FIT 24UR

BLOG: Kako prepoznati, zdraviti in preprečiti trebušno vodenico?

Ljubljana, 08. 10. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Boban Pauković
Komentarji
3

Trebušna vodenica, medicinsko znana tudi kot ascites, je stanje, pri katerem pride do nenormalnega kopičenja tekočine v trebušni votlini. V tem članku bomo raziskali, kaj je ascites, kako se razvije, dejavnike tveganja, simptome, diagnozo, zdravljenje in preventivo.

Ascites je medicinski izraz za kopičenje odvečne tekočine v trebušni votlini, kar povzroči otekanje trebuha. Ta tekočina je običajno bistra in vsebuje elektrolite, vključno s soljo in beljakovinami, kot je albumin. Ascites ni samostojna bolezen, ampak je pogosto povezan z drugimi zdravstvenimi težavami, predvsem s cirozo jeter. 

Ciroza jeter povzroči trajno poškodbo jeter, kar moti normalno uravnavanje tekočine v telesu. Jetra postanejo manj učinkovita pri sintezi beljakovin, vključno z albuminom, ki pomaga pri ohranjanju ravnotežja tekočine v žilah. Posledično se tekočina začne kopičiti v trebušni votlini. 

Dejavniki tveganja:

- ciroza jeter:  najpogostejši vzrok ascitesa,

- alkoholna bolezen jeter: pretirano uživanje alkohola lahko poškoduje jetra in privede do ciroze,

- hepatitis B in C: kronična okužba z virusom hepatitisa B ali C lahko povzroči cirozo,

- srčno popuščanje: lahko povzroči zastoj tekočine v trebušni votlini,

- tumorski procesi: rak v trebušni votlini ali metastaze iz drugih organov lahko povzročijo ascites,

- okužbe: bakterijske okužbe v trebušni votlini lahko tudi privedejo do ascitesa.

Najbolj tipičen simptom ascitesa je otečen trebuh.
Najbolj tipičen simptom ascitesa je otečen trebuh. FOTO: Shutterstock

Simptomi in znaki ascitesa:

Najbolj tipičen simptom ascitesa je otečen trebuh. To oteklino pogosto spremljajo drugi simptomi, kot so:
- težko dihanje (zaradi pritiska trebuha na diafragmo),
- bolečine in nelagodje v trebuhu (posledica raztezanja trebušne stene),
- izguba apetita (zaradi otekanja in nelagodja),
- hujšanje (povezano s splošno slabostjo),

Ascites lahko povzroči tudi druge simptome, kot so slabost, utrujenost, povečana telesna masa zaradi kopičenja tekočine, zmanjšano izločanje urina in vsesplošna šibkost.

Diagnoza ascitesa je kompleksen postopek in zahteva sodelovanje strokovnjakov, kot so gastroenterologi, hepatologi in radiologi. Po ugotovitvi vzroka ascitesa bo zdravnik lahko pripravil program zdravljenja, ki se bo osredotočal na obravnavo osnovne bolezni ter lajšanje simptomov in zapletov ascitesa.

Diagnoza vključuje temeljit pregled in različne diagnostične postopke: 

Zdravniški pregled. Prvi korak pri diagnosticiranju ascitesa je temeljit fizični pregled pri zdravniku. Med pregledom bo zdravnik pregledal vaš trebuh in poskušal ugotoviti, ali je prisotna oteklina. Prav tako bo zdravnik zbral podrobno anamnezo, vključno s simptomi, ki jih doživljate, in morebitnimi dejavniki tveganja. Zdravnik postavi vprašanja o simptomih, zdravstveni zgodovini, prejšnjih boleznih, zdravilih, ki jih pacient jemlje, in morebitnih preteklih težavah z jetri ali srcem. To vse je v pomoč pri ugotavljanju vzrokov ascitesa.

Laboratorijske preiskave. Zdravnik preveri ravni jetrnih encimov, funkcijo ledvic in ravni beljakovin v krvi, kot je albumin.

Ultrazvočni pregled trebuha. Ultrazvok je pogosto uporabljen za potrditev prisotnosti ascitesa in oceno količine kopičene tekočine v trebušni votlini.

Računalniška tomografija (CT) ali slikanje z magnetno resonanco (MRI). V nekaterih primerih lahko zdravnik naroči te naprednejše preiskave.

Paracenteza. V kolikor je potrebno, se lahko izvede paracenteza. Gre za postopek, pri katerem se odvzame vzorec tekočine iz trebušne votline za laboratorijske preiskave. To lahko pomaga pri določanju vzroka ascitesa in izključitvi morebitnih okužb.

Biopsija jeter. Če zdravnik sumi na cirozo jeter kot vzrok ascitesa, se lahko izvede biopsija jeter za potrditev diagnoze. To je invaziven postopek, pri katerem se odvzame majhen vzorec tkiva iz jeter za laboratorijsko analizo.

