FIT 24UR

Kako si pomagati pri vnetju sinusov?

Ljubljana, 07. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
2

Vnetje sinusov je zelo pogosta bolezen, ki lahko povzroči veliko nelagodja in bolečine. Gre za vnetje sluznice sinusov, ki so votline v lobanji, obložene s sluznico, in izločajo sluz, ki pomaga pri filtriranju zraka in vlaženju dihalnih poti. Vendar pa se lahko te votline vnamejo zaradi alergij, bakterijske, virusne ali glivične okužbe.

Simptomi vnetja sinusov se lahko razlikujejo glede na resnost in trajanje bolezni, vendar običajno vključujejo glavobol, bolečine v sinusih, zamašen nos, izcedek iz nosu, bolečine v ušesih, kašelj, utrujenost in včasih zvišano telesno temperaturo. Če se simptomi poslabšajo ali trajajo več kot dva tedna, je priporočljivo, da obiščemo zdravnika. Na voljo je več načinov zdravljenja vnetja sinusov, odvisno od vzroka in resnosti bolezni.

Vzroki vnetja sinusov

Vnetje sinusov se lahko pojavi zaradi različnih razlogov, vključno z:

- bakterijskimi okužbami, ki so najpogostejši vzrok za vnetje sinusov, bakterije lahko vstopijo v sinusne votline skozi nos in povzročijo vnetje sluznice,

- virusnimi okužbami, kot sta prehlad ali gripa, običajno trajajo krajši čas kot bakterijske okužbe, vendar lahko povzročijo enake simptome,

- alergijami, saj so nekateri ljudje bolj dovzetni za vnetje sinusov zaradi alergij na določene snovi, kot so hišni prah, plesen, cvetni prah ali živalski prhljaj,

- anatomskimi težavami, namreč v nekaterih primerih lahko anatomija obraza povzroči vnetje sinusov – na primer premajhne ali zamašene odprtine sinusov, ukrivljena nosna pregrada ali tumorji lahko povzročijo zastoje in vnetje.

Sinusi
Sinusi FOTO: iStockphoto

Drugi dejavniki, kot so zobni abscesi (ognojek), kajenje ali onesnažen zrak, lahko prav tako prispevajo k vnetju sinusov.

Nekatere navade in vedenja, ki jih vsakodnevno izvajamo, povečajo tveganje za nastanek vnetja sinusov. Na primer uporaba nosnih pršil lahko postane prava odvisnost, kar vodi do pogostejših in hujših vnetij sinusov. Poleg tega lahko tudi onesnaženost zraka prispeva k nastanku vnetja sinusov.

Zato je pomembno, da skušamo živeti čim bolj zdravo in se izogibamo dejavnikom, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

Zdravljenje vnetja sinusov

Zdravljenje vnetja sinusov je odvisno od vzroka in resnosti bolezni. Če je vzrok bakterijska okužba, lahko zdravnik predpiše antibiotike, vendar niso vedno potrebni. Dejansko lahko prekomerna uporaba antibiotikov povzroči odpornost bakterij na zdravila. Predpisani bodo le v primeru, da so simptomi hudi in se ne izboljšajo v nekaj dneh.

Za lajšanje zamašenega nosu lahko poskusite z uporabo razpršil in kapljic za nos, ki vsebujejo različne sestavine. Tako lahko izbirate med kapljicami, ki vsebujejo fiziološko raztopino, ksilometazolin, oksimetazolin itd. Pomembno je, da jih uporabljate le kratek čas, saj lahko dolgotrajna uporaba povzroči odvisnost.

Za lajšanje bolečine in zmanjšanje vnetja lahko uporabite tudi protivnetna zdravila, kot sta acetaminofen ali ibuprofen. Ta zdravila bodo pomagala tudi pri zmanjševanju vročine.

Poleg zgoraj naštetih zdravil lahko pri lajšanju simptomov vnetja sinusov pomaga tudi uporaba različnih domačih sredstev. Tako lahko poskusite z uporabo parne kopeli: sklonite se nad posodo z vročo vodo in vdihujte paro. Vdihavanje pare lahko dejansko pomaga pri odprtju zamašenih sinusov.

Priporočljivo je tudi pitje veliko tekočine, saj lahko pomaga pri redčenju sluzi in olajšanju odvajanja sluzi iz sinusov. Pomembno je, da pijete vodo, zeliščne čaje ali druge brezalkoholne pijače, ostalim napitkom in alkoholu pa se izogibajte, saj dehidrirajo telo.

Prehrana lahko igra pomembno vlogo pri lajšanju simptomov vnetja sinusov. Tako lahko poskusite z uživanjem hrane, bogate s hranili, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja in krepijo imunski sistem. Takšna hrana vključuje na primer ribe, oreščke, sadje in zelenjavo.

