MotoGP / ARHIV ČLANKOV
06.00 29. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Jorge Martin: Ne želim več ponoviti te napake

Španec Jorge Martin kljub odstopu na VN Španije ostaja vodilni dirkač prvenstva. Se je pa stanje na lestvici precej pomešalo, potem ko se je njegov največji tekmec za osvojitev naslova, Italijan Francesco Bagnaia, pripeljal do zmage in posledično skupnega drugega mesta. Vodilna dirkača sedaj loči 17 točk, na tretjem mestu je Enea Bastianini, ki za drugouvrščenim aktualnim prvakom zaostaja pet točk.
16.03 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Aldeguer prepričljivo do prve zmage v sezoni v moto2, v moto3 slavil Veijer

V najšibkejšem razredu je po napetem obračunu do ciljne črte slavil Nizozemec Collin Veijer, drugi je bil David Munoz, tretji pa Ivan Ortola. V osrednjem razredu moto2 pa je prepričljivo zmago slavil ljubljenec domačega občinstva Fermin Aldeguer, na zmagovalnem odru pa sta pristala še Joe Roberts (drugi) in manuel Gonzalez (tretji).
16.02 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquezu se je odvalil kamen od srca: Počutil sem se kot v starih časih

Marc Marquez je znova dokazal, da mu je dirkališče v domačem Jerezu pisano na kožo. Ne nedeljski glavni preizkušnji je prvič kot dirkač Ducatija zaključil na stopničkah, prehitel ga je le Francesco Bagnaia, ki ima dodaten razlog za zadovoljstvo, saj je dirko po padcu predčasno zaključil vodilni v skupnem seštevku Jorge Martin.
15.52 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia po izenačenem boju do zmage, na zmagovalnem odru tudi Marquez in Bezzecchi

Francesco Bagnaia je zmagovalec četrte dirke sezone za VN Španije. Potem ko je Italijan slavil na uvodni tekmi v Katarju, je padel v rezultatsko krizo in na peto mesto v skupnem seštevku prvenstva, tokrat pa je v Jerezu branilec naslova pokazal zobe in se razveselil druge zmage v sezoni. Na odru za zmagovalce sta pristala še Marc Marquez, ki je bil nekajkrat blizu tega, da prehiti Bagnaio, in Marco Bezzecchi.
13.15 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Rossi ekskluzivno: Iz dirke v dirko nam gre bolje

V Jerezu je tudi Valentino Rossi, ki s svojo ekipo VR46 na sobotni sprint dirki ni imel uspeha, se pa je na VN Španije Marco Bezzechi zavihtel na stopničke in osvojil tretje mesto. Italijan je v Jerezu kar sedemkrat slavil, legendarna pa je predvsem njegova zmaga v letu 2005, ki jo je dosegel po tesni bitki s Setejem Gibernauem. Dirkaškega Doktorja je v Jerezu ujela je Eva Koderman Pavc.
11.57 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Pedro Acosta – nova zvezda razreda motoGP

Vsak šport v vsakem obdobju ima in potrebuje zvezdnike, ki jih lahko navijači občudujejo. V motociklizmu je bil prvi idol, še v času, ko se je svetovno prvenstvo oblikovalo, Jeff Duke, ki ga je v tej vlogi v naslednjem desetletju nasledil absolutni rekorder po naslovih prvaka Giacomo Agostini. V sedemdesetih je to še raven višje po številu naslovov dvignil precej manj uspešen, sicer dvakratni zaporedni prvak med elito, a zato tudi izven stez še bolj zabaven in priljuden Barry Sheene, pa tudi njegov rival Kenny Roberts. Vrhunec zvezdništva je motociklistično dirkanje doseglo z Valentinom Rossijem, ki je poosebljal vse, kar ljudje želijo od zvezdnika – poleg talenta, hitrosti in zmag predvsem karizmo, zabavnost in občutek za navijače. Marc Marquez kljub le enemu naslovu svetovnega prvaka manj ni uspel povsem zamenjati Doktorja, vprašanje pa je, ali ga bo sploh kdo lahko. Mogoče Pedro Acosta?
10.59 28. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Ponoven vzpon Mavericka Vinalesa: z Aprilio spisal zgodovino