Bobana lahko spremljate na njegovi spletni strani in na profilih na Facebooku in Instagramu. Vsa mnenja, morebitna vprašanja in predloge lahko sporočite na info@bobanpaukovic.com ali 24ur.com@pop-tv.si.

Zdravljenje 

Zdravljenje ascitesa se osredotoča na lajšanje simptomov, obravnavo osnovne bolezni in preprečevanje nadaljnjega kopičenja tekočine v trebušni votlini. Osnovni pristopi vključujejo obravnavo osnovne bolezni, kot je ciroza jeter, s spremembo življenjskega sloga, prehranskimi prilagoditvami in uporabo zdravil. Pomembno je omejiti vnos soli v prehrani, saj sol zadržuje tekočino v telesu.

Zdravnik lahko predpiše diuretike, ki spodbujajo izločanje odvečne tekočine prek uriniranja. 

V primerih hudega ascitesa, ki povzroča znatno nelagodje ali dihalne težave, se lahko izvede paracenteza, postopek za odvzem tekočine iz trebušne votline. Bolnikom s cirozo jeter, ki se neuspešno odzivajo na druge oblike zdravljenja in imajo hudo obliko ascitesa, lahko tudi presadijo jetra. Poleg tega se uporabljajo zdravila za zdravljenje zapletov, ki se lahko pojavijo zaradi ascitesa, kot so bakterijske okužbe ali krvavitve v prebavnem traktu.

Zdravljenje ascitesa je torej individualizirano in zahteva redno spremljanje ter prilagajanje potrebam pacienta.

Kako si lahko pomagamo sami?

Samopomoč je ključnega pomena pri obvladovanju ascitesa, tako s prehrano kot z življenjskim slogom. Tu je nekaj koristnih nasvetov:

Prehrana:

Omejitev soli. Zmanjšanje vnosa soli v prehrani je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite. Sol zadržuje tekočino, kar lahko poslabša ascites. Izogibajte se visoko soljenim jedem, konzervirani hrani in fast foodu.

Previdno z vnosom tekočin. Pijte le toliko, kolikor vam je  priporočil zdravnik.

Uravnotežena prehrana. Uživajte hrano, bogato s kalijem, kot sta sveže sadje in zelenjava, ki pomagata uravnavati ravnotežje elektrolitov. Pusto meso, ribe in polnozrnati izdelki so tudi pomembni za vaše zdravje.

Omejitev alkohola. Popolna abstinenca od alkohola pomaga preprečiti poslabšanje stanja.

Življenjski slog:

Fizična aktivnost. V dogovoru s strokovnjakom in njegovimi usmeritvami vam lahko zmerna telesna vadba pomaga izboljšati prekrvavitev, moč in splošno počutje.

Izogibanje tveganim dejavnikom. Če je ciroza jeter vzrok za ascites, se izogibajte tveganim dejavnikom, kot sta alkohol in nezdrava prehrana.

Redni obiski pri zdravniku. Tako boste poskrbeli za spremljanje vašega stanja in prilagajanje zdravljenja.

Pomembno je, da se posvetujete s svojim zdravnikom ali specialistom za prehrano, saj vam ti strokovnjaki lahko pomagajo pripraviti individualni načrt za obvladovanje ascitesa, ki je prilagojen vašim potrebam in zdravstvenemu stanju.

Zanimivosti o ascitesu:

Beseda "ascites" izvira iz grške besede "askítes," kar pomeni "vrečasto." Ime odraža otečen videz trebuha pri bolnikih s to boleznijo.

Ascites je lahko eden od prvih znakov ciroze jeter, ki pogosto nima zgodnjih simptomov.

Zdravljenje ascitesa se lahko izvaja tudi s posegom, imenovanim transjugularna intrahepatična portosistemska shunt (TIPS), ki omogoča preusmeritev krvnega pretoka v jetrih in zmanjšanje tlaka v trebušni votlini.

Če se ascites ne zdravi, lahko privede do resnih zapletov, kot so bakterijske okužbe trebušne votline in ledvična disfunkcija.

Opozorila in zaključek 

Ascites je resno zdravstveno stanje, ki zahteva strokovno obravnavo. S pravilnim pristopom k zdravljenju ter s spremembo življenjskega sloga in prehranskih navad je mogoče izboljšati kakovost življenja in zmanjšati tveganje za zaplete. Vsekakor pa se ob prvih znakih ascitesa posvetujte z zdravnikom, saj lahko zgodnja diagnoza in zdravljenje bistveno izboljšata izid.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vlahek
08. 10. 2023 11.37
+0
🤣🤣🤣 filanje z tableti je resitev🤣🤣
Tone 12345
08. 10. 2023 11.01
+0
Dragica Cegler
08. 10. 2023 10.41
+4
Lepo povedano,a družinski zdravniki sploh ne pregledujejo več fizično.Primer,me boli v vratu in mi zateka.Pac zdravniku to povem,on si zapisuje,niti toliko se ne potrudi,da bi potipal.
devlon
08. 10. 2023 08.35
A Bobo je zdaj zdravnica..?