Pri vnetju sinusov je pomembno tudi, da poskrbite za počitek in se izogibate  stresu, saj lahko ta škoduje imunskemu sistemu in poslabša simptome. Redna vadba in sprostitvene tehnike (npr. joga, dihalne vaje ali meditacija) lahko prav tako pomagajo.

Najboljši nasveti za lajšanje simptomov vnetja sinusov:

- Uporaba parnih inhalacij: Inhaliranje pare je enostaven in naraven način za lajšanje simptomov vnetja sinusov. V ta namen lahko uporabite vodo, ki jo segrejete na štedilniku, ali pa uporabite inhalator, ki ga lahko dobite v lekarni. Če želite povečati učinek inhalacije, lahko dodate še eterična olja, kot so evkaliptusovo olje, timijan, rožmarin, sivka, olje čajevca ali olje poprove mete.

- Izpiranje nosu s slano vodo: Izpiranje nosu s slano vodo je učinkovit način za odstranjevanje sluzi in zmanjšanje otekline v sinusih. Za izpiranje nosu lahko uporabite raztopino soli, ki jo pripravite sami ali pa kupite že pripravljeno raztopino v lekarni.

- Hladne obkladke na obrazu: Hladni obkladki lahko pomagajo zmanjšati oteklino in lajšajo bolečino. Obkladek nanesite na obraz za 15 minut naenkrat, nato pa si vzemite odmor za 15 minut, preden ponovite postopek.

- Pijte veliko tekočine: Pitje veliko tekočine lahko pomaga pri redčenju sluzi in olajšanju simptomov vnetja sinusov. Priporočljivo je, da pijete veliko vode, čaja in domače juhe.

- Izbirajte pravo hrano: Priporočljivo je, da se izogibate hrani, ki povečuje vnetje, kot je procesirana hrana, sladkor, mlečni izdelki, rdeče meso in alkohol. Raje izberite hrano, ki ima protivnetne lastnosti, kot so ribe, oreščki, zelenjava in sadje. Veliko sem že pisal o živilih, ki so bogata z antioksidanti in ostalimi mikrohranili, ki vam bodo pomagala proti vnetjem.

- Redno vadite: Redna fizična aktivnost lahko pomaga pri zmanjševanju stresa in spodbuja pretok krvi, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov vnetja sinusov.

- Spanje: Dober spanec je zelo pomemben za zdravje, zato poskrbite, da boste dobili dovolj spanca. Med spanjem se vaše telo regenerira in zdravi, kar lahko pomaga pri lajšanju simptomov vnetja sinusov.

- Izogibajte se stresu: Stres lahko oslabi vaš imunski sistem in povzroči vnetje sinusov, zato se izogibajte stresu oziroma še boljši nasvet: NAUČITE SE SPOPADATI S STRESOM.

Zaključek

Tako kot vedno pa vas opozarjam, ne bodite sam svoj mojster in v primeru težav obiščite zdravnika, ki bo postavil pravilno diagnozo in predpisal ustrezen način zdravljenja. Potem pa v dogovoru s strokovnjakom poiščite najboljšo rešitev za vas. Ne glede na to, kateri način zdravljenja izberete, pa lahko preventivno delujete na svoje telo s pravilno prehrano, z dovolj gibanja in zdravim življenjskim slogom. Pravilno prehranjevanje lahko pomaga pri preprečevanju vnetij, zato uživajte sveže sadje in zelenjavo, ki vsebujeta antioksidante in druge hranilne snovi, ki pomagajo ohranjati zdravje celotnega organizma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kuku456
07. 05. 2023 16.33
+3
Ena simpl stvar je ta da si prelijete prekuhano slano vodo cez nos more bit mlacna voda... Deluje... Imam sam kronicne tezave in vedno ko je alarm naredim to in je supef
Raček Pujsaček
07. 05. 2023 15.21
+3
Ja pomaga! Ampak to je potrebno pričeti že kar v novembru in decembru! Sinupret! Tablete ali kapljice! Je v prosti prodaji lekarna! In zraven se odlično ujame : Jadranska voda & Aqva Maris isto lekarna! Ni slabo napraviti doma inhalacijo : kakšen 1,5litra lonec vrele vode ( pol odmakni iz kuhalnika) in 2veliki žlici soli! Brisačo čez glavo in počasi inhaliraj!Vse to mora pomagati kar kmalu! Kamilce NE! Pol pa so še vitamini! Eno ribje olje obstaja ( sanolabor)od polenovk( je dražje)po žlički dnevno! Noge-podplati morajo biti vedno na toplem! ( nogavice; čevelj; suprege;doma copati) In izogibat se prahu! Zdravje bo