Lokalne volitve 2018

Koprska volilna komisija potrdila zmago Bržana

Koper, 06. 12. 2018 06.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K. / STA / U.V.
Komentarji
322

Koprska občinska volilna komisija je po sedmih urah zasedanja zavrnila ugovora obeh kandidatov. Med preverjanjem zadev so ugotovili, da je na enem od volišč prišlo do nepravilnosti v številu glasov. Kot je dejal predsednik komisije, je razlika med kandidatoma še večja in v prid Alešu Bržanu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Novo preštevanje ali volitve?
    02:33
    Iz 24UR: Novo preštevanje ali volitve?
  • Iz SVETA: Popovičev ugovor
    03:56
    Iz SVETA: Popovičev ugovor
  • Iz 24UR ZVEČER: Bržan in Popovič o volilnih zapletih
    11:47
    Iz 24UR ZVEČER: Bržan in Popovič o volilnih zapletih

Koprska občinska volilna komisija (OVK) je sejo, na kateri je obravnavala ugovor Borisa Popoviča, prav tako je ugovor vložil tudi nasprotni kandidat Aleš Bržan, začela ob 16. uri. Ugovora obeh kandidatov so zavrnili, je po seji povedal predsednik OVK Miloš Senčur. Število glasov se je sicer spremenilo, ne pa tudi izid, tako da Bržan ostaja župan. "To je dokončna odločitev volilne komisije, ki jo mora spraviti še v tako imenovano poročilo OVK, za katerega pa imamo čas do sobote v tem tednu."

Med preverjanjem zadev so namreč ugotovili, da je na enem od volišč prišlo do nepravilnosti v številu glasov. Kot je dejal predsednik komisije, je razlika med kandidatoma zato večja še za devet oziroma deset glasov. Vse to v prid Alešu Bržanu, ki je po mnenju komisije zmagovalec volitev.

Bržan je vložil ugovor zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki.
Bržan je vložil ugovor zaradi neskladja med zapisniki in volilnimi imeniki. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj je bil predmet zasedanja?

Pod drobnogledom komisije je bilo 16 različnih primerov nepravilnosti oziroma 16 volišč, ki jih je v svojem ugovoru navedel Popovičev odvetnik Franci Matoz. Prav zaradi tega se je seja močno zavlekla. Ponekod je šlo za domneve, da je volilni odbor napačno prešteval tako prejete kot oddane glasovnice, zato je moral OVK v sodelovanju s predsednikom volilnega odbora ponovno prešteti vpisane v volilni imenik, tiste, ki so glasovali, ter število glasov in glasovnic, ki jih je prejel posamezni kandidat.

Na enem od volišč so zaznali napako, in sicer naj bi bila razlika med oddanimi glasovnicami in med upoštevanimi glasovi. Tako so ugotovili, da naj bi na enem od volišč kar devet oziroma deset glasov, ki jih ni bilo, pripisali Popoviču. Tako se je razlika, ki je bila po drugem krogu sedem glasov v prid Bržana, še povečala in naj bi znašala 16 oziroma 17 glasov.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je poudaril, da so z ugovorom dokazali, da so napake mogoče. "Napake so bile odkrite, niso sicer spremenile volilnega izida, vendar so se potrdile moje trditve, da so bile pri delu volilnih odborov storjene napake," je nadaljeval. Glede na to, da so bile nekatere napake očitne, volilni odbor pa je v celoti zavrnil ugovor, se bo zdaj posvetoval s Popovičem, ali bodo zoper to odločitev vložili pritožbo, še prej pa bo počakal na obrazložen sklep OVK.

Drugi krog županskih volitev v Mestni občini Koper je bil pričakovano izredno tesen.
Drugi krog županskih volitev v Mestni občini Koper je bil pričakovano izredno tesen. FOTO: POP TV

Kako gre nadaljnji postopek?

Popovič ima še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

Bržan je pred sejo dejal: "Kar se mene tiče, so volitve zaključene in upam, da so vsi razumeli, da je volilna kampanja šla že mimo in da je čas, da se vse skupaj malo umiri," je dodal. Čeprav sam ni seznanjen z vsebino Popovičevega ugovora, razen prek medijev, Bržan meni, da ponovnega štetja ne bo: "Mislim, da je ponovno štetje mogoče sicer samo na podlagi izrednih razmer v skladu z zakonom in da te razmere niso bile izpolnjene."

Tesen izid drugega kroga

Drugi krog županskih volitev v Mestni občini Koper je bil pričakovano izredno tesen. V noči na ponedeljek je Aleš Bržan imel pred Borisom Popovičem 12 glasov prednosti, tako da je bilo treba počakati na štetje glasov po pošti. Tudi ti niso prinesli preobrata, saj je Bržan zadržal sedem glasov prednosti. Skupno je zanj glasovalo 13.921 volivcev, za Popoviča pa 13.914.

