FIT 24UR

BLOG: Spojine za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetij

Ljubljana, 23. 04. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
1

Tokrat bom pisal o salicilatih, naravnih spojinah, ki se pojavljajo v različnih vrstah hrane, vključno s sadjem, zelenjavo, oreščki in zelišči. Verjetno še niste slišali za te spojine, zato si vzemite kakšno minutko časa in preberite članek.

Nekateri ljudje so preobčutljivi na salicilate in se lahko odzovejo s simptomi, kot so kožni izpuščaji, težave s prebavili, glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih ter težave z dihanjem. Gre torej za kemične spojine, ki so prisotne v nekaterih rastlinah, kot so sadje, zelenjava, zelišča in nekatere drevesne vrste. 

Salicilati pa so prisotni tudi v nekaterih zdravilih, kot so aspirin, metilsalicilat in druge oblike salicilne kisline. Te spojine imajo lastnosti protivnetnega, analgetičnega in antipiretičnega delovanja in se zato pogosto uporabljajo kot sestavina v zdravilih za lajšanje bolečin, zniževanje vročine in zmanjšanje vnetja.

Poleg tega salicilati delujejo kot antioksidanti, kar pomeni, da lahko pomagajo pri zmanjševanju škodljivih učinkov prostih radikalov v telesu. Salicilati se lahko uporabljajo tudi v kozmetičnih izdelkih, saj lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in izboljšanju teksture kože.

Salicilati se lahko uporabljajo tudi v kozmetičnih izdelkih, saj lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in izboljšanju teksture kože.
Salicilati se lahko uporabljajo tudi v kozmetičnih izdelkih, saj lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in izboljšanju teksture kože. FOTO: Dreamstime

Zanimivosti 

Salicilati so bili prvič izolirani iz skorje bele vrbe (Salix alba) v 19. stoletju. Danes se pogosto uporabljajo v kozmetičnih izdelkih, kot so toniki, losjoni in kreme, saj lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja in izboljšanju teksture kože. V medicini se salicilati uporabljajo kot analgetiki (proti bolečini), antipiretiki (zniževanje vročine), protivnetna zdravila in kot sestavina nekaterih zdravil proti artritisu. 

Ne samo rastline, tudi nekatere žuželke, kot so mravlje in čebele, proizvajajo v organizmu salicilate kot obrambo pred bakterijami in glivami. 

Salicilati lahko vplivajo na proces koagulacije krvi, zato se ljudem, ki jemljejo zdravila s salicilati, pred operacijami ali zobozdravstvenimi posegi pogosto svetuje, naj prenehajo jemati ta zdravila. 

Poleg hrane so salicilati prisotni tudi v drugih virih, kot so zdravila, kozmetika, čistila, barve in gnojila. To pomeni, da lahko ljudje, ki so preobčutljivi na salicilate, doživijo neželene učinke tudi ob stiku z drugimi viri salicilatov, ne samo z zaužitjem hrane. 

Nekatera živila, ki vsebujejo visoke koncentracije salicilatov, so: 

- sadje: jagode, maline, borovnice, mango, brusnice, marelice, grozdje, pomaranče, limone, mandarine, jabolka, breskve, hruške, ananas, papaja,

- zelenjava: paradižnik, paprika, čebula, kumare, bučke, špinača, radič, endivija, brokoli, korenje,

- oreščki in semena: mandlji, lešniki, pistacije, orehi, arašidi, sončnična semena, sezamova semena,

- začimbe in zelišča: meta, žajbelj, kumina, koriander, kurkuma, kajenski poper, ingver, poprova meta, česen, čebula, timijan.

