, dieta temelji na več trdnih načelih za hujšanje. Dieta zlasti omejuje predelane sestavine in sladko hrano, hkrati pa spodbuja uživanje živil, bogatih s hranili. Spodbuja tudi redno vadbo, ki je pomembna sestavina vsakega načrta hujšanja. 

Zaključek 

Osnova tega pristopa izhaja iz številnih študij, ki so pokazale, da lahko nizkoglikemična dieta, ki vključuje predvsem živila z nizkim vplivom na krvni sladkor in inzulin, prispeva k nadzoru telesne teže, spodbuja izgorevanje maščob ter izboljšuje presnovo. Dieta golo je zanimiv in precej drugačen prehranski pristop, ki se osredotoča na ravnovesje hormonov za trajnostno izgubo telesne teže. S svojo filozofijo poudarja znanstvene principe uravnavanja inzulina, kar ima lahko pozitivne učinke na naše počutje, raven energije in zdravje. Čeprav se je golo dieta uveljavila in pridobila številne sledilce, bodite pozorni na vaše individualne potrebe in se pred začetkom posvetujte z zdravnikom. 

Kljub prednostim, ki jih omenjena dieta promovira, pa prinaša tudi nekaj izzivov. Sledenje strogim smernicam, spremljanje prehrane in uporaba dodatkov lahko zahtevajo precej truda in prilagajanja. Poleg tega je ključno vedeti, da je znanstvena podlaga za to dieto še vedno v razvoju in potrebuje nadaljnje neodvisne raziskave za potrditev njene učinkovitosti. 

Na koncu je odločitev o izbiri prehranskega pristopa osebna. Pomembno je, da izberete način prehrane, ki je primeren za vaše potrebe, cilje in zdravstveno stanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Triindvajseti December
13. 08. 2023 20.00
+1
Al pa greš v Zadar na morje, tako kot smo trenutno mi... noben nič ne je, vsi bruhamo pa driskamo...to očisti človeka 🤦🤮
Foxn.ca
13. 08. 2023 19.01
+5
To je To, prazen Hladilnik pa še Nedelja je, denar je na banki...kolo ni "napumpan"... okoli in okoli...samo "goli" drek...
N0EL
13. 08. 2023 18.57
+5
Bla bla. Edini recept je žri manj pa gibaj se. Oz. koliko več migaš, toliko več lahko poješ. Jaz sem fit pa ne gledam kaj jem. EZ.
bazilika555
14. 08. 2023 13.33
slovenka62
13. 08. 2023 18.44
+5
Kmečka pamet zmernost pri vseh življenjskih ciklusih in je to to.Te razne diete in dodatki so samo filanje proračuna raznim kvazi strokovnjakom in vplivnicam.ha ha
bazilika555
14. 08. 2023 13.32