Matoz vložil ugovor

Čeprav je Popovič v nedeljo zvečer sprva priznal poraz, je njegov odvetnik Franci Matoz nato v ponedeljek vložil ugovor z zahtevo po ponovnem štetju vseh glasov na vseh voliščih v občini. Matoz se je pri tem skliceval na sodno prakso v primerih tako tesnih izidov, poleg tega pa so zaznali vrsto nepravilnosti.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima Popovič sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati.
V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima Popovič sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. FOTO: Aljoša Kravanja

Bržan je v prvem odzivu na ugovor obžaloval, da se protikandidat ni sprijaznil s porazom.

V primeru, da bi občinska volilna komisija ugovor zavrnila, ima Popovič sicer še vedno možnost pritožbe na občinski svet na dan ustanovne seje, ko se potrjujejo mandati. Če niti mestni svet ne odloči v prid kandidatu, se ta lahko v osmih dneh pritoži še na upravno sodišče, ki mora o pritožbi odločiti v 30 dneh. Do končne odločitve upravnega sodišča bi občino v tem času vodil najstarejši občinski svetnik.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (322)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kotsidabo
07. 12. 2018 10.24
+4
POZOR! Ni še konec. Ali ne vidite manevra zadaj. Po vseh člankih včeraj, ki so razkrili čigava je ta občinska volilna komisija, drugačne odločitve ni smela sprejeti. Odkrith 10 glasov več za Bržana je problem. To je slepilni manever in Matoz ga je že vnaprej napovedal. Sedaj bo bodisi občinski svet ali pa za njim upravno sodišče moral odločiti o ponovnem štetju. Kaj se bo ta čas dogajalo z glasovnicami "varno" shranjenimi v voljčjem brlogu, si lahko vsak sam predstavlja. BRŽAN & Co. - bodite pozorni. Edina stvar ki nas lahko reši je slabo znanje matematike popovičevih prisklednikov.
Welcome
07. 12. 2018 16.21
-4
Tako pokvarjeno lahko razmišlja samo privrženec Bržana.
Welcome
07. 12. 2018 16.39
-3
jugatneme
07. 12. 2018 08.48
+1
A še ni konec te štorije?
marmilan
07. 12. 2018 07.39
+1
ko samo tega popots v faco pogledaš, ti je jasno, da je lopov št. 1.
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.56
-14
Gremo Popo! Koper je naš.
kotsidabo
07. 12. 2018 10.17
+3
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.49
-21
Popo! Popo! Popo! Mi držimo pesti!
nightifly
06. 12. 2018 22.58
-4
A je komu se kaj dolzan kot zupan ,pa je zdaj narobe ?
topo
07. 12. 2018 09.17
-1
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.49
-20
Koper je naš.
nightifly
06. 12. 2018 22.59
+6
koper je vas ,ampak od vseh ,ne ssamo recimo od dveh (najin ) ,ker tudi trije lahko recejo - nas . Koper je od vseh .
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.48
-14
Popo! Popo! Popo!
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.48
-19
Popo ne predaj se! Mi ti stojimo ob strani! Na zmago! Koper je naš.
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.48
-16
Popo! Mi ti stojimo ob strani. Gremo na zmago.
PopoNašHeroj
06. 12. 2018 22.47
-16
Sortegilio
06. 12. 2018 22.43
+4
Komisija mora biti pa precej pod pritiskom.
nightifly
06. 12. 2018 22.40
+9
Skoda ,ker je Slovenija tako majhna in je ze vse prepleteno med seboj . Posli ,poznanstva , vezi , nepotizem , podkupovanje ,ki smo ga vcasih atribuirali samo Balkancem ,je vsaj po cajtngih sodec resen problem , torej je potrebna samo ena stvar . Ciscenje in trganje niti pajcevine ,ali lovk hobotnice - po zelji . Ce tako gledam od zunaj , je slovenski clovek za banke nedolgo tega senkal 5 mlrd € ficnikov svojega denarja ,da je pokril luknje , pa se to pogojno ,ker ni res , da so bile pokrite bancne luknje . 