Jagodičevje
Jagodičevje FOTO: iStockphoto

Zapleti 

Čeprav so salicilati učinkoviti pri lajšanju bolečin, zniževanju vročine in zmanjšanju vnetja, lahko njihova uporaba povzroči nekatere zaplete. Nekaj najpogostejših zapletov, povezanih s salicilati: 

1. preobčutljivostne reakcije: razne alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji, koprivnica, srbenje, otekanje in težko dihanje, 

2. težave s prebavili: salicilati lahko dražijo želodec in črevesje, kar lahko povzroči slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, drisko in krvavitev iz prebavil, 

3. krvavitve: salicilati lahko povzročijo težave s koagulacijo krvi, kar lahko povzroči krvavitve, kot so krvavitve iz nosu, krvavitve dlesni in modrice, 

4. težave z ledvicami: salicilati lahko povzročijo težave z ledvicami, zlasti pri ljudeh s kronično ledvično boleznijo, 

5. Reyejev sindrom: je redka, vendar resna bolezen, ki se lahko pojavi pri otrocih in mladostnikih, ki jemljejo salicilate med virusno okužbo, kot je gripa ali vnetje mandljev, bolezen lahko povzroči poškodbe jeter, možganov in drugih organov. 

Če ste preobčutljivi na salicilate, poskusite zmanjšati vnos hrane, ki jih vsebuje, in opazujte, ali so se zmanjšali neprijetni simptomi. Poleg tega lahko poskusite uporabljati manj koncentrirane oblike salicilatov, kot sta npr. kalcijev salicilat in magnezijev salicilat, ki se uporabljajo kot nadomestki aspirina. 

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Če iščete alternativne načine za zdravljenje simptomov, ki so povezani s preobčutljivostjo na salicilate, lahko poskusite z naslednjimi pristopi: 

1. Probiotiki lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in zmanjševanju vnetja, kar lahko pomaga pri simptomih preobčutljivosti na salicilate. 

2. Prehranska dopolnila, namreč nekateri dodatki, kot sta vitamina C in E, lahko pomagata pri zmanjševanju vnetja in oksidativnem stresu, ki sta povezana s simptomi preobčutljivosti na salicilate. 

3. Akupunktura, nekateri ljudje poročajo, da jim je akupunktura pomagala pri zmanjševanju simptomov preobčutljivosti na salicilate, vključno z bolečinami in težavami z dihanjem. Akupunktura naj bi delovala tako, da spodbuja sproščanje endorfinov, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju bolečine in vnetja. 

Pri preobčutljivosti na salicilate je pomembno tudi, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam lahko predpiše ustrezno zdravljenje, ki je prilagojeno vašim specifičnim simptomom. Čeprav je preobčutljivost na salicilate redka, lahko povzroči neugodje in poslabšanje kakovosti življenja, zato je pomembno, da poiščete ustrezno zdravljenje. 

Pomembno je tudi, da se zavedate, da je vključevanje hrane z visoko vsebnostjo salicilatov v uravnoteženo prehrano lahko koristno za večino ljudi. Salicilati so koristni antioksidanti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju vnetja v telesu. Torej če nimate preobčutljivosti na salicilate, lahko vključite hrano, ki jih vsebuje, v svojo prehrano in uživate v njihovih koristih za zdravje. Čeprav pa so salicilati učinkoviti pri lajšanju bolečin in drugih težav, se je vedno treba posvetovati z zdravnikom, preden jih uporabljate. 

Zaključek 

Kot lahko vidite, lahko salicilati v hrani igrajo pomembno vlogo pri zdravju ljudi, vendar se nekateri ljudje lahko odzovejo z neželenimi simptomi. Če opazite, da vam določena hrana povzroča simptome, se posvetujte z zdravnikom, da ugotovite, ali je preobčutljivost na salicilate vzrok vaših simptomov, in tako boste lahko ustrezno ukrepali pri izboljšanju zdravja in počutja.

 

Članek izraža stališče avtorja in ne izraža nujno tudi stališča uredništva!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osancta simplicitas
23. 04. 2023 09.59
+2
seveda da smo, za to niso slišali samo nedorasli frocii......