Maverick Vinales je na veliki nagradi Amerik spisal zgodovino in postal prvi dirkač v sodobnem dirkanju, ki je uspel na dirki razreda motoGP zmagati z motocikli treh različnih proizvajalcev. A pot do uspeha je bila za Španca, poimenovanega po glavnem junaku kultnega ameriškega filma Top Gun, vse prej kot lahka.
16.57 27. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Martin dobil kaotično sprint dirko, na stopničkah še Acosta in Pedrosa

Sobotna sprint dirka, prvi vrhunec četrtega dirkaškega vikenda sezone v Jerezu, je postregla s pravim kaosom, v katerem se je najbolje znašel domačin Jorge Martin. Drugi je bil Pedro Acosta, tretji pa povsem nenadejano Dani Pedrosa. Številni favoriti so končali v pesku, tudi aktualni prvak Francesco Bagnaia.
15.41 27. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Revija padcev na sprint dirki, v pesku tudi Marc Marquez

Sobotno sprint dirko v Jerezu so zaznamovali številni padci, med njimi je bil tudi Marc Marquez, ki se mu je po prvem času na kvalifikacijah morebiti nasmihala prva zmaga na novem motociklu. Toda tako kot v Austinu je tudi tokrat s svojim Ducatijem končal v pesku. Poleg Španca so padli še številni drugi, seznam je tokrat kar precej dolg. No, na koncu se je Marquez vseeno pripeljal do cilja in zaključil kot sedmi, devetim dirkačem pa dirke ni uspelo končati.
14.56 27. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marc Marquez navdušil in dobil kvalifikacije, za njim Bezzecchi in Martin

Marc Marquez je še enkrat več potrdil, da mu dirkališče v Jerezu še kako ustreza, saj je po odličnih petkovih vožnjah dobil tudi sobotne kvalifikacije. V prvi startni vrsti bosta začela še Marco Bezzecchi in Jorge Martin.
06.01 27. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

'Res smo potrebovali to, močno sem pogrešal ta občutek'

Na treningu motoGP pred Veliko nagrado Španije je zobe znova pokazal ranjeni Francesco Bagnaia, ki je uspel popraviti rekord steze v Jerezu. Po dveh nekoliko manj uspešnih nastopih na Portugalskem in v ZDA se je lahko aktualni prvak po dobri vožnji nekoliko razbremenil.
08.59 26. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Bagnaia na treningu polnem padcev pred Vinalesom in Marcom Marquezom

Četrti dirkaški vikend motociklistične sezone, ki bo v Jerezu ponudil veliko nagrado Španije, se je začel s petkovimi treningi vseh treh razredov. V najlažjem je naravnost navdušil neulovljivi David Alonso, ki je dvakrat podrl rekord kroga, v srednjem sta se najbolje znašla Alonso Lopez dopoldne in Joe Roberts popoldne, v elitnem pa sta dopoldne prednjačila brata Marquez, popoldne pa je na treningu, polnem padcev, smetano pred Maverickom Vinalesom in Marcom Marquezom pobral aktualni prvak Francesco Bagnaia
00.09 26. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Španski dirkači optimistični pred domačo dirko v Jerezu

Karavana motoGP se je zbrala v Jerezu, kjer nas ta konec tedna čaka četrta letošnja dirka. Španski ljubitelji motociklizma na tem andaluzijskem dirkališču vselej poskrbijo za izjemno vzdušje. Ob poplavi domačinov, ki sodijo v ožji krog favoritov za zmago, bo letos ozračje še toliko bolj naelektreno. Jorge Martin je v Jerez prispel kot vodilni v prvenstvu, Maverick Vinales po svoji prvi zmagi z Aprilio, novinec Pedro Acosta podira rekorde, Marc Marquez pa se bo skušal oddolžiti za odstop po vodstvu na zadnji dirki za VN Amerik.
06.00 23. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marquez 'grozi' z novo menjavo moštva: Če si hiter, so ti vsa vrata odprta

Letošnja sezona motoGP je že po treh dirkah ena najzanimivejših v zadnjih letih. Aktualni prvak Francesco Bagnaia na Ducatiju ne blesti, v skupnem seštevku vodi Jorge Martin, novinec Pedro Acosta vse bolj navdušuje, osemkratni prvak Marc Marquez pa je vedno znova v središču pozornosti.
20.23 15. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Maverick Vinales na dirki preobratov in napak do zgodovinske zmage