5 mlrd je slo samo zato ,da se banke ne potopijo ,bankrotirajo . Mene kar zona oblije ,ce pomislim koliko miliard je slo po odcepitvi .....in kam so sle . Narod je po odcepitvi , vsaj del naroda , bentil nad komunisti in Beogradom ko je bila Jugoslavija . Hudica , pa saj ti so bili umetniki proti slovenskim carodejem ,ki so po letu 1991 fentali ,ali skoraj fentali drzavo ,obenem pa se zahtevali lustracijo --- cistko vseh levicarjev . SEBE PA NE , KAR JE NE SAMO CUDNO , SPREVRZENO . Ze tako je bila prva naloga Putrleta (le kje je zdaj) in Janse ter njihovih kolegov oportunistov iz Partije , da so vse najboljse in najbolj sposobne direktorje se iz bivse drzave odstavili in s tem obglavili Slovenijo . Kako naj en , do leta 91 poplnoma neznan uradnicek z orglicami vodi drzavo , asistira mu pa abrambaslavc , clan ZK , oportunist ,komolcar in pesak v Jajce , ter kandidat za najvisje mesto v Jugoslaviji kot amladinc . Kot sef policije pa kadet iz Tacna , se en oportunist brez primere . Noro ,in pogubno .Popolnoma noro . In rezultat je se kako viden .Se 10 generacij Slovencev bo popldne ´kseftalo´ po sluzbi na crno ,da bodo lahko ziveli in odplacevali grehe teh nesposobnezev .....kdorkoli so ze . Zal mi je , da slovenski narod spi ze vsaj od leta 1988 -torej od dneva ,ko so se sli drt za enega arestanta ,ki jih je kasneje nategnil ......morali bi se pa dreti za Slovenijo . In samo Slovenijo ter sebe in svojo druzino . Ter vse oportuniste vreci v Jadran ....na plavanje .
nightifly
06. 12. 2018 22.48
+6
Nota ; tole sem napisal sele po volitvah , se posebno zaradi tega koprskega rezultata .In se posebno zato ,ker tale popovic ,ko je izgubil volitve tega ne sprejme .V redu , ce je po zakonu naj osporava .Toda razkurilo me je to , ker je tale osebek specimen vsega kar je Slovenijo prizemljilo . Spomnim se 90 -h , pa se zcetna leta tja do 2012 , 2013 ,ko so Slovenijo v Evropi razglasali kot drzavo uspeha in veliko ljudi mi je kar cestitalo . Enostavno so bili preseneceni , da je tako lepa , obenem pa ljudje pridni in so se hitro pobrali po razpadu Juge . No , danes vidimo ,da je bilo to tudi res , da pa so bile se kaksne druge poteze ,ki so dovoljevale hitro rast in nalozbe , ter vseslovensko gradnjo cest , toda prisel je tudi dan poravnave dolgov . Ne glede kako bo , vse je odvisno od Naroda ,ljudi saamih , kako bodo politike prizemljili in jim odvzeli kredibilnost ter ´´delegat´´ . Samo od ljudi . In samo ljudje so in bodo odgovorni za vse kar se na vrhu dogaja .
Postene
06. 12. 2018 22.36
+9
Treba davcno upravo poslat Grafistu ...
Špela mamina
06. 12. 2018 22.34
+10
ob polnoči gre pepelka domov......7 glasov (pravljična številka-snegulčica)-velika razlika v glasovih..... g. Bržan ZMAGA.
asdfghjklč
06. 12. 2018 22.33
-11
Itak bo spet župan, ker je isti kot Ljubljanković … Ima vse podkupljene.
nightifly
06. 12. 2018 22.57
+4
Ne primerjati teh dveh mest , ne primerjati dveh zupanov . Ljubljana je evropsko mesto ,vedno bilo . Od vekomaj . Ljubljana je kot vidim zaradi tistega kar je bilo narejeno nagradila z velikim % zupana . Ce pa sodisce najde kaj kriminalnega ,naj mu dokazejo in ga obsodijo . Se popolnoma strinjam .
srebrnibreg
06. 12. 2018 22.26
+26
Že po faci na zadnjih fotografijah od Popoja se vidi, da je v obupu. Vzrok pa je po vsej verjetnosti njegovasvinjarija katero ima na občini pa ga je strah, da bo razkrita.
BobbyP
06. 12. 2018 22.37
+8
Kar v bistvu pomeni, da je praktično že pri koncu postopek takojšnje kanonizacije in santifikacije Svetega Popota. Zoki docet. 🙄
M_teorija
06. 12. 2018 22.22
+17
Vstala primorska🎵🎵🎵🎵,....!?
srebrnibreg
06. 12. 2018 22.18
+23
Kakšni pokvarjenci. Sedaj bodo pa kar svojo komisijo ustanovili in šteli glasove samo, da bi spet prevarali volivce. V Kopru morate isto narediti kot v Mariboru, ko so Kanglo nabrcali.
nightifly
06. 12. 2018 22.24
+14
srebrnibreg
06. 12. 2018 22.31
+15
nig meni se zdi, da bomo v Sloveniji morali vstati vsi pošteni in normalni državljani in, da takšne pokvarjence preženemo. To več nima nobenega smisla. Zakoni ščitijo lopove tatove paštet pa hočejo kar na vislice spravit.
Sunshine73
06. 12. 2018 22.16
+16
Kaj se bo skuhalo do polnoči - Ribja ćorba ali brodet ??
srebrnibreg
06. 12. 2018 22.24
+8
BobbyP
06. 12. 2018 22.11
+17
Dovolj je. Popo je baraba in nepošten. Bržana pa je oz. bo kar Gašpar Gašpar ...... Gašpar ..... Gašpar ..... Mišić naučil "poštenja". 😂 Novi časi pa to. 🤫