FIT 24UR

BLOG: Eterična olja lahko izboljšajo naše življenje

Ljubljana, 21. 05. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
1

Eterična olja so stoletja uporabljali za zdravljenje različnih težav in ohranjanje dobrega počutja. Predstavljajo zmesi raznovrstnih hlapnih, močno dišečih spojin, pridobljenih iz botanično definirane rastlinske vhodne snovi (cvetovi, listi, plodovi, semena, korenine, skorja) z destilacijo ali z ustreznim mehanskim postopkom brez segrevanja.

Eterična olja so topna v oljih, maščobah, vosku, alkoholu in netopna v vodi. So lažja od vode in plavajo na površini, od tod ime olja. Molekule eteričnih olj so majhne, zato dokaj hitro prehajajo preko kože in dihalnih poti – do mesta njihovega delovanja. Uporabljamo jih kot sestavine inhalacij, mazil, kopeli, kapljic, sirupov ... 

V tem blogu bom pisal o petih eteričnih oljih, ki jih je vredno imeti doma, saj naj bi bila izjemno koristna za zdravje. Poglejmo si, kako lahko eterična olja izboljšajo naše življenje. 

Eterično olje sivke za sprostitev in spanec: 

Eterično olje sivke je eno najbolj priljubljenih in raziskanih olj zaradi svojih sproščujočih lastnosti. Sivka lahko pomaga pri lajšanju stresa, napetosti in tesnobe ter izboljšanju kakovosti spanca. Dodajte nekaj kapljic sivkinega olja v difuzor ali pa ga vtrite na zapestja pred spanjem, na ta način naj bi se sprostili in lažje zaspali. 

Sivkino olje ima tudi številne koristi za kožo. Uporablja se za zmanjšanje vnetja, pomiritev kože ter zdravljenje manjših kožnih težav, kot so akne, ekcemi in opekline. 

Eterično olje sivke je znano tudi po svojih analgetičnih lastnostih, zaradi česar je učinkovito pri lajšanju bolečin in napetosti mišic. 

Sivkino olje je pogosto uporabljeno tudi za lajšanje glavobola in migren. Nekaj kapljic olja, nanesenih na sence ali vrat, lahko pomaga pri zmanjšanju bolečine in olajšanju napetosti. 

To olje je znano tudi po svojih antiseptičnih lastnostih. Uporablja se lahko za dezinfekcijo manjših ran, odrgnin in ureznin ter spodbuja hitrejše celjenje kože. 

Sivkino olje
Sivkino olje FOTO: iStockphoto

Eterično olje evkaliptusa za lajšanje dihalnih težav: 

Eterično olje evkaliptusa je znano po svojih osvežilnih in dekongestivnih lastnostih ter se pogosto uporablja za lajšanje težav dihalnega sistema, kot so prehlad, kašelj, zamašeni sinusi in bronhitis. Inhalacije z evkaliptusovim oljem lahko pomagajo pri odpiranju dihalnih poti in olajšanju dihanja. 

Evkaliptusovo eterično olje ima tudi močne protivnetne in antiseptične lastnosti, zaradi česar je učinkovito pri zdravljenju ran, opeklin, pikov insektov in drugih kožnih težav. Lahko se uporablja kot razkužilo za čiščenje ran ali kot sredstvo za blaženje srbeče kože. 

Zaradi svojega osvežujočega vonja in stimulativnih lastnosti je evkaliptusovo olje koristno tudi pri izboljšanju koncentracije, fokusa in lajšanju utrujenosti. 

Eterično olje evkaliptusa lahko uporabite kot naravni repelent, tako da nekaj kapljic razredčenega evkaliptusovega olja nanesete na izpostavljene predele kože ali pa ga razpršite v prostoru. 

Evkaliptusovo eterično olje se uporablja tudi v izdelkih za nego las in lasišča, saj pomaga pri čiščenju lasišča, spodbuja rast las in zmanjšuje prhljaj. 

Evkaliptusovo olje
Evkaliptusovo olje FOTO: Thinkstock

Eterično olje mete za lajšanje glavobola in prebavnih težav: 

Eterično olje mete se pogosto uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot so napenjanje, napihnjenost, prebavne motnje in slabost. Dodajanje nekaj kapljic metinega olja v nosilno olje in masaža trebuha lahko pomaga pri sprostitvi mišic prebavnega sistema ter olajšanju nelagodja. 

Zaradi svojih analgetičnih in hladilnih lastnosti je eterično olje mete odlično za lajšanje glavobola in migrene. Rahlo vtrite nekaj kapljic metinega olja na čelo, sence ali vrat, da zmanjšate bolečino in napetost. 

Mentol, naravna spojina, ki jo najdemo v metinem olju, pomaga pri odpiranju dihalnih poti in olajšanju dihanja. Vdihavanje pare z metinim oljem lahko pomaga pri lajšanju zamašenega nosu, kašlja in drugih dihalnih težav. 

Vonj po metinem olju lahko poveča energijo, izboljša koncentracijo in osveži misli. Vdihavanje metinega olja ali dodajanje nekaj kapljic v difuzor med delom ali učenjem lahko pomaga pri povečanju budnosti ter izboljšanju fokusa. 

Metino olje ima naravne repelentne lastnosti, ki lahko odvrnejo insekte, kot so komarji, muhe in mravlje. 

Zaradi svojih hladilnih in pomirjevalnih lastnosti eterično olje mete pomaga pri lajšanju srbenja in draženja kože. Dodajte nekaj kapljic metinega olja v nosilno olje, kot je kokosovo olje, ter ga nanesite na prizadeta območja kože. 

Olje poprove mete
Olje poprove mete FOTO: Thinkstock

Eterično olje čajevca za krepitev imunskega sistema: 

Eterično olje čajevca je znano po svojih močnih antibakterijskih in protivnetnih lastnostih, zaradi česar je učinkovito pri zdravljenju kožnih težav, kot so akne, ekcemi in glivične okužbe. 

Uporaba tega olja lahko pomaga pri zdravljenju manjših kožnih poškodb, kot so ureznine, opekline in piki insektov, saj ima protimikrobne lastnosti in sposobnosti pospeševanja celjenja ran.

Eterično olje čajevca se pogosto uporablja tudi za nego las in lasišča, saj lahko pomaga pri zmanjševanju prhljaja, srbenja in vzdraženosti ter spodbuja zdravo rast las. 

Zaradi svoje protivnetne narave je to olje lahko koristno tudi pri zdravljenju zobobola, bolečega grla in drugih vnetnih težav v ustni votlini. Izpiranje z razredčenim eteričnem oljem čajevca lahko pomaga pri zmanjševanju vnetja in ublažitvi bolečine. 

Eterično olje čajevca ima tudi naravne antiseptične lastnosti, zaradi česar je uporabno pri čiščenju in razkuževanju doma. Dodajte nekaj kapljic tega olja v vodo za čiščenje površin ali pa ga uporabite za izdelavo naravnega dezodoranta ali osvežilca zraka.

Olje čajevca
Olje čajevca FOTO: Shutterstock

Eterično olje kamilice za pomiritev in sprostitev:

Eterično olje kamilice je znano po svojih pomirjevalnih in sproščujočih lastnostih. Pomaga pri zmanjševanju stresa, tesnobe ter spodbuja sprostitev in boljši spanec. Dodajte nekaj kapljic olja v toplo kopel ali ga zmešajte z nosilnim oljem ter masirajte na koži. Tako naj bi se povsem sprostili in umirili. 

Eterično olje kamilice je tudi koristno pri negi kože, zlasti pri občutljivi in razdraženi koži. Pomaga pri pomirjanju kožnih izpuščajev, srbečice, opeklin, vnetij in drugih kožnih težav. 

Ima protivnetne in antibakterijske lastnosti, zaradi katerih je koristno pri zdravljenju vnetih in okuženih ran. 

Pogosto se uporablja tudi pri negi las in lasišča. Pomaga pri zmanjševanju vnetja lasišča, srbečice ter spodbuja zdravje las. 

Priljubljeno je tudi pri negi otroške kože. Vendar pa je vedno priporočljivo, da pred uporabo eteričnega olja kamilice na otroški koži preizkusite na majhnem predelu in se posvetujte z zdravnikom ali pediatrom. 

Olje kamilice
Olje kamilice FOTO: Adobe Stock

Zaključek: 

Eterična olja s svojimi različnimi koristmi lahko pomagajo pri sproščanju, izboljšanju spanca, olajšanju dihalnih težav, povečanju energije, lajšanju glavobola, krepitvi imunskega sistema, izboljšanju spomina ter pomirjanju uma in telesa. Vedno pa se prepričajte, da jih uporabljate pravilno in v skladu z navodili, saj so zelo koncentrirana. Pri uporabi večine eteričnih olj je pomembno, da jih redčite v nosilnem olju, saj so izjemno močna in lahko povzročijo draženje kože pri neposrednem stiku. Prav tako se izogibajte uporabi teh olj v bližini občutljivih področij, kot so na primer oči. 

Sestavine eteričnih olj imajo dokazane številne zdravstvene učinke, zato jih pogosto dodajajo v zdravilne pripravke, kot so kapljice, mazila, geli, sirupi itd. Če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali dvome, se posvetujte z zdravnikom oziroma s strokovnjakom, da dobite ustrezna navodila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
21. 05. 2023 17.14
Lepo./ampak kostajo.futr za u zelodcek je pa prej na vrsti kot nosek