Na dirki prehitevanj, preobratov in napak je Maverick Vinales zaokrožil zanj popoln konec tedna v Austinu na Veliki nagradi Amerik. Postal je prvi v sodobnem motoGP prvenstvu, ki je uspel zmagati na motociklih treh različnih proizvajalcev, tokrat z Aprilio. Velik del dirke je vodil perspektivni novinec Pedro Acosta, na koncu je bil drugi. Proti zmagi se je sredi dirke peljal tudi teksaški rekorder Marc Marquez, a je zaradi napake končal na tleh.
09.41 15. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Raul Fernandez: Naš čas še prihaja

Za Raula Fernandeza je bila dirka motoGP za Veliko nagrado Amerik posebna, saj je bila za njegovo ekipo Trackhouse to premierna domača preizkušnja. Ameriško podjetje, ki ima v lasti tudi ekipo v Nascarju in katerega solastnik je ameriški glasbenik Pitbull, je namreč z letošnjo sezono prevzelo poltovarniško ekipo Aprilie. 23-letni Španec je nase opozoril predvsem v sezoni 2021, ko je v krstni sezoni v razredu moto2 postal podprvak. Fernandez verjame, da je ekipa Trackhouse na pravi poti in da bo v prihodnjih letih trn v peti tekmecem. Z mladim dirkačem se je pogovarjala novinarka 24UR Eva Koderman Pavc.
23.07 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Vinales do prve zmage z Aprilio, na zmagovalnem odru še Acosta in Bastianini

Maverick Vinales je veliki zmagovalec tretje dirke sezone v elitnem motociklističnem razredu za VN Amerik v Austinu. Izkušeni 29-letnik je zaradi slabšega starta hitro padel na rob deseterice, a je v nadaljevanju izkoristil napake Marca Marqueza, Pedra Acoste in Jorgeja Martina ter se tako zasluženo razveselil prve zmage z Aprilio. S tem je postal prvi dirkač v MotoGP in obenem peti v 75-letni zgodovini svetovnega prvenstva, ki je slavil zmago s tremi različnimi proizvajalci. Na zmagovalnem odru sta se mu pridružila še Pedro Acosta in Enea Bastianini.
21.43 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Marc Marquez zaradi zdrsa izgubil morebitno zmago na VN Amerik

Že dolgo časa velja Marc Marquez za kralja dirkališča v Austinu, kjer je v dozdajšnji karieri slavil že sedemkrat. Tudi tokrat je bil 31-letni Katalonec na odlični poti do nove zmage na omenjenem prizorišču, a je ob vodstvu 10 krogov pred koncem dirke pri močnem zaviranju zdrsnil s steze in tako je novo morebitno slavje splavalo po vodi. Kaj se je dogajalo, si lahko pogledate v priloženem videu.
20.43 14. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Garcia slavil v razredu moto2, v moto 3 pa Kolumbijec Alonso

V najšibkejšem motociklističnem razredu moto3 je na tretji dirki sezone za VN Amerik v Austinu slavil David Alonso. Ta je več kot prepričljivo, s prednostjo dobrih petih sekund, prehitel najbližja zasledovalca Daniela Holgada in Angela Piquerasa. To je bila druga zmaga v sezoni za izjemnega Kolumbijca. V srednjem razredu moto2 smo spremljali podobno simultanko Sergia Garcie, ki je slavil
23.30 13. 04. 2024
MotoGP Zadovoljna

Sprint dirka: Vinales pometel s konkurenco, na zmagovalnem odru tudi M. Marquez in Martin

Krajša (sprint) dirka za VN Amerik v Austinu je z veliko prednostjo pripadla dirkaču Aprilie Mavericku Vinalesu, ki je najbližjega zasledovalca, rojaka Marca Marqueza (Gresini Racing MotoGP), prehitel za ogromni dve sekundi in tri desetinke. Tretjega mesta pa se je razveselil trenutno vodilni dirkač skupnega seštevka svetovnega prvenstva elitnega razreda Jorge Martin (